KOMMENTAR
Anne Borg overrumplet alle
Anne Borg tok konsekvensen av sine feilvurderinger og gikk av. Det er lederskap.
Rektor Anne Borg overrumplet tilsynelatende både styreleder Remi Eriksen og resten av NTNUs styre med sin dramatiske beskjed fredag morgen. Der gjorde hun det klart at hun trekker seg fra rektorstillingen med umiddelbar virkning etter kun fire år i stolen og to år før hennes første rektorperiode går ut.
Det var en sterkt preget rektor som var kalt inn på teppet til universitetsstyret.
Styreleder Eriksen var tydeligvis ikke informert om rektors beslutning om å gå av. Han innledet møtet med å si at styret etter Anne Borgs redegjørelse skulle diskutere saken bak lukkede dører for avgjøre om den skulle få noen konsekvenser for Borg og hennes stilling som rektor.
Men Anne Borg kom dem alle i forkjøpet.
Hun hadde selv tatt beslutningen om å trekke seg, og etter det Khrono har grunn til å tro er det en beslutning som har modnet over tid og at hun bestemte seg endelig for et par dager siden.
— Min integritet og ærlighet er på ulike måter trukket i tvil. Det er helt på tvers av det jeg står for, sa hun blant annet til styret og konkluderte selv:
— Den tvilen som har oppstått i denne saken kan jeg ikke leve med i rollen som rektor.
Det har hun rett i. Hun hadde i hvert fall ikke kunnet leve godt som rektor med en slik tvil. Og slik saken utviklet seg, med en rektor som ble drevet fra skanse til skanse ettersom avsløringer om at hun rådførte seg med og var under press fra NHO-topper om å gå offentlig ut og korrigere uttalelser hennes egne forskere hadde kommet med, så måtte resultatet bli som det ble.
Da den famøse korrespondansen mellom Norsk Industris direktør Knut Sunde og NHOs Anniken Hauglie og rektoren ble offentlig kjent, så var langt på vei skjebnen hennes som rektor beseglet. Der sa Borg rett ut at hun var klar over at hun kom til å møte kritikk når det gjaldt den akademiske ytringsfriheten, men at hun måtte gå ut så hardt, og tåle å stå i det.
Men i dag viste det seg at hun ikke tålte å stå i det.
Hun kunne muligens ha klart å gjenreise tilliten dersom dette hadde vært første gangen hun snublet i håndteringen av prinsippet om akademisk ytringsfrihet. Men det har vært flere tidligere saker rundt Borg og spørsmål som har handlet om akademias og universitetenes mest hellig prinsipp: akademisk frihet og ytringsfrihet. Det samme gjelder hennes forgjenger, Gunnar Bovim, som også måtte skrive leserinnlegg om at ytringsfriheten gjelder ved landets største universitet. Etter sin egen avgang har Bovim vært en av rektor Anne Borgs rådgivere.
NTNU som universitet har bygd seg opp over år, og sliter med et frynsete rykte når det gjelder ansattes akademiske ytringsfrihet. Det vil ta tid å rette opp.
NTNUs styreleder Remi Eriksen måtte be om timeout og pause etter Anne Borgs redegjørelse i dag. Det styrelederen trodde skulle bli en diskusjon om hva som skulle skje med sittende rektor, endret seg til å bli et møte om hvem som skal bli ny rektor. Det hviler et stort ansvar på styret i å rekruttere ny rektor til landets største universitet.
Og vedkommende som til slutt takker ja til jobben vil få en formidabel jobb for å gjenreise en tillit og bygge opp omdømmet til NTNU på dette viktige området.