Storbritannia
Advarer mot utbredt seksuell trakassering på universiteter. Halvparten varsler ikke
Fagforeningstopp fyrer løs mot en «sjokkerende grad av institusjonell svikt».
— Jeg ble behandlet som en dekontekstualisert forskningsproduserende enhet. Systemet gjør deg sårbar og utnytter det.
Ordene tilhører en tidligere doktorgradsstudent ved et britisk universitet. Vedkommende er en av mange som i en fersk rapport forteller om hvordan de er blitt utsatt for seksuell trakassering på britiske universitetene.
Hun tilhører dessuten en gruppe som er mer utsatt for trakassering enn andre, de svært med usikre ansettelsesforhold. Ifølge University and College Union (UCU), som organiserer britiske universitetsansatte, er det i dag nesten 100.000 på usikre kontrakter i sektoren.
Det er også UCU som står bak rapporten «Eradicating sexual violence in tertiary education».
Dette er blant funnene
Rapporten er basert på svar fra 4000 medlemmer av UCU. Den beskriver en virkelighet der seksuell trakassering er utbredt, til tross for dette er andelen som aldri rapporterer om det til universitetsledelsen, høy.
— Denne banebrytende rapporten viser hvor utbredt og varig seksuell vold på arbeidsplassen er og gir klare anbefalinger for endring. Sektoren er i ferd med å våkne, men det er klart at framgangen varierer, i noen tilfeller går det sakte eller har fortsatt ikke begynt, sier professor Lesley McMillan, som har ledet arbeidet, i en pressemelding.
Dette er noen av funnene. Alle tallene gjelder de siste fem årene.
- Ti prosent har selv opplevd seksuell vold på arbeidsplassen, inkludert uønskede seksuelle tilnærmelser, nedsettende eller seksuelt ladede kommentarer og deling av seksuelt materiale, seksuelle overgrep og voldtekt. 12 prosent av kvinnene og fem prosent av mennene sier de har opplevd dette. 39 prosent svarer de enten har opplevd det selv, vært vitne til det eller vært støtte for noen som har opplevd det.
- Over halvparten — 52 prosent — av de som selv har opplevd seksuell vold, har ikke fortalt eller rapportert det til arbeidsgiver.
- Dette til tross for at 70 prosent av dem opplevde det ikke som en enkelthendelse, men et adferdsmønster.
- De uten fast ansettelse, minoriteter, funksjonshemmede, transpersoner og de med en annen seksuell legning enn heterofile, er alle betydelig mer utsatt enn andre.
Stoler ikke på prosessen
Rapporten beskriver hvordan mange dropper å levere inn formell klage, enten fordi de ikke stoler på klageprosessen, eller fordi de frykter for konsekvensene.
— Jeg stoler ikke på systemet for gransking, spesielt om gjerningsmannen er mer senior enn meg. Jeg har sett interne granskinger som har vært rene tildekninger, så jeg har ingen tillit til at arbeidsgiveren min ville ha tatt meg seriøst og gransket dette seriøst, om jeg rapporterte — jeg har for mye å tape ved å rapportere uten å vinne saken, sier en av dem som er intervjuet i rapporten.
Andre frykter for å bli stående alene, anklaget for å ødelegge karrieren til noen.
— Jeg klaget ikke fordi jeg visste at jeg ville miste jobben, selv om jeg vant fram — du trenger bare å se på universitetets merittliste for å vite at det er trist men sant, sier en.
Alle visste at disse mennene fra «creepy» og «sleazy», men ingen gjorde noe.
Fra rapporten
En annen peker på midlertidig ansettelse som en direkte årsak til at vedkommende aldri leverte inn en formell klage. Andre forteller at det er blitt presset til ikke å klage, eller til å underskrive en taushetserklæring.
Noen beskriver også hvordan de mener ting er blitt normalisert.
— Alle visste at disse mennene fra «creepy» og «sleazy», men ingen gjorde noe (...) Jeg var vitne til denne oppførselen på universitetsarrangementer med ledelsen til stede og klar over det (...) Når en av kvinnene han trakasserte sa noe, ble det ledd bort med at han var «a bit of a rogue and a bit of joker».
— Stjerneakademikeren verdsettes høyere
Folk på usikre kontrakter har ifølge rapporten 1,3 gang større sannsynlighet for å bli utsatt for seksuell vold enn andre.
UCU viser i en pressemelding til at rapporten kommer bare uker etter at ansatte ved 58 universiteter streiket i tre påfølgende dager i protest mot blant annet bruken av usikre kontrakter og kjønnsforskjeller i sektoren.
Generalsekretær Jo Grady i UCU mener rapporten «demonstrerer hvordan ansatte på usikre kontrakter hindres fra å melde fra av frykt for å miste jobben eller ikke få fornyet kortidsskontrakten». Hun ber universitetene erkjenne at slike ansettelser gjør folk utsatt og få folk over i fast ansettelse.
Stjerneakademikeren verdsettes høyere enn det å gjøre det rette.
Jo Grady, UCU
Grady fyrer også løs mot det hun mener er en «sjokkerende grad av institusjonell svikt» og «en kultur der beskyttelse av omdømmet til universitetet kommer før rettferdighet for overlevende».
— Stjerneakademikeren verdsettes høyere enn det å gjøre det rette, sier hun i tillegg til Times Higher Education, der hun også beskriver det hun langer ut mot det hun mener er «en kultur for å beskytte overgripere».
Ber universitetene droppe taushetserklæringer
En talsperson for Universities UK, som organiserer britiske universiteter, beskriver rapporten som «vanskelig, men viktig lesing».
— Universitetsledelsene tar disse sakene ekstremt alvorlig, universitetene er forpliktet til å være trygge steder å bo, jobbe og studere, slik at ingen studenter eller ansatte utsettes for noen form for seksuell vold eller mishandling, heter det videre.
I rapporten bes UCU styrke arbeidet mot seksuell trakassering, og støtte til dem som er utsatt. De serverer også flere anbefalinger til universitetene, de ber blant annet om at de dropper bruken av taushetserklæringer, samt anerkjenner betydningen av og gjøre noe med de usikre arbeidsforholdene.