arendalsuka

Akademia strømmer til Arendal. Ny rekord i år igjen

Interessen for å delta på Arendalsuka når nye høyder blant aktørene innen forskning og utdanning. I år er 238 arrangementer meldt inn under disse merkelappene.

Tettpakket under en av de mange debattene Oddmund Hoel deltok i under Arendalsuka i 2023, den gang som statssekretær. Neste uke er han tilbake som statsråd og med et omfattende program.
Publisert Oppdatert

I alt er 2164 arrangementer meldt inn til Arendalsuka, som i år foregår fra mandag 12. til fredag 16. august. Det er «all time high» og 200 flere enn i fjor.

Klima og miljø har ligget på topp som det mest populære temaet i 2021, 2022 og 2023, men i år er det helse som er på topp. Klima og miljø er skjøvet ned til andreplass, etterfulgt av digitalisering, inkludert kunstig intelligens.

238 arrangementer er meldt inn under merkelappene utdanning og forskning, sammenlignet med 219 i fjor.

Fakta

Arendalsuka

  • Arendalsuka er Norges største politiske møteplass og samler hvert år et stort antall politikere, organisasjoner,  virksomheter, offentlige institusjoner og journalister. 
  • Arendalsuka har blitt arrangert hvert år siden 2012, men med en sterkt redusert versjon i 2020 på grunn av pandemien.
  • I 2012 var det 50 arrangementer og 30 stands i gatene. I 2024 er det 2164 arrangementer og 170 stands.
  • Estimert antall publikummere/deltakere har økt fra 20.000 i 2012 til 160.000 i 2023.
  • I 2024 har temaet helse flest arrangementer med 341, etterfulgt av klima/miljø med 287 og digitalisering med 225 arrangementer.
  • Nettside med program: arendalsuka.no.
  • Kilde: Arendalsuka

Forskningssektoren har økt fra 117 i fjor til 141 i år, mens utdanningssektoren har gått litt ned fra 102 i fjor til 97 i år, viser Arendalsukas statistikk.

Ivrig til stede

I motsetning til sine forgjengere Ola Borten Moe og Sandra Borch prioriterer forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel å bruke tid i Arendal. Riktignok etter at han har gjort unna studiestart i Oslo mandag og tirsdag.

Også i fjor var Hoels program hektisk, da som statssekretær med sju debatter på åtte timer på torsdagen.

Fra sent tirsdag kveld til torsdag ettermiddag har han 14 poster på programmet. Første post er Studentnach tirsdag kveld klokka 22. NSO og Ansa er arrangører, og tradisjonen tro er det løs snipp i panelet, som foruten Hoel består av Sveinung Rotevatn (V), Heidi Nordby Lunde (H) og Hege Bae Nyholt (R). 

Det var travle dager for Oddmund Hoel, da statssekretær, under fjorårets Arendalsuke. Det blir ikke mindre travelt i år, med 14 poster på programmet mellom tisdag kveld og torsdag ettermiddag.

Et årvisst innslag er også utspørring av statsråden. Her har Hoel trening, siden han steppet inn for statsråden både i 2022 og 2023. Onsdag formiddag skal han stilles til veggs av Forskerforbundet og NSO nok en gang.

To toppmøter

Ellers skal Hoel blant annet skal delta i panelet når Universitetet i Bergen og Khrono inviterer til kunnskapspolitisk toppmøte torsdag. Her blir Kunnskapsbarometeret som måler holdninger til forskning og forsknings- og utdanningspolitikk i befolkningen presentert. Første gang dette barometeret ble presentert var på Arendalsuka i fjor.

NTNU har også sitt toppmøte, «Toppmøte om forskning» sammen med Sintef onsdag ettermiddag. Det er sjuende gang de to arrangerer dette toppmøtet og i år handler det om hvordan man kan utvikle nasjonale kunnskaps- og teknologifortrinn i en ny geopolitisk situasjon.

NTNU har 30 arrangementer på sin liste, og i alt bidrar universitetets eksperter, toppledere og forskere på nesten 60 ulike arrangementer under Arendalsuka.

Tett program

Universitetet i Agder har i år rundt 50 arrangementer i UiA-teltet i samarbeid med forskjellige aktører, og alt strømmes direkte. OsloMet deltar også bredt, og universitetets forskere, fagpersoner og ledere treffes på i alt 42 arrangementer.

— Arendalsuka er en viktig arena for å synliggjøre at forskingen vår treffer samfunnet bredt. Det er flott at så mange miljøer og fagpersoner fra OsloMet er til stede og presenterer forskingen sin. Jeg ser fram til å delta på flere av arrangementene, og debattere viktige samfunnsspørsmål både i og utenom programmet, sier rektor Christen Krogh på OsloMets nettsider.

Kunnskap der folk bor

Under Arensdalsuka i fjor ble Vinst-alliansen lansert. Alliansen består av Høgskolen i Innlandet, Nord universitet, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet. Avtalen går ut på at de skal styrke samarbeidet om forsking, utdanning og regional utvikling.

I år slår alliansen til med tre debattmøter onsdag under fellesnevneren «Kunnskap der folk bur». På et av dem skal Oddmund Hoel møte kommunesektoren og næringslivet til debatt om hva staten bør gjøre for at universiteter og høgskoler med mange campuser skal kunne bidra mer til regional vekst og utvikling.

Universitetet i Sørøst-Norge har flere debatter ombord på ishavsskuta Berntine og deltar i alt på 22 arrangementer i løpet av uka. Høgskulen på Vestlandet har 12 på sin liste, mens Høgskolen i Innlandet har 14 på sin liste, blant annet en debatt om hvilken nytte vi har av kunstutdanningene.

Vinst-alliansen ble lansert på Arendalsuka 2023 av. Petter Aasen (USN), Peer Jacob Svenkerud (HiNN), Gunnar Yttri (HVL) og Ketil Eiane (prorektor Nord).

«Gleder seg»

Ved Universitetet i Bergen (UiB) gleder rektor Margareth Hagen seg blant annet til det kunnskapspolitiske toppmøtet, der Khrono er medarrangør. I alt har UiB fire egne arrangementer, er medarrangør på tre og UiB-ansatte sitter i panelet ved 23 arrangementer.

— Arendalsuka er en viktig møteplass der Universitetet i Bergen også i år vil ha et variert program. Samtidig er det fint å se at så mange UiB-ere er med i andres arrangementer. Dette tydeliggjør den store bredden UiB representerer, sier rektor Margareth Hagen på uib.no.

Et av UiBs egne arrangementer handler om hvilken digital kompetanse som trengs i  morgendagens nærings- og arbeidsliv, og hvordan man skal få denne kompetansen inn i utdanningene.

KI på agendaen

«Kunstig intelligens — miljøversting eller løsningen?» er tittelen på et av arrangementene til Universitetet i Oslo (UiO). I alt har UiO 16 arrangementer på sin liste.

Den enorme satsingen og utviklingen innen kunstig intelligens tvinger fram en diskusjon om miljøbelastningen ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, står det i UiOs beskrivelse.

UiO er ikke alene om å ta opp bruken av kunstig intelligens til debatt. I alt kommer det opp 137 arrangementer når man søker på kunstig intelligens i Arendalsukas program.

UiT Norges arktiske universitet har også et rikholdig program, alene og sammen med Nordområdepartnerskapet, og også som deltagere på andres arrangementer.

Mannsunderskuddet i helsefagene er et av temaene UiT tar opp til debatt under Arendalsuka. Kun 17 prosent av de som jobber i helse- og omsorgssektoren er menn og frafallet på de helsefaglige studiene er større blant mannlige enn kvinnelige studenter, påpeker UiT, som spør om det er på tide med en nasjonal innsats for å få flere gutter til å søke helsefaglige studier. 

Vil sette avtrykk

Høyskolen Kristiania er medarrangør i flere debatter enn noen gang tidligere.

— Kristiania er en svært tydelig aktør i offentligheten. Når høyskolen skal bli universitet, hører det med at vårt faglige arbeid også setter avtrykk i den offentlige samtalen. Arendalsuka er en god anledning til å markere seg enda mer og vi har tidligere erfart at det har effekt, sier Jens Barland, prorektor for arbeidsliv og innovasjon.

Tillit til kunnskap

Nokut, Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) er også med på debattfesten. Blant annet har UHR et arrangement torsdag ettermiddag sammen med Store norske leksikon og Akademiet for yngre forskere, der temaet er tillit til kunnskap og betydningen maskingenerert kunnskap det har for samfunnet og vårt forhold til sannheten. Hvordan endres oppfatningen av hva som faktisk er kunnskap og fakta, spørres det.

«Fra studier til arbeidsliv: Forbereder utdanningen studentene til det virkelige liv?» er tittelen på en debatt torsdag ettermiddag i regi av HK-dir, NSO, Nifu og UiA om overgangen fra forelesningssal til arbeidsliv.

Samme ettermiddag har Nokut en samtale på programmet om viktigheten av å ha med både teori og praksis i lærerutdanningen, mens Nifu også er til stede med blant annet kunstig intelligens i høyere utdanning, forholdet mellom utdanning og arbeidsmarked og fremtidens kompetansebehov på agendaen.

Powered by Labrador CMS