Irakiske menneskerettsaktivister drømte om å bygge opp landet sitt. Da de overførte tusener til nordmann som senere opprettet et falskt universitet, forsvant store deler av pengene.
De falske universitetene
Betalte tusener av dollar for kurs som aldri fant sted
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Leicester (Khrono): — Dette er kriminelt. Og vi må stoppe dem. Jeg er ikke fornøyd før jeg ser dem i fengsel, sier Malka Al-Haddad.
Den irakiske menneskerettighetsaktivisten sitter i en liten leilighet i Leicester i England. De trange, mørke rommene deler hun med fire andre kvinnelige asylsøkere.
I stua er eiendelene deres stablet opp langs veggene. Kofferter og fulle plastposer gjør stua enda mindre enn den er.
Før hun flyktet, var hun leder for et kvinnerettighetssenter i Irak. Nettopp den rollen skulle gjøre at hun i 2013 havnet i en konflikt med Aihan Jaf, mannen Khrono denne uka kunne avsløre at står bak et falskt universitet, og samarbeidspartneren hans.
Siden den gang har Malka Al-Haddad jobbet for å få rettferdighet for en rekke unge, irakiske menneskerettighetsforkjempere.
Og for at de skal få tilbake pengene sine.
Betaler for dyre kurs
I 2013 er det få år siden internasjonale styrker trakk seg ut av Irak. IS er på frammarsj og skal snart ta kontroll over flere byer i landet.
Men tross ustabiliteten, øyner flere unge håp og deltar i menneskerettighetsarbeid i ulike organisasjoner.
På Facebook og andre plattformer ser irakiske Mohanned annonser for kurs i menneskerettigheter. Han er allerede en engasjert aktivist.
Muligheten han får til å lære seg hvordan man kan bygge humanitære organisasjoner og å få bevis på at han har gjennomgått kursing i viktige lederegenskaper, frister.
Det frister såpass at Mohanned er villig til å betale 2500 dollar for å delta.
Pengene ser han aldri igjen.
Vi ble lovet internasjonale sertifikater fra anerkjente sentre, i Norge, Østerrike og England.
Mohanned Monam Hussein
Sendte penger til Norge
Samtidig som Aihan Jaf drev organisasjonen «Arab European Center for Human Rights og International Law» fra Lier i Norge, drev han sammen en annen mann, Yasser Abdulfattah, organisasjonen «Euro-Mediterranen Academy for Studies and Human Rights» i London i 2013 og 2014.
Begge organisasjonene er involvert i kursene de irakiske menneskerettighetsaktivistene ser annonser for høsten 2013.
Ifølge Mohanned reklameres det for kurs i vesteuropeiske byer, blant annet i Oslo og London. Over flere dager kan han få et kurs og et vitnemål som betyr mye for ham. I annonsen loves også et sertifikat fra et tilsynelatende nederlandsk universitet, som nederlandske myndigheter sier ikke eksisterer.
Det er Jaf og hans norskregistrerte menneskerettighetsorganisasjon Arab-European Center for Human Rights and International Law, fra nå av forkortet Aechril, som sørger for finansieringen av kurset — og det er til Jaf deltakerne skal betale.
Prisen er minst 2.500 dollar per person. I desember 2013 tilsvarer det rundt 15.000 norske kroner. I 2020 rundt 22.500 kroner.
— Vi anså 2.500 dollar per person som en liten sum sammenlignet med sertifiseringen vi ble lovet. Vi ble lovet internasjonale sertifikater fra anerkjente sentre, i Norge, Østerrike og England. Det viktigste for oss var å få kunnskap om hvordan vi kunne lære opp andre, bygge kapasitet i organisasjoner og å styrke menneskerettighetsarbeidet og jobbe for frihet i Irak, sier Mohanned i et telefonintervju med tolk til Khrono.
For å få råd, måtte Mohanned selge bilen sin, forteller han.
Aktivistene betaler imidlertid ikke ukritisk. De spør seg om kurset og organisasjonene som står bak det er reelle.
De spør Malka Al-Haddad.
Solgte biler og knuste håp
Malka Al-Haddad bestemmer seg for å undersøke om kurset virker troverdig eller ikke, og tar kontakt med en bekjent hun stoler på fra menneskerettighetsarbeid.
Han gir tommelen opp for kursene. Mannen, som også er tilknyttet Jafs organisasjon Aechril, har ikke besvart Khronos henvendelser.
Mohanned i Irak betaler for seg selv og to andre aktivister. Han fører over 7.500 dollar direkte til Aihan Jaf, gjennom en pengeoverføringsfilial i Najaf, en by sør for Bagdad i Irak.
Khrono har sett de tre ulike kvitteringene fra transaksjonen, hver av dem på 2.500 dollar.
Aihan Jaf står som mottaker på alle tre.
— Men det verste var å miste håpet om å delta i et så viktig kurs, og den moralske og psykiske belastningen vi ble utsatt for, sier Mohanned.
Khrono sendte etter avtale med Jaf alle påstander og sitater i denne saken til Jaf 11. august, slik at han kunne imøtegå og kommentere påstandene. Vi gjentok henvendelsen torsdag 27. august og fredag 28. august. Jaf har ikke respondert.
Søker om visum — uten hell
Mohanned er ikke alene.
En liste Khrono har fått tilgang til, signert av Jaf selv, viser at angivelig 15 irakere melder seg på kurset fra organisasjonen. Khrono har fått dokumentert påmeldingen fra minst fem av dem ved kvitteringer som beviser at de har overført 2.500 dollar hver.
Dersom alle de 15 på listen som organisasjonen selv har utarbeidet, har betalt like mye, er det snakk om 37.500 dollar. Det utgjorde på tiden kurset skulle avholdes rundt 230.000 norske kroner – i dag rundt 335.000 kroner.
En av annen av de som sender penger til Jaf, er Ahmed Dulaimi.
Ahmed sier til Khrono at Aihan Jaf og ga ham instruksjoner om hvilken pengeoverføringsfilial han skulle besøke i Bagdad for å overføre pengene.
Også Ahmed sier han solgte bilen for å få råd til deltakelsesavgiften på 2.500 dollar, i tillegg til rundt 800 dollar for å få oversatt dokumenter så han kunne søke om visum ved den britiske ambassaden.
Alle Khrono har snakket med i Irak, sier de betalte flere hundre dollar for å få oversatt dokumenter og søkt om visum ved den britiske ambassaden.
Khrono har sett Ahmeds visum-avslag fra ambassaden. Ambassaden skriver der at de har undersøkt organisasjonen til Jaf. Ambassaden skriver at de ikke har funnet noe som tyder på at organisasjonen er akkreditert som noen utdannings- eller kursinstitusjon, at kontakten mellom organisasjonen og Ahmed ikke er nok for å gi ham rett på et business-visum og at Ahmed heller ikke kan få besøksvisum.
— 2.500 dollar betyr mye for meg. Å selge bilen min ga meg bare halvparten av det jeg trengte. På denne tiden var jeg menneskerettighetsaktivist og student innen kunst. Jeg ville bli med på kurset for å gjøre noe nyttig for folk og samfunnet mitt, sier Ahmed på telefon til Khrono.
Han og andre deltakere oppsøkte senere familien til Malka Haddad, asylsøkeren i England som gikk god for kurset. Slik fikk Ahmed igjen halvparten av pengene.
— Jeg tror alt bare var et tyveri. De bør straffes, sier Ahmed.
Betalte til mellommann
En tredje deltaker, Mohammed, sier til Khrono at han kontaktet Aihan Jafs samarbeidspartner i London, Yasser Abdulfattah, mange ganger etter at kurset ikke ble noe av og pengene forsvant. Siden ble han blokkert fra å kontakte Abdulfattah igjen, sier han.
Abdulfattah benekter overfor Khrono at han har blokkert noen telefonnumre, og sier at hvem som helst kan få hans kontaktinformasjon hvis de fortsatt ønsker å ta kurset.
En fjerde deltaker, Noor, sier hun endte opp 3.500 dollar fattigere etter både å ha betalt til Aihan Jaf, og å ha fått beskjed om å betale 1000 dollar til sjåføren til Jafs samarbeidspartner i Irak.
Kvitteringen på betalingen hun sendte Jaf, er stemplet med logoene til Jafs organisasjoner.
En etterforskning i det arabiske miljøet
Etter at Malka Al-Haddad kontaktet både Yasser Abdulfattah flere ganger, endte det med at den lokale organisasjonen «Arabic Cultural Forum» i England «etterforsket» saken.
De konkluderer omsider med at det var Yasser Abdulfattah som fikk pengene fra Jaf. Dette bekrefter Abdulfattah selv også. Det verserer ulike versjoner av hva som skjedde videre. Noen versjoner går ut på at de skal ha blitt kastet i søpla eller ved et uhell ha blitt ødelagt i en vaskemaskin.
Men borte var de.
Arabic Cultural Forum understreker i sin konklusjon at det ikke er nødvendig å involvere rettsvesenet. En av de som signerer forumets konklusjon, er Ramadan Benzeer.
I 2019 var Benzeer medlem av styret i menneskerettighetsorganisasjonen til Jaf.
Aihan Jaf har senere også besøkt Arabic Cultural Forum igjen og blant annet gitt et diplom til en sentral skikkelse i forumet, Ali Al Haj.
Går til politiet
Malka Al-Haddad sier til Khrono at hun bare klarte å få tilbake en liten del av pengene på vegne av en av aktivistene i Irak. De mange tusen kom aldri til rette.
Senere ble hun blokkert av både Jaf og Abdulfattah, som sluttet å svare på henvendelsene hennes, forteller hun.
Det endte med at hun trosset det arabiske forumets ønske om at hun ikke skulle gå til politiet. I mai 2015 kom en politimann hjem til Al Haddad for å skrive ned hennes forklaring.
I februar i år ble Khrono med på politistasjonen i Leicester. De fant ikke saken. Etter gjentatt kontakt med politiet i Leicester, opplyser politimannen som besøkte Malka Al-Haddad via kommunikasjonsavdelingen i Leicester-politiet at han ble sendt dit på vegne av The Metropolitan Police, politiet i Stor-London.
Politiet i London klarer ikke å finne igjen saken. Det gjør heller ikke andre enheter i politiet i Storbritannia National Crime Agency og Action Fraud i London, som Khrono har vært i kontakt med.
— Dette går utover stoltheten min. Det er kriminelt det de driver med. Jeg er ikke fornøyd før jeg ser dem i en rettssal, sier Malka Al-Haddad.
— Ikke vår feil
Yasser Abdulfattah, som jobbet sammen med Aihan Jaf om å holde kursene, sier til Khrono at han ikke kan noe for at aktivistene som hadde betalt, ikke fikk visum fra britiske myndigheter.
Han sier det var han som fikk pengene av Aihan Jaf, men at man ikke kan forvente å få tilbake penger man betaler til noen.
«Det er business», sier Abdulfattah, som benekter noe tyveri.
Det er business. Når du betaler noen, kan du ikke forvente å få tilbake pengene, fordi jeg hadde startet et nytt selskap og hadde utgifter for kursene som skulle holdes.
Yasser Abdulfattah
— Vi sa til flere av dem at vi kunne holde kursene et annet sted senere. Jeg er den dag i dag klar til å gi dem et kurs hvor som helst, i London eller i Midtøsten uten betaling. De har fått valget om det, men har sagt nei, sier Abdulfattah.
— Fikk de aldri muligheten til å få tilbake alle pengene?
— Tre personer har fått alt tilbake. Flere i Bagdad har fått halvparten tilbake. Men jeg hadde utgifter. Dette var det første kurset jeg skulle holde etter jeg kom til London fra Saudi-Arabia. Jeg hadde ikke pengene på den tiden.
— Flere sier de kontaktet deg og Aihan Jaf, men at de ble blokkert fra å ta kontakt. Stemmer det?
— Nei, jeg stenger ikke telefonen min for noen. Bare gi meg et nummer eller navn, så skal de få valget om de vil ha kurset eller ikke, sier Abdulfattah.
I e-poster Khrono har sett, sendt mellom Malka Al-Haddad og Yasser Abdulfattah i mai 2014, hevder Abdulfattah det samme: Det er utenfor hans kontroll at aktivistene ikke fikk visum. Han vil tape mange tusen dollar hvis han skulle betalt tilbake alt.
Abdulfattah viser til at det er flere år siden kurset skulle skjedd og pengeoverføringene fant sted. Han husker ikke den totale summen som ble betalt inn.
— Det er ikke vår feil at britiske myndigheter ikke ga deltakerne fra Irak visum, sier han.
Khrono har ikke lyktes å få den britiske ambassaden i Irak i tale.
Nytt «akademi» med kurs til 65.000 kroner
Abdulfattah driver i dag kursvirksomhet fra selskapet «Cambridge Academy in London». Gjennom dette Cambridge-akademiet tilbyr han en rekke kurs. På egne nettsider har han blant annet reklamert for kurs i sykehusledelse.
På Facebook har akademiet reklamert for flere kurs, og på egen nettside tilbys kurs som varer over flere dager og som koster mange tusen kroner.
En av de siste annonsene fra Cambridge Academy in London, er fra 18 februar i år. Tittelen på kurset er «Portofolio Management» og kurset skal vare fra 10.-21. august. Prisen er 5400 pund - 65.000 norske kroner.
Yasser Abdulfattah, eller Alan Lee som han kaller seg i disse dager, omtaler seg i likhet med Aihan Jaf med doktortittel.
Fra 2017 til 2018 gjør han flere TV-opptredener på TV-kanalen Al-Ghad, en arabisk kanal med base i Kairo. Abdulfattah opptrer som ekspert fra London og som representant for sin andre organisasjon, International Centre for Human Studies. På TV kommenterer han FNs sikkerhetsråd kritisk, flyktningleire i Libya og hvordan den konservative britiske politikken har ført til fattigdom.
På spørsmål om hvor han har tatt en doktorgrad, svarer han «Van University» i Holland, avdeling Egypt.
— Jeg har mange bevis som internasjonal trener. Jeg har en ph.d. i human recourses, sier han.
Khrono har undersøkt med nederlandske myndigheter om «Van University» er et universitet i Nederland.
— Det er ikke noe universitet med det navnet i Nederland, skriver Michiel Hendrikx, talsperson for Ingrid van Engelshoven, statsråd for utdanning, forskning og kultur i Nederland.
Når Khrono sender Abdulfattah en lenke til en Facebook-side for det som utgir seg for å være et universitet med lignende navn — en Facebook-side som raskt etterpå ble slettet — sender han oss tre lydmeldinger i Whatsapp.
Der gjør han det klart at han vil ta Khrono til retten, dersom vi publiserer noe som helst som har med han å gjøre uten hans tillatelse.
Nyeste artikler
Kritisk til storforlag: — Man føler seg litt snytt
Informasjon om studenter som strøk lå åpent i fem år
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024