Teststasjoner for studenter

8663 er testet i Oslo. Så mange har fått påvist smitte

Teststasjonene til student­sam­skipnaden SiO har ikke høyere andel positive tester enn resten av landet.

Helsepersonell venter på studenter som vil teste seg, på OsloMets campus i Oslo.
Helsepersonell venter på studenter som vil teste seg, på OsloMets campus i Oslo.
Publisert

I august etablerte studentsamskipnaden SiO teststasjoner for studenter som ville teste seg for Covid-19. I tillegg til en brakke på Universitetet i Oslo har en campingbil rullet rundt og vært åpen for de som føler for en sjekk.

Tallene viser at 8663 personer har testet seg i studentsamskipnadens brakker. 126 har fått påvist kronona-viruset. Det innebærer at 1,4 prosent av de testede har fått påvist viruset.

De siste ukene har tilsvarende tall for befolkningen som helhet, vært på rundt 2,5 prosent.

Ingen dramatisk økning siste måneden

Tross fokus på studenter og smitte, viser tallene fra SiOs teststasjoner foreløpig ingen dramatisk økning i andelen positive tester, opplyser SiO selv.

I oktober var 1,7 prosent av testene positive. Så langt i november er to prosent av testene positive. Det er lavere enn andel positive av testene i hele Norge.

SiO-lege Anders Sandvei understreker at tallene kun viser studenter.

— Vi kan dessverre ikke si noe om forekomst av covid-19 blant studenter i Oslo basert på resultatene fra vår teststasjon. Dette fordi det er flere enn studentene som kan benytte vårt testtilbud. Ansatte i SiO og ved 27 ulike studieinstitusjoner kan bruke oss i tillegg til deres familiemedlemmer, pensjonerte ansatte og barna til både studenter og ansatte som er seks år eller eldre, skriver Sandvei til Khrono.

Teststasjonene har også blitt brukt for å avlaste Oslo kommune i testing av elever på ungdomsskolen og videregåene skole.

— Mange studenter velger også andre testtilbud enn vårt, som teststasjonen på Aker, teststasjoner i Oslos nabokommuner eller i hjemkommunen, eller hvis de har blitt henvist til feberpoliklinikk, skriver Sandvei.

Hadde tilbud for utenlandske studenter i Bergen

Universitetet i Bergen etablerte også et testtilbud sammen med et legekontor i august. Dette var rettet mot studenter som ikke får prioritert test hos kommunen fordi de ikke har symptomer.

Tilbudet var primært rettet mot studenter og ansatte som kom fra utlandet og enten skulle bo i studentboliger eller forelese ved universitetet, samt forskere og studenter som skulle ut på forskningstokt, opplyser Universitetet i Bergen.

Totalt 250 personer benyttet seg av testtilbudet, uten at noen testet positivt. Nå er tilbudet tatt bort, etter at Bergen kommune har skalert opp sitt testtilbud.

Ved NTNU kunne også studenter teste seg på flere mobile teststasjoner. Teststasjonene var drevet av kommunen, og Khrono har ikke tall på hvor mange som ble testet akkurat der.

I høst har 67 studenter ved NTNU i Trondheim og 8 studenter ved NTNU i Gjøvik fått påvist covid-19.

Powered by Labrador CMS