På forskningsopphold i Bergen: Litt mer optimist før hjemreise til Sudan
Sudan. Arkeologiprofessor Intisar el-Zein Soughayroun (61) har vært svært bekymret for hjemlandet Sudan, mens hun har vært på forskningsopphold i Bergen. Men hun er litt mer optimistisk etter at nyheten om en avtale mellom militærstyret og opposisjonen ble sluppet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Konflikten i Sudan toppet seg da en milits massakrerte rundt 120 mennesker 3. juni. Men etter nyheten fredag morgen om at partene har blitt enige om en avtale, ser fremtiden mye lysere ut for landet, som har levd under et militærdiktatur i 30 år.
Flyet mitt tilbake er den 15. juli. Jeg håper at alt går bra.
Intisar el-Zein Soughayroun
Arkeologiprofessor Intisar el-Zein Soughayroun (61) har som professor ved Universitetet i Khartoum deltatt aktivt i protestene, og en av nevøene hennes ble drept 3. juni. Men på grunn av et planlagt forskningsopphold har hun oppholdt seg i Bergen de siste ukene.
Før helgen fryktet hun at den planlagte massedemonstrasjonen kunne ende i blodbad. Så langt er det kommet meldinger om at ti mennesker ble drept i ulike byer i Sudan.
— En av sønnene mine ringte meg søndag, og fortalte at nå var de rundt 2000 mennesker utenfor huset til nevøen min, forteller Soughayroun.
Demonstrantene gikk fra hus til hus for drepte 3. juni.
— Litt senere ringte han meg og sa at nå er vi én million, sier hun.
Kuttet internett
Regimet hadde stengt internett delvis ned, og bruene over Nilen var stengt, slik at folk måtte samle seg i ulike bydeler.
— Men folk fant måter å sende nyheter på likevel. Noen sendte til og med levende bilder, og filmet med drone. Det var virkelig en stor dag!
Sudan er det siste landet som opplever en revolusjon som en del av den såkalte arabiske våren. Nå tror Soughayroun at det ikke er noen vei tilbake til militærdiktaturet, ettersom mobiliseringen for revolusjon er så enorm. Diktaturene i Egypt Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater støtter de militære i Sudan.
— Militærrådet taper terreng hver eneste dag. Etter angrepet 3. juni sa de at de ikke ville forhandle igjen. Men etter demonstrasjonene 30. juni var de igjen klare for å forhandle.
Som en del av den nye avtalen skal også drapene 3. juni etterforskes.
Ikke over natten
Soughayroun har hatt liten tro på forhandlingene med de militære, som har gått fra sine løfter tidligere.
— Jeg har ikke vært så optimistisk. Jeg tror militærrådet må bli fanget i et hjørne. Men hvis man tror det er bra å gå i forhandlinger, så gjerne for meg. Men jeg har mer tro på protest. Vi må uansett slåss mot det gamle regimet, og vi venter ikke å endre det over natten.
Nå gleder hun seg til å dra tilbake til et Sudan med håp om demokrati:
— Flyet mitt tilbake er den 15. juli. Jeg håper at alt går bra. Jeg trenger å dra tilbake og se familien min og mitt elskede land!
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!