skrivekonkurranse

— Å skrive, tenke og reflektere over tilværelsen er en helt grunn­leggende del av det å være student

Khrono og Argument vil få flere studenter til å skrive — og ikke bare akademiske tekster. Nå inviterer vi til skrivekonkurranse.

— Å slippe seg løs i skrivingen er ikke så dumt, men det blir man ikke nødvendigvis oppmuntret til i akademisk sammenheng. I denne konkurransen er det imidlertid rom for det, sier jurymedlem og journalist i Khrono, Njord V. Svendsen.
Publisert

Denne våren arrangerer Khrono skrivekonkurranse for alle bachelor- og masterstudenter i Norge, i samarbeid med studenttidsskriftet Argument.

Håp er temaet studentene blir bedt om å skrive rundt.

Første-, andre- og tredjeplass får premie, og de får teksten sin publisert i både Argument og Khrono.

Se mer utfyllende informasjon om konkurransen i faktaboks.

— Det å skrive, tenke og reflektere over tilværelsen er en helt grunnleggende del av det å være student, og skrivekonkurransen inviterer nettopp til det, sier jurymedlem i skrivekonkurransen, Njord V. Svendsen, som også er journalist i Khrono.

Fakta

Hele utlysningsteksten

  • Khrono og studenttidsskriftet Argument arrangerer skrivekonkurranse for alle studenter i Norge på bachelor- og masternivå. Temaet for skrivekonkurransen er håp.
  • Fremtiden kan se dyster ut: Det er krig i Europa, vi står i en klima- og naturkrise. 100 millioner av mennesker i verden er på flukt. Samtidig er kvinners- og andre minoriteters rettigheter i regress flere steder. Hjemme i Norge øker de sosiale forskjellene og flere kjenner på strammere budsjett og økonomisk utrygghet.
  • Hvordan ha håp for fremtiden i dag?
  • Håp knytter nåtid til fremtid. Tillit til og håp om at ting kan bli bedre antas å være en forutsetning for handling, men hvordan ser håp ut i dagens situasjon? Har vi grunner til å håpe? Hva skiller håp fra for eksempel optimisme, og er det noen følelser – sinne eller redsel – som er mer passende enn andre i møte med dagens utfordringer?
  • Send inn ditt bidrag innen 10. april 2023 til argument@argumentnett.no. Ved spørsmål, kontakt argument@argumentnett.no.
  • Sjanger: fri
  • Lengde: 1200 ord
  • Språk: bokmål/nynorsk

1. premie: universalgavekort til en verdi av 5000 kr

2. og 3. premie: universalgavekort til en verdi av 1000 kr hver

Det blir kåring i juni.



Juryen:

  • Erik Nakkerud: Førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole. Han er utdannet psykolog og forsker på klimapsykologi og på barn og unge som pårørende. Han har skrevet boka Min psykotiske mamma.
  • Lars Fr. H. Svendsen: Professor i filosofi ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet mange bøker, blant annet gir han ut boka Håpets filosofi i 2023.
  • Njord V. Svendsen: Journalist i Khrono. Har mottatt NTBs språkpris og Kulturdepartementets nynorskpris for journalistar. Forfatter av barneboka Bomulv.
  • Én av redaktørene i Argumentet deltar i juryen.

Argument-redaksjonen: Argument er et tverrfaglig studenttidsskrift i Oslo som publiserer fire årlige utgaver der bidragsyterne er Oslo-studenter. Argument trykker essays, kronikker og artikler innenfor samfunnsvitenskap, naturvitenskap og kultur. Én av redaktørene i Argumentet deltar i juryen.

Håper mange sender inn tekster

Det tverrfaglige studenttidsskriftet Argument ønsket å få til dette felles prosjektet med Khrono for å nå ut til flest mulig studenter i Norge.

Ung jente med blondt hår og lyselilla t-skjorte smiler inn i kameraet. Bak henne er et frodig og skogkledd landskap.
Redaksjonsleder i tidsskriftet Argument, Malene Langvik-Hansen.

— Vi ønsker å motivere studenter til å skrive mer. Utover at deltakere kan vinne et gavekort på 5000 kroner, og få teksten sin lest av veldig mange, er det å skrive en kjempegod måte å formulere tankene sine på. Forhåpentligvis vil man sitte igjen med en god tekst man kan være stolt av, uansett. Dette er en mulighet til å kanskje bruke noe av det man lærer på studiet på en mer kreativ måte, og få et avbrekk fra akademisk skrivestil, sier redaksjonsleder i Argument, Malene Langvik-Hansen.

— Vi syntes det var en god idé med en skrivekonkurranse, sier nyhetsredaktør i Khrono, Ragnhild Bjørge.

Og det passet jo godt med en skrivekonkurranse det året avisen blir 10 år.

— Vi vil gjerne vise fram flere unge stemmer i akademia, sier Bjørge.

Hun understreker at denne konkurransen vil være en nasjonal konkurranse, og ikke bare for dem som er i Oslo, der Argument har sin redaksjon.

— Vi håper mange, over hele landet, sender inn tekster, sier hun.

Fristen for å sende inn bidraget sitt er 10. april.

Om å skrive godt

Khrono-journalist Njord Svendsen er altså medlem av juryen som skal vurdere tekstene som sendes inn, sammen med filosof Lars Fredrik Svendsen, psykolog Erik Nakkerud og et medlem av Argument-redaksjonen.

Svendsen er kjent for å være god med tekst selv, og i fjor vant han NTB sin språkpris for reportasjer i Khrono og sin «skarpe, morsomme og tidvis frekke penn».

— Hva har gjort deg til en god skribent?

— Det er det gode, gamle da. Å skrive og lese. Og så er det noe med å også klare å utstyre seg med et visst mot til å tørre å utfordre både seg selv, andre og rådende konvensjoner. Til å leke med språk, uttrykk og sjangre.

— Hva syns du om at vi kjører i gang en skrivekonkurranse for første gang?

— En skrivekonkurranse er jo en måte å utfordre skrivelyst og forhåpentligvis også skrivetrang på. Med en konkurranse er det kanskje mulig å plassere den skrivetrangen et sted.

Rom for å slippe seg løs

Temaet håp blir i utlysningen til skrivekonkurransen knyttet til flere av krisene som preger tiden vår.

«Det er krig i Europa, vi står i en klima- og naturkrise. 100 millioner av mennesker i verden er på flukt. Samtidig er kvinners- og andre minoriteters rettigheter i regress flere steder. Hjemme i Norge øker de sosiale forskjellene og flere kjenner på strammere budsjett og økonomisk utrygghet» står det blant annet i utlysningen.

— Det er mye som trekker et ganske mørkt slør over tilværelsen for tiden. Hvor ligger da håpet for oss mennesker? Det inviterer konkurransen studenter til å lete etter. Det handler om å skrive seg inn i problemstillingen, og tenke over hva håp er. Det kan være alt fra å gi inn i dette filosofisk, eller å skrive om konkrete grep vi kan ta i hverdagen.

— Nå er konkurransen rettet mot unge mennesker. Det er de som er framtiden, og det er dér håpet ligger. På en måte kan man si at det er «håpet» som skal skrive om håp.

— Hva kommer du til å lete etter som jurymedlem? Hva er en god tekst?

— Det vil nok være ulike meninger om det i juryen. I utgangspunktet er rammene veldig åpne, og jeg ønsker ikke å legge noen føringer. Jeg håper det kommer inn tekster i alle slags former. Kanskje vil noen eksperimentere med sjangerkonvensjoner eller utfordre seg selv på språk og form. Det ønsker jeg velkommen!

— Å slippe seg løs i skrivingen er ikke så dumt, men det blir man ikke nødvendigvis oppmuntret til i akademisk sammenheng. I denne konkurransen er det imidlertid rom for det.

Powered by Labrador CMS