Sp kutter internasjonalisering

I sitt alternative budsjett foreslår Senterpartiet å ta 40 millioner fra Senter for internasjonalisering i utdanningen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sitt alternative budsjett på området høyere utdanning og forskning kapper Senterpartiet kraftig i budsjettet til Senter for internasjonalisering i utdanningen (SIU), mens de vil opprettholde reisestipendet både innenlands og utenlands.

Videre vil de kutte 150 millioner i satsingen på femårig lærerutdanningen, mens de på den andre siden vil satse kraftig på yrkesretta utdanning.

Synnes reagerer

Viserektor på NTNU Ålesund, Marit Synnes, reagerer kraftig på forslagene fra Senterpartiet.

— Jeg er svært overrasket over at Sp foreslår å kutte 40 millioner i administrasjonen av SIU, noe som i praksis vil radere ut all SIUs virksomhet, det vil si både som programforvalter og analyseaktør og rådgiver for departementet og politisk ledelse i spørsmål om internasjonalisering, sier Synnes i en kommentar til Khrono. Synnes skrev også om saken på Twitter torsdag: 

 

Les også: Vil utsette ny modell for finansiering 

Sp måtte kutte et sted

Anne Tingelstad Wøien (bildet), i Senterpartiet sier dette om partiets kutt i internasjonalisering: 

— Det går rett og slett på å finne muligheter for kutt, jeg har ikke noe bedre svar enn det. I budsjettprosessen må man kutte på noe for å prioritere noe annet, og det ble det her, sier Wøien.

— Men i kombinasjon med Borten Moes utspill om skolepenger for internasjonale studenter i saken som har gått både på NRK og i Khrono om internasjonale studenter og studentboliger, så kan det se ut til at Senterpartiet er imot internasjonalisering?

— Jeg er forøvrig uenig i spørsmålet om skolepenger for internasjonale studenter. Det er veldig viktig for meg, og dette er ikke vedtatt politikk i Senterpartiet, konstaterer hun.

Har med seg Senterungdommen

Hun tror at problemstillingen kommer til å bli et stort poeng framover, også på landsmøtet i partiet, og Wøien mener hun da kommer til å ha Senterungdommen med seg.

— Nå er det vel et faktisk flertall på Stortinget for å endre regjeringens forslag til finansieringsordning?

— Det er vanskelig å forskuttere, for V og Krf sitter og forhandler. Dersom de blir enige så blir det slik. Vi har sagt hva vi mener er riktig, og vi vil øke basisfinansieringen. Og BOA-komponenten blir for sterk, det mener vi blir feil når den går på bekostning av basisfinansieringen.

— Vi tar dette nå, så får vi se hvordan det blir neste år, når vi sitter i regjering, sier Tingelstad Wøien.

SV sier nei til BOA-satsing

I sitt alternative budsjett skriver SV at Norge etter oljealderen må satse på kunnskap. SV vil ha faglig sterke forsknings- og utdanningsinstitusjoner med gode rammebetingelser for både ansatte og studenter. 

— Vi vil styrke retten til høyere utdanning gjennom økt basisstøtte og elleve måneders studiestøtte, også for folkehøyskoleelever. Vi utvider satsningen for å bygge flere studentboliger og bevilger penger til 3.200 boliger, 1.000 flere enn regjeringens forslag, skriver de.

Roppen fornøyd med Sp og SV

Rektor på Høgskulen i Volda, Johan Roppen (bildet under), er i motsetning til Marianne Synnes fornøyd med mye av det Senterpartiet foreslår.

I sin blogg skriver han blant annet om at både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har lagt fram sine alternative statsbudsjett for 2017, og at begge budsjettene ser ut til å være bedre for Høgskulen i Volda enn det som har blitt lagt fram av regjeringen.

Han mener det altså kan se ut til at SV ønsker å reversere omleggingen til mer resultatbasert finansiering sammenlignet med regjeringens framlegg. SV ønsker også å opprette 1.000 nye studieplasser sammenlignet med regjeringens framlegg.

Roppen trekker også fram at Senterpartiet ønsker å reversere endringen i finansieringsordningen, men også at de ønsker å styrke basisfinansieringen og særlig Nord universitet, Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS