Afghanistan

Afghansk «dream team» tilbys studieplasser ved universiteter verden over

Ni afghanske jenter fra et prisbelønt robot-team ble nylig evakuert til Qatar.

Her er noen av de afghanske jentene i 2017 da de fikk pris i en internasjonal robotkonkurranse i Washington. Ni av medlemmene i "Afghan Dreams" ble nylig evakuert fra Afghanistan til Qatar og er nå tilbudt stipend og studieplass ved flere universiteter verden over.
Publisert Oppdatert

Ni medlemmer av et afghansk og prisbelønt kvinnelig robot-team ble evakuert til Qatar for få dager siden, skriver BBC News.

Robotlaget som kun består av jenter skapte overskrifter i 2017 da de tok andreplassen i en internasjonal konkurranse i Washington om utvikling av roboter. De afghanske jentene, som går under navnet «Afghan Dreams» tok sølv i konkurranse med lag fra nærmere 150 ulike land.

Evakuert til Qatar

Det afghanske drømmelaget besøkte Qatar i 2019 og myndighetene i Qatar skaffet nylig ni av de fremragende jentene mellom 15 og 19 år, samt læreren deres på 25, visum til landet og hentet dem ut fra Kabul i et eget fly, melder BBC.

Robotlaget har blitt et tydelig eksempel på hva utdanning av jenter i Afghanistan kan føre til. Sist Taliban styrte Afghanistan, fra 1996-2001, fikk ikke jenter lov til å gå på skole. Og etter Talibans frammarsj i landet den siste tiden, frykter man nå både for kvinners rettigheter og jenters rett til utdanning i landet.

Robotteamets moderorganisasjon er USA-baserte Digital Citizen Fund (DCF).

Styremedlem i DCF, Elizabeth Schaeffer Brown, sier til nyhetsbyrået at de kontaktet utenriksdepartementet i Qatar 12.august, da det ble klart at Taliban også ville innta hovedstaden Kabul.

Jentene reddet seg selv

Brown er veldig klar på at jentene ikke ble «reddet» ut av Afghanistan.

— Jentene har reddet seg selv gjennom å være hardt arbeidende og modige gjennom de siste årene, sier hun.

Robotjentene befinner seg nå i Qatars hovedstad Doha og kan velge om de vil bli der eller reise videre for å fullføre studiene sine.

Brown ønsker ikke å være spesifikk, men sier at en rekke universiteter verden over, både noen amerikanske og mange andre, har tilbudt jentene stipendier og studieplass.

— Det er viktig for dem å få fullført utdanningen sin, sier Schaeffer Brown.

Utviklet pustemaskin med MIT

I 2020 var jentene fra Herat i Afghanistan i gang med å utvikle en protoype av en pustemaskin ved hjelp av en vindusviskermotor fra en gammel Toyota for å avhjelpe mangelen på respiratorer i Afghanistan under koronapandemien. Landet med nærmere 37 millioner innbyggere hadde kun 400 respiratorer.

Og en av prototypene ble utviklet sammen med professor Daniela Rus, ved amerikanske MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Roya Mahboob, en av de første kvinnelige IT-grunderen i Afghanistan startet opp robotlaget for jentene.

Powered by Labrador CMS