Det ikoniske bildet av Alaa Salah. Foto: Lana Haroun / Lana_Hago / Twitter

Sudan: Avgjørende avtale signert mellom protestbevegelsen og militærjuntaen

Sudan. Onsdag 17. juli ble avtalen om at et sivilt styre etterhvert vil overta Sudan, signert av både militærjuntaen og protestbevegelsen. I spissen for demonstrasjonene har den 22 år gamle arkitektstudenten Alaa Salah stått.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lang tid har det vært uroligheter i Sudan. I går, onsdag 17. juli signerte protestbevegelsen og militærjuntaen i Sudan avtalen som etablerer at en overgangsregjering skal styre fram til et sivilt styre skal overta i løpet av tre år. Etter dette skal det holdes frie valg.

22 år gammel arkitektstudent i spissen

En av kvinnene som har stått i spissen av demonstrasjonene er den 22 år gamle arkitektstudenten Alaa Salah.

Fakta

Revolusjonen i Sudan

Demonstrasjonene mot Omar al-Bashir begynte i desember 2018.

Under demonstrasjoner 6. april ble det klart at en del soldatar støttet demonstrantene.

11. april ble Bashir arrestert, og et militærråd tok over.

Kravet fra demonstrantane er rask overgang til sivilt styre.

Bevegelsen har opphav i middelklassen, og mange leger, funksjonærer og universitetsansatte støtter kravet om en sivil regjering.

De fleste demonstrantene har vært kvinner.

3. juni gikk Rapid Support Force til angrep på demonstrantene. Flere kilder har bekreftet at over 100 mennesker ble massakrert.

5. juni ble partene enig om å opprette et styringsråd med roterende lederskap i en periode på tre år frem til et valg kan holdes, ifølge megleren til Den afrikanske union. Partene er også enig om å etterforske voldshendelsene i landet.

17. juli ble endelig avtalen signert.

Kilde: Al jazeera, bbc, nrk, Wikipedia

På grunn av et bilde som ble tatt der Salah sto i hvite klær på en bil og talte og sang med andre kvnner rundt seg under en demonstrasjon, har hun blitt et symbol på protestene, og på kvinnenes viktige rolle i bevegelse.

Arkitektstudent Alaa Salah. Foto: Ozan Kose /NTB Scanpix

Bildet gikk nemlig viralt på nettet og Salah har fått kallenavnet «kvinnen i hvitt».

I et intervju med The Guardian sier Salah at hun ikke kommer fra en politisk aktiv familie, men forteller at hun har deltatt i demonstrasjonene hver dag siden de begynte.

«Den dagen bildet ble tatt var jeg på ti forskjellige samlinger og leste opp et revolusjonært dikt. Det skaper entusiasme hos folk. Det startet med en gruppe på rundt seks kvinner og jeg begynte å synge. De begynte å synge sammen med meg, og så ble forsamlingen skikkelig stor», sier hun til den britiske avisen.

Studenter og universitetsansatte har vært sentrale

Demonstrasjonene mot tidligere president Omar al-Bashir begynte i desember 2018, da folk gikk ut i gatene i protest mot at myndighetene tredoblet prisen på brød. I ukene som fulgte ble det holdt flere demonstrasjoner, og sikkerhetsstyrkene ble satt inn. Demonstranter ble skutt, mens andre ble pågrepet.

Demonstrasjonane spredde seg tidlig til Universitetet i Khartoum. Ved universitetet begynte ansatte og studenter en bevegelse som kom med forslag om hvordan de kunne få til en fredelig overgang til et sivilt styre.

Arkeologiprofessor Intisar el-Zein Soughayroun Soughayroun har tidligere fortalt Khrono at to studenter fikk hendene kuttet av under demonstrasjonene, da de prøvde å kaste tåregassgranater, som eksploderte, tilbake på politiet.

Intisar el-Zein Soughayroun (61), professor ved Universitetet i Khartoum som også har vært på forskningsopphold ved Universitetet i Bergen i denne perioden. Hun har deltatt aktivt i protestene, og en av nevøene hennes ble drept 3. juni.

Soughayroun har hatt liten tro på forhandlingene med de militære, som har gått fra sine løfter tidligere. I juli sa hun til Khrono at:

— Jeg har ikke vært så optimistisk. Jeg tror militærrådet må bli fanget i et hjørne. Men hvis man tror det er bra å gå i forhandlinger, så gjerne for meg. Men jeg har mer tro på protest. Vi må uansett slåss mot det gamle regimet, og vi venter ikke å endre det over natten.

Militærkupp i 1989

Oberst Omar al-Bashir kom til makten i Sudan ved et miltærkupp 30. juni 1989. Siden det har Omar al-Bashir sittet ved makten i nesten 30 år. Etter at han kom til makten forbød han alle politiske partier, og forfulgte og henrettet politiske motstandere. 11. april 2019 ble Bashir selv avsatt ved militærkupp.

Sudans mangeårige president Omar al-Bashir innførte unntakstilstand i februar 2018 og oppløste regjeringen. Han utpekte ny regjering og lovet å løse den økonomiske krisen, men demonstrantene fortsatte sine protester. Demonstrantene ba hæren om å gripe inn.

I april satte tusenvis av demonstranter seg ned utenfor hærens hovedkvarter. 11. april tok hæren makten i et kupp, og al-Bashir ble pågrepet og avsatt.

Men landet havnet i en ny krise da militærjuntaen ikke ville la sivile slippe til ved makten. Situasjonen toppet seg 3. juni da mer enn 100 personer ifølge protestbevegelsen ble drept i sammenstøt.

15. mai ble partene enige om en tre års overgangsperiode fra dagens makthavere til et sivilt styre og administrasjon. Avtalen ble imidlertid ikke signert. Forhandlingsperioden har nå pågått lenge.

3. juni brukte sikkerhetsstyrkene makt for å bryte opp en demonstrasjon. Over 100 mennesker ble ifølge protestbevegelsen drept, militærjuntaen har erkjent at 61 ble drept.

Natt til 5. juni ble partene enig om å opprette et styringsråd med roterende lederskap i en periode på tre år frem til et valg kan holdes, ifølge megleren til Den afrikanske union. Partene er også enig om å etterforske voldshendelsene i landet. 17. juni ble endelig avtalen signert.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS