Iselin Nybø får gjennomgå for forslaget om å gjøre utvekslin obligatorisk for alle studenter. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Høyres studenter: Nybø mangler forståelse for studenttilværelsen

Utveksling. Å tvinge studenter til utveksling er ikke veien å gå, mener Høyres studenter og taler regjeringen midt i mot.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sier til Khrono at utveksling kan bli regelen for alle studenter i fremtiden.

Vi er alle enige om at utveksling er bra, men en nødvendighet er det ikke. Nybø må ta inn over seg det faktum at utveksling ikke egner seg for alle. For norske studenter er ikke en homogen gruppe hvor alle er i 20-årene og uten forpliktelser. Det er flere som tar utdanning ved siden av fulltidsjobb, noe som ikke lar seg kombinere med et semester utenlands. For studenter som blir gravide i løpet av utdanningsløpet kan det å fortsette utdanningen være utfordrende nok i seg selv, krav om utveksling bør ikke bli et ekstra hinder. Mener man noe med forsøket på å tilrettelegge bedre for studenter med barn, blir kravet Nybø skisserer som en hån å regne. Norske studenter er i stand til å ta egne valg. Selv om det nok vil være muligheter for unntak fra utveksling, vil det være mange en slik løsning ikke vil være riktig for. Tvang er sjelden riktig motivasjon, jeg foreslår at Nybø heller tar sikte på mer forlokkende virkemidler.

Dersom ministeren for høyere utdanning kan gi alle studenter et større økonomisk handlingsrom, er jeg sikker på at flere vil benytte seg av det store CV-plusset utveksling representerer.

Andreas Oftedal

Khrono skrev nylig at norske studenter er på jobbtoppen og i overkant av 66 prosent jobber ved siden av studier. Når studielånet ikke strekker til for å dekke studenters utgifter, gjør økonomisk usikkerhet at utveksling blir vanskelige for de som ikke har familie som har mulighet til å bidra. Har du jobb og vet hvor vanskelig det er å få seg deltidsarbeid, så sier du ikke den opp uten videre ettertanke. Å dra på utveksling kan gjøre at man sliter med å komme tilbake i jobb etter man kommer tilbake. Den økonomiske avhengigheten studenter har til deltidsjobben sin, gjør utveksling mer risikabelt enn det ellers ville være. Høyres Studenter har tidligere foreslått å øke studiestøtten til 1.5 ganger grunnbeløpet. En mer romslig økonomi vil gi mer fleksibilitet og trygghet for studentene, slik at de som ønsker å dra ut står friere til å gjøre det.

Det er også et faktum at korttidsleie kan være en kostbar affære. Mens utalandske studenter står først i køen når studentboliger tildeles her i landet, er ikke det samme tilfelle når nordmenn reiser ut. Stipendet strekker ikke alltid til når man skal ut i den store verden. Og det er vanskelig å få seg deltidsjobb i utlandet.

Det er vel liten tvil om at penger er en viktig faktor for studenter. Spesielt i de tilfeller når flinke studenter skal til ledende universitet betyr pengene mye. For mange er det å betale skolepenger en utfordring i seg selv, skal man til London, Paris eller en annen storby med høye levekostnader er det ingen selvfølge å få det til økonomisk. Ekstra lån er vell og bra, men ekstra stipend ville vært bedre. Politikken må være helhetlig, og det ser Nybø ut til å glemme. Studentenes levekostnader har de siste årene skutt i været som en følge av økende bolig og leiepriser uten at studielånet har tatt høyde for det. Mange flere kunne nok tenkt seg et år med utveksling, men risikoen og usikkerheten du tar på deg om pappa ikke kan betale stopper nok mange. Jeg er glad for at norske studenter tar privatøkonomi seriøst, men bekymret for at vi kommer til å se større forskjeller mellom de med foreldre som kan betale og de som er helt avhengig av deltidsjobben sin.

De fleste norske studenter er i stor grad veldig rasjonelle. Dersom ministeren for høyere utdanning kan gi alle studenter et større økonomisk handlingsrom, er jeg sikker på at flere vil benytte seg av det store CV-plusset utveksling representerer.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS