Stappfull festsal på kvinnemarkering
Bandet Halvsøstra med Hege Rimestad i spissen og forskere med Curt Rice i spissen spilte og snakket for stappfull festsal på høgskolen fredag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vibeke Horn holdt hånd om arrangementet og rektor Kari Toverud Jensen ønsket velkommen etter at deltakerne hadde fått litt servering og bandet Halvsøstra underholdt med ulike smakebiter av nytt og ikke fullt så nytt.
Kari Toverud Jensen var glad for frammøtet og fornøyd med at det også var menn til stede i salen. Hun framhevet at Høgskolen i Oslo og Akershus er landets best balanserte institusjon innen høyere utdanning med tanke på kjønn og førstestillinger.
Les også: Kvinnene inntar akademia men det går tregt på toppnivå
Halvsøstra med Hege Rimestad (helt til høyre) i spissen.
Curt Rice er leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komitéen) og professor ved Universitetet i Tromsø (UiT). Han er også en av søkerne og kandidatene til stillingen som ny rektor på høgskolen.
Rice argumenterte for at en forskningsbasert tilnærming til rekruttering egentlig er den eneste metoden som kan bidra til bedre kjønnsbalanse på arbeidsplassen. Han adresserte hva en slik tilnærming innebærer og hvordan kan forskningsfunn omgjøres til praktisk personalpolitikk.
Deltid og flink pike
I tillegg til Rice snakket også forskningssjef ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Cathrine Egeland. Hun tematiserte det faktum at langt flere kvinner enn menn arbeider deltid i Norge til tross for at de økonomiske ulempene forbundet med dette er kjent.
Det meste av deltidsarbeidet har andre årsaker enn mangel på fulltidsstillinger og kalles derfor gjerne frivillig deltid. Egeland svart på spørsmål som: Hva er grunnene til at kvinner i Norge velger å arbeide deltid til tross for advarsler fra både politikere, partene i arbeidslivet, likestillingsaktører og forskere? Skjønner de ikke sitt eget beste? Eller er det nettopp det de gjør?
Anders Bakken er forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA) på HiOA. Bakken tok i sitt innlegg «Sykt flinke piker» utgangspunkt i NOVAs ungdomsundersøkelser.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!