KHRONO AVSLØRER
Fra dette huset drives et norsk «universitet».
I april i fjor signerte den norske «presidenten» ved universitetet en avtale med en egyptisk sykepleierskole.
I fjor høst delte han ut æresdoktorgrader til en rekke personer på et hotell i De forente arabiske emirater.
Men hvem står egentlig bak?
Khrono avslører
De falske universitetene
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Lenge har norske myndigheter fryktet at studenter fra utlandet søker norske studier med vitnemål fra såkalte diplommøller, falske universiteter som deler ut vitnemål mot betaling.
Men hva om diplommøllene også finnes her hjemme, i norske myndigheters egen bakgård?
Khrono kan i dag avsløre et nettverk som deler ut sertifikater og diplomer for æresdoktorgrader i Midtøsten. Diplomene er utstedt av fiktive universiteter, registrert og driftet av to menn bosatt på Østlandet.
Diplomene deles blant annet ut under fasjonable arrangmenter på hotell i De forente arabiske emirater.
Sentrale personer i nettverket hevder blant annet at diplomene er godkjent av norske myndigheter.
Dette er historien om de falske universitetene.
I dette huset i Lier mellom Oslo og Drammen bor Aihan Jaf.
Den 52 år gamle kurdiske innvandreren er lokalpolitiker for Sosialistisk Venstreparti i Lier kommune og har de siste årene hatt en lignet inntekt på litt over 200.000 kroner.
Personer som kjenner Jaf, sier at han selv ikke har høyere utdanning.
Det har ikke hindret ham, over en periode på flere år, i å omtale seg selv med doktortittel, å reise til flere land i Midtøsten og å arrangere konferanser på hoteller i De forente arabiske emirater.
Jaf har opprettet flere organisasjoner både i Norge og i England. Den mest synlige av dem heter Arab-European Center for Human Rights and International Law.
I 2017 opprettet han også det falske universitetet «Oslo International University for Studies and Research».
Jaf har siden januar i år ikke ønsket å svare på noen spørsmål Khrono har stilt om denne saken.
Aihan Fatah Jaf
- Alder: 52 år
- Statsborgerskap: Norsk
- Kommer fra: Sulaymani i den kurdiske delen av Irak.
- Bor: I Lier, mellom Drammen og Oslo. Her er han aktiv i Sosialistisk Venstreparti som lokallagsleder.
- Står bak følgende organisasjoner i Norge: Arab-European Center for Human Rights and International Law ● International Organization for Human Rights and International Law ● Oslo International University for Studies and Research.
- Kilder sier til Khrono at Jaf ikke har noen høyere utdanning, men Jaf omtaler seg som og signerer dokumenter med tittelen Dr. Aihan Jaf.
I Brønnøysundregisteret er organisasjonen beskrevet slik: «Universitetet evaluerer spesialisert vitenskapelig forskning og studier på alle felt, og gir forskere fagbrev og æresdoktorater som anerkjennelsespriser for sin spesialiserte forskning. Og gi(r) dem en ekspertgrad».
I universitetets navn utstedes sertifikat i Midtøsten, og studenter har gjennom bevis fra universitetet blitt lovet en godkjent utdanning i Europa.
Gruppeleder i Lier SV, Kathy Lie, sier til Khrono at hun oppfatter Jaf som en pliktoppfyllende mann som alltid stiller opp på møter og påtar seg oppgaver. Men noe universitet har hun ikke hørt om.
— Jeg har ikke hørt om noe universitet. Jeg vet at han driver en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon, men jeg vet lite om hvordan organisasjonen jobber, sier hun.
Jaf selv har over lang tid hatt flere muligheter til å svare på Khronos henvendelser. Han har ikke besvart e-poster, sms-er og telefoner over flere måneder.
Samarbeidet med de egyptiske akademiene
April 2019: Rektoren ved Horus Academy i Egypt gjør seg klar til pressekonferanse. På kontoret har han pyntet med det norske flagget og logoen til et norsk universitet som han skal inngå en avtale med. Noe stort er i gjære for akademiet som utdanner blant annet helsearbeidere.
Det norske «universitetet» det er snakk om, er universitetet til Aihan Jaf — Oslo University for Studies and Research, eller Oslo University som det omtales som flere steder.
24. januar i år ba Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, Jaf om en redegjørelse for hva universitetet er og understreket overfor Jaf at kun akkrediterte institusjoner kan kalle seg universiteter i Norge.
Ifølge Nokut har Jaf ennå ikke redegjort for universitetet sitt overfor norske myndigheter. Khrono tok første gang kontakt med Jaf 28. januar. To dager senere slettet han universitetet fra Brønnøysundregisteret og tok ned «universitetets» nettsider.
LES OGSÅ: Norske myndigheter ble varslet om de falske universitetene mange ganger
«Universitetet» markedsførte seg før dette med at det hadde 1258 internasjonale studenter med 35 «læringsprogrammer». Jafs universitet har reklamert for en lang rekke kurs til flere tusen norske kroner.
Hevder han kan hente dyktige studenter fra Egypt
Når pressekonferansen ved Horus Academy i Egypt starter, sitter rektoren bak et stort skrivebord i massivt tre. Det norske flagget og EU-flagget er prominent plassert.
Ved hans side sitter Jaf selv.
Kontrasten mellom Jafs beskjedne liv i Norge og mannen som signerer avtale, lar seg avbilde av en fotograf og gjør et intervju med en TV-kanal i Egypt, er stor.
Dokumentet Jaf og Horus-rektoren skriver under på er en samarbeidsprotokoll mellom akademiet og Oslo International University for Studies and Research. Avtalen gjelder utveksling av erfaring og informasjon, og vitenskapelig trening og utveksling av studenter mellom Oslo og Damietta, havnebyen ved Egypts nordkyst der akademiet holder til.
Det skriver Horus Academy selv på sin Facebook-side - en nettside som siden har blitt slettet. Også Ramouz Academy i Giza nær Kairo, er med på avtalen.
I en video lagt ut på samme Facebook-side understreker Jaf i et TV-intervju at det i henhold til avtalen som ble underskrevet kan være aktuelt å hente studenter fra akademiet som har utmerket seg til Norge.
Den store fordelen med avtalen, sier Jaf, er at studentene ved Horus Academy vil få europeisk ekspertise, i tillegg til den egyptiske. I sin markedsføring skriver akademiet at en grad fra dem er godkjent både i Egypt og i EU.
Sjefen for Horus Academy har ikke kunnet uttale seg om avtalen, om han har blitt lurt eller visst om at Oslo International University ikke er et ekte universitet. Han viser til at han må ha godkjenning fra egyptiske myndigheter for å snakke med pressen, og Khrono har ikke lyktes med å få en slik godkjenning.
Blant de som har varslet norske myndigheter om falske universiteter administrert fra Norge, er den egyptiske ambassaden i Oslo. I et intervju Khrono gjorde med Nour El-Bana ved den egyptiske ambassaden i sommer, forteller han at ambassaden i fjor høst fikk besøk av Aihan Jaf.
Da forsøkte han ifølge den egyptiske konsulen å få stempler på diplomer for nettopp en bachelorutdanning i sykepleie i Egypt.
— Svært uheldig
Halvannen times bilkjøring vest for Damietta finner vi byen Baltim. Det populære feriestedet i Kafr El Sheikh er tilholdsstedet til Al Qima Academy. I likhet med Horus Academy utdannes helsepersonell ved akademiet.
9. desember 2019 var Oslo International University for Studies and Research tema i brev sendt til Kunnskapsdepartementet. I brevene var også Al Qima Academy nevnt. Akademiet annonserte nemlig i en Facebook-post at en utdannelse ved Al Qima-akademiet ga et «sertifikat fra Universitetet i Oslo».
Horus Academy viser på sin nettside til at «The Academy of Horus is the sole agent for the Norwegian University of Oslo» i Diametta-regionen nord i Egypt.
Det ekte Universitetet i Oslo benekter enhver kjennskap til Al Qima Academy, Horus Academy eller noen andre personer nevnt i denne artikkelen.
Rektor Svein Stølen reagerer på navnelikheten:
Vi har ikke samarbeid med disse aktørene. Jeg mener det er svært uheldig at denne type aktører kan kalle seg et «university» når de ikke er det. På samme måte er det veldig uheldig at de har navn som kan forveksles med Universitetet i Oslo.
Svein Stølen, rektor ved Universitet i Oslo
Kommunikasjonsavdelingen i Nokut opplyser at de ikke har fått søknader fra studenter som inneholder den påståtte akkrediteringen fra Norge og Oslo International University for Studies and Research.
Egyptiske advokater frister med diplomer og æresdoktorgrader godkjent av norske myndigheter
Aihan Jaf var ikke alene om å representere sitt falske universitet i Oslo, da han signerte avtalen med det egyptiske akademiet. På bilder fra seremonien er Jaf og den egyptiske rektoren flankert av to menn.
Advokatene Ahmed Ghazy og Mahmoud Shaban er sentrale i Jafs nettverk. Ghazy og Shabaan representerer i flere sammenhenger både Arab-European Center for Human Rights and International Law, én av Jafs menneskerettighetsorganisasjoner, og Oslo International University for Studies and Research, Jafs falske universitet.
På Facebook har Shaaban lagt ut en rekke bilder av de tre, der de blant annet poserer foran det norske flagget, deltar på møter og er på reise sammen. Shabaan omtaler Ghazy og Jaf som venner - og doktorer.
I løpet av fjoråret fristet Shaaban en rekke ganger med muligheten for å skaffe diplom eller en doktorgrad fra det påståtte norske universitetet.
9. mai i fjor publiserte Shaaban, som blant annet er omtalt som universitetets visepresident, et innlegg på Instagram.
I teksten skriver han at studier og forskning på norsk, engelsk eller arabisk kan sendes til han selv for vurdering, sammen med en CV, en oversikt over kvalifikasjoner, en kopi av pass og et profilbilde.
Hvilke muligheter tilbys?
- - For 100 dollar kan forskeren registrere og sende inn forskningen sin. Består forskeren, kan han eller hun få en æresdoktorgrad fra Oslo International University for Studies and Research, med akkreditering fra universitetet — mot betaling for utstedelse og akkreditering.
- - Forskeren kan deretter be om et vitnemål med godkjenning fra det norske justisdepartementet, det norske utenriksdepartementet, ambassaden fra forskerens land (hvis landet har en ambassade i Norge) — mot betaling av en ekstra avgift.
- - Forskeren som nå besitter en «en doktor» kan nå søke om et årlig bevis fra universitetet på norsk, engelsk eller arabisk (eller alle tre språkene) som beviser at vedkommende har en doktorgrad fra universitetet — mot ekstra betaling for utstedelse av kortet.
- -Forskeren kan også søke om et årlig medlemskort fra universitetet — mot ekstra betaling.
- - Omsider kan forskere som har fått en æresdoktorgrad, eller hvilket som helst annet vitnemål fra universitetet, delta på et internasjonalt møte hvor de vil motta vitnemål, diplomer og medaljer, og bli beæret med mediedekning og internasjonal oppmerksomhet — mot betaling av deltakeravgift.
Hvor mange som har betalt for bevis fra Jafs universitet er usikkert. Men Aihan Jaf er heller ikke den eneste de to egyptiske advokatene hjelper i Norge.
Et nytt universitet dukker opp
Som nevnt bekrefter den egyptiske ambassaden at de har hatt flere besøk av Aihan Jaf, når han har forsøkt å få legalisert sertifikater.
Men da norske myndigheter 18. november i 2019 mottok et brev fra den egyptiske ambassaden i Oslo, der ambassaden spurte om gyldigheten av stempler og signaturer som norske domstoler og Utenriksdepartementet hadde satt på diplomer fra et falskt universitet i Oslo, var det ikke Jafs universitet det var snakk om.
Det var et nytt, og til nå ukjent universitet, egypterne ville ha svar om: Bay Ridge University for Studies and Humanities.
Mannen bak dette «universitetet» er Tarek Ibrahim. I forbindelse med sine organisasjoner, benytter han ofte navnet «Dr. Tarek Anany».
Ibrahims Bay Ridge University for Studies and Research ble ifølge Brønnøysundregistrene først opprettet registrert på en privat adresse i Grefsenkollen i Oslo, men har senere vært registrert på adressen til et kontorlokale Tarek Ibrahim leide på Bryn i Oslo.
Lokalet leide Ibrahim fra desember i fjor, og på nyåret viste han fram åpningen av de nye kontorene i en video i sosiale medier.
På samme adresse har Ibrahim, i likhet med måten Aihan Jaf har organisert seg, etablert to menneskerettighetsorganisasjoner i tillegg til sitt universitet. Også Ibrahim deler ut priser på vegne av organisasjonene sine og har delt ut æresdoktorater på vegne av universitetet sitt.
Flere steder, også av seg selv, omtales Tarek Ibrahim som Dr. Tarek Anany, men selv erkjenner Ibrahim at han ikke har noen doktorgrad. Æresdoktorgrader, som han selv har delt ut, anslår han å ha mellom ti og femten av.
Både Ibrahim og Jaf har registrert sine organisasjoner som frivillige organisasjoner. De er derfor ikke regnskapspliktige, og Khrono har derfor ikke kunnet ettergå økonomien i organisasjonene.
Tarek Ibrahim har også benyttet seg av de samme kontaktene i Egypt som Aihan Jaf.
De egyptiske advokatene Ghazy og Shaaban har også representert både menneskerettighetsorganisasjonene og det fiktive universitetet til Ibrahim. På veggen på det som tilsynelatende er advokat Shaabans kontor, har logoen til Jafs universitet vært byttet ut med logoen til Ibrahims universitet.
Mens Aihan Jaf har unnlatt å svare på Khronos mange henvendelser siden januar i år, sa Tarek Ibrahim i august ja til å møte Khronos journalister.
På en kafé på et kjøpesenter i Oslo forklarer Ibrahim, gjennom en tolk, at han ikke ønsker at navnet hans skal bli kjent, men at han ønsker å forklare saken slik han ser den.
Selv sier Tarek Ibrahim til Khrono at han kjenner lite til Ghazy og Shaaban, men at han møtte dem gjennom Aihan Jaf og senere inviterte dem til en prisseremoni i De forente arabiske emirater. Han sier samtidig at han ikke ønsket å ha kontakt med Ghazy eller Shaaban videre og at han ikke har snakket med dem de siste par årene.
Ibrahim sier han startet menneskerettighetsorganisasjonene sine og universitetet sitt for å gjøre noe bra for mennesker som trenger det. Han sier han selv kobler mennesker som trenger hjelp med mennesker som kan hjelpe, og at de som hjelper senere kan få priser av organisasjonene hans. Selv tjener han ingenting på dette, sier han.
Facebook-sidene til Ibrahims organisasjoner viser tilsynelatende det som er nødhjelp med organisasjonens logo — selv hevder Ibrahim at han har bygget tre vannbrønner i Benin i Afrika.
Ibrahim sier også at han selv har gjort det tydelig i både brev til ambassader og på egne Facebook-sider at hans eget og Jafs falske universitet ikke er ekte universiteter.
Samtidig skal vise seg at det er mulig å kjøpe seg en grad fra Bay Ridge University, Ibrahims universitet, i andre land.
Kurs i Irak, utdanning på Zoom og mastergrad i Libya
I tillegg til to menneskerettighetsorganisasjoner og et falskt universitet, registrerte også Tarek Ibrahim en tredje organisasjon i Norge i 2018. Det fremgår av videoene og bildene i sosiale medier fra lokalene Ibrahim leier for et par tusenlapper i måneden.
Denne tredje organisasjonen har skiftet navn i Norge, men en organisasjon med samme navn og samme logo er registrert i Storbritannia. Organisasjonen tilbyr tilsynelatende en rekke kurs i mange land, under navnet Norwegian International Board.
Fra den irakiske delen av Kurdistan driver en mann ved navn Gihad Artisi en filial av organisasjonen, der det deles ut diplomer. Han har også holdt kurs på vegne av en tidligere organisasjon Aihan Jaf har hatt registrert i England.
Ifølge personer som har deltatt på Artisis kurs koster et kurs 150 dollar. På diplomene som deles ut heter det at de er utstedt i Norge.
Artisi sier imidlertid i en Whatsapp-melding til Khrono at han ikke kjenner til Tarek Ibrahim eller Aihan Jaf personlig, at han ikke vet om de to selger sertifikater eller ikke, og at hans kurs ikke har noe tilknytning til de falske universitetene deres.
Han svarer ikke på spørsmål om hvorfor plakater han reklamerer med bærer det norske flagget, norske adresser og norske telefonnumre.
Tarek Ibrahim sier også at han ikke kjenner Artisi og at organisasjonens navn har blitt misbrukt.
Ibrahim forteller imidlertid at slik kursing og trening, som ikke utgir seg for å være universitetsutdanning, er noe han gir diplomer — eller fagbrev som han selv vil kalle det — for. Han sier han vil gi mennesker uten utdanning bevis på det de kan.
På den arabiske Facebook-siden GoDegree, med adresse og telefonnummer i Kairo i Egypt, har det til stadighet blitt reklamert for Bay Ridge-universitetet til Tarek Ibrahim.
Etter korona-utbruddet våren 2020 la GoDegree ut en annonse, der de kunne tilby sju foredrag på videokonferansetjenesten Zoom. Det vil ifølge annonsen gi et internasjonalt diplom innen organisasjonspsykologi, akkreditert av det norske Bay Ridge University, som senere kan kvalifisere til mastergrad eller doktorgrad.
Annonsen fikk 8000 likes og viser til et telefonnummer i Libya.
Libya-kontoret til GoDegree er også stedet å henvende seg til, dersom man ønsker seg et yrkesdiplom, en bachelorgrad, en mastergrad eller en doktorgrad fra Bay Ridge University, til henholdsvis 450, 1150 dollar, 850 dollar og 950 dollar.
Diplomene vil bli godkjent av Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og universitetets kontor i Norge, heter det.
Tarek Ibrahim benekter all kjennskap til GoDegree og sier at han ikke kan svare for hva andre Facebook-sider eller nettsider skriver og hvorfor de nevner hans Bay Ridge University for Studies and Research.
— Jeg har skrevet på min Facebook-side at alle som har misbrukt mitt universitetsnavn, skal jeg saksøke. Jeg kjenner ingen av dem, sier Tarek Ibrahim.
Han sier han aldri har tjent penger på å dele ut æresdoktorgrader eller sertifikater.
Til salgs for 1100 dollar
I løpet av sommeren ble Facebook-sidene til Bay Ridge University for Studies and Research fjernet.
Men gjennom et nummer på Facebook-sidene til det som skal være «universitetets» filial i Irak, «Bay Ridge University For Studies & Research in Iraq Basra», får Khrono kontakt med en irakisk mann.
Facebook-siden har lagt ut flere annonser for og bilder av både sertifikater og æresdoktorgrad- og diplomutdelinger fra Bay Ridge University i Norge. Mannen vi får kontakt med gjør det klart at det er mulig å kjøpe et sertifikat fra Bay Ridge University:
Khrono skriver:
Hei. Er det fortsatt mulig å motta en æresdoktorgrad fra Bay Ridge University i Norge?
Bay Ridge University Irak svarer:
Hei. Ja.
Khrono skriver:
Bra. Jeg så annonsen på Facebook. Hva kreves for å få et slikt sertifikat fra universitetet?
Bay Ridge University Irak svarer:
Send inn et avgangsvitnemål og en kopi av passet ditt med tobilder. Og avgiften for sertifikatene.
Khrono skriver:
Jeg forstår. Hvor mye er avgiften for sertifikatet?
Bay Ridge University Irak svarer:
1000$.
Khrono skriver:
Er vitnemålet laget i Norge?
Bay Ridge University Irak svarer:
Ja, helt sikkert! Sertifikatet vil bli levert til deg og bli signert av kongeriket Norge, av den Europeiske union og av universitetets president.
Tarek Ibrahim nekter også kjennskap til denne Facebook-siden og kontakten som selger sertifikater fra universitetet hans i Irak.
Facebook-siden er ikke lenger tilgjengelig etter at Khrono stilte Ibrahim spørsmål om den.
Slik havner det norske riksvåpenet på diplomene
Under kartleggingen av Jafs og Ibrahims «universitetsnettverk» har Khronos journalister kommet over flere æresdoktograder og diplomer med signaturer og stempler fra tingretten og det norske Utenriksdepartementet.
På diplomer fra Bay Ridge University finnes blant annet stempel med det norske riksvåpenet og signaturer fra Asker og Bærum tingrett og fra Utenriksdepartementet.
Stemplene og signaturene er skaffet til veie gjennom såkalte notarialbekreftelser fra tingretten og legaliseringer fra Utenriksdepartementet, som kort fortalt ikke bekrefter mer enn at den som har skrevet under på et dokument — i dette tilfellet et sertifikat — er den personen han eller hun utgir seg for å være.
Men det medfører at det norske riksvåpenet stemples på æresdoktorgradene eller diplomene som havner hos de som kan betale i Midtøsten — noe den egyptiske ambassaden har reagert på.
— Det tingretten har bekreftet, er at dokumentet er undertegnet i nærvær av en av domstolens medarbeidere. Det er ikke noen bekreftelse på at innholdet i dokumentet er godkjent av norske myndigheter, skriver administrasjonssjef Ina Fretheim i Asker og Bærum tingrett.
— Det er på generelt grunnlag beklagelig hvis notarialbekreftelser benyttes til å gi inntrykk av at de er noe annet og mer enn det de er. Vi har ikke tidligere blitt gjort kjent med misbruk av våre notarialbekreftelser. Hvorvidt det her dreier seg om et straffbart forhold, må i første omgang være opp til politiet å vurdere, skriver Fretheim.
Tarek Ibrahim sier til Khrono at han har skaffet signaturer og stempler på diplomer og sertifikater for personer som har ønsket å gjøre dokumentene fra organisasjonene hans mer «offisielle», men at det ikke er noe han tjener penger på og at han ikke har hevdet at de er godkjente av norske myndigheter.
Seremoniene i De forente arabiske emirater
I september i fjor arrangerte Aihan Jafs menneskerettighetsorganisasjon Arab-European Center for Human Rights and International Law en konferanse på et hotell i Sharjah i De forente arabiske emirater. Deltakerne og sjefene i organisasjonen, med Aihan Jaf i spissen, satt i en dekorert sal.
Sponsorene til arrangementet var ifølge nettsidene til Jafs menneskerettighetsorganisasjon Oslo International University for Studies and Research og den andre menneskerettighetsorganisasjonen Jaf har stiftet og registrert i Norge, International Organization for Human Rights and International Law.
Deltakerne og de ledende personene i Jafs nettverket klappet inn 80 mennesker som fikk utdelt en rekke utmerkelser. Foran det norske flagget, FN-flagget og flagget til De forente arabiske emirater, ble 20 personer fra emiratene hedret som pionerer for humanitært arbeid. De får tittelen «Ambassador for Goodwill and Peace» — en utmerkelse organisasjonen har delt ut til en rekke personer.
Samtidig mottok 26 personer en æresdoktorgrad fra Oslo International University for Studies and Research, ifølge arabiske nettsider.
Slike æresdoktorgrader har organisasjonen delt ut med jevne mellomrom. Blant dem som har fått utmerkelsen, er den kurdiske foreleseren ved Salahuddin universitet i Erbil i Nord-Irak, Chnar Namq Hasan.
Hasan foreleser i mediefag ved universitetet og sier til Khrono, gjennom sin egen assistent som tolk, at hun fikk æresdoktorgraden etter at hun ga bort forskningen sin til en kvinne under en konferanse i 2015.
— Jeg kjente henne ikke, for det var en stor konferanse og jeg var den eneste som deltok fra min region. Hun fikk forskningen min, og senere fikk jeg æresdoktorgraden for den.
— Så du ga det til en person, og så ble forskningen evaluert og senere fikk du en æresdoktorgrad? Jobbet hun for Oslo-universitetet?
— Det stemmer. Jeg vet ikke om hun jobbet for Oslo International University for Studies and Research, og det var ikke så viktig heller, for forskningen handler om folkemordet på kurdere og jeg ønsker at det skal være mest mulig kjent.
Vet du noe vi bør vite?
Du kan tipse Khronos journalister via e-post og telefon. Telefonnummeret kan brukes også i apper som Signal, Whatsapp og Telegram.
Torkjell Trædal, journalist
torkjell@khrono.no
tortra@protonmail.com
+47 91859540
Mats Arnesen, journalist
mats@khrono.no
+47 95446697
— Hvem ga deg graden?
— Det kom representanter for universitetet til Erbil. Jeg kjenner ikke dem eller andre som har fått et sånt æresdoktorat, sier Hasan.
Om medieforeleseren snakker sant eller ikke, er uvisst. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen til Jaf har hun nemlig en posisjon i «generalsekretariatet» til organisasjonen. Også andre i organisasjonens ledelse har mottatt æresdoktorgrad.
Også Ibrahims menneskerettighetsorganisasjon, Norwegian International Organization for Justice and Peace, har holdt pris- og diplomutdeling på hotell i Sharjah i De forente arabiske emirater.
I oktober 2019 samlet 75 personer seg i festsalen på hotellet Radisson Blu Resort. Det som på arabisktalende nettsteder omtales som en saudi-arabisk prinsesse, mottar et diplom for sin innsats for fred og menneskerettigheter, i tillegg til en æresdoktorgrad. Ifølge et nettsted begrunnes tildelingen blant annet med at hennes arbeid er i tråd med kongedømmet Saudi-Arabias nasjonale endringsprosjekt «Vision 2030».
Overfor Khrono modifiserer Tarek Ibrahim inntrykket av at prisene ble gitt til en saudisk prinsesse, til tross for at tittelen brukes på diplomet hun mottar, ved å understreke at kvinnen opprinnelig er egyptisk og kun er gift med en saudi-arabisk prins.
Ibrahim selv anslår at han delte ut mellom 30 og 40 æresdoktorgrader i Sharjah i oktober.
En av de som mottar æresdoktorgrad er kvinnen som mottar et sertifikat av Tarek Ibrahim på bildet over. Som dokumentet viser, har hun mottatt en æresdoktorgrad fra Bay Ridge University for Studies and Research. Khrono har forsøkt å få kontakt med kvinnen uten hell.
Hun har tidligere også blitt «Goodwill Ambassador» for Ibrahims menneskerettighetsorganisasjon Norwegian International Organization for Justice and Peace, og mottatt et diplom prydet med det norske flagget, EU-flagget, Bay Ridge-universitetets logo og en kopi av FN-logoen på den ene siden — på den andre siden den norske riksløven og stempel fra den egyptiske ambassaden i Oslo.
Så sent som 14.-15. februar i år ble det avholdt et nytt arabisk-europeisk forum for verdensfred, i regi av Aihan Jafs organisasjoner. En rekke personer ble hedret som ambassadører for organisasjonen på det samme hotellet som vanlig — i Sharjah i emiratene.
Om det ble delt ut æresdoktorgrader også denne gangen, er usikkert. Men møtet var blant annet sponset av Horus Academy, et av de egyptiske helsefagakademiene knyttet til Oslo International University og Aihan Jaf.
Nettverk i en rekke arabiske land
Aihan Jafs første menneskerettighetsorganisasjon i Norge ble registrert første gang i 2006. Hans andre organisasjon i Norge ble etablert i 2016. Gjennom årene har han gjennom organisasjonene knyttet til seg et nettverk som strekker over nær sagt hele Midtøsten — ja, til og med til Sør-Amerika.
Folk som kjente Jaf under hans tidlige dager i Norge, for rundt 20 år siden, sier at han hadde fått tøff behandling før han kom til Norge, og de beskriver hans engasjement for menneskerettigheter som ektefølt.
På lister som har ligget ute på nettsidene til Jafs organisasjoner, figurerer navn på personer fra minst 16 land, som regnes som ledelsen i organisasjonene. Både Jaf og Ibrahim har knyttet til seg representanter og talspersoner for organisasjonene sine i land som Kuwait og Saudi-Arabia.
Våren 2019 deltok Aihan Jaf på en EU- og norsksponset konferanse mot dødsstraff i Brüssel. Der lot Jaf seg blant annet avbilde sammen med andre norske menneskerettighetsaktivister som jobber mot undertrykking i den arabiske verden.
Khrono har vært i kontakt med noen av dem, som sier de ikke kan huske eller har hørt om Jaf verken før eller etter konferansen.
Etter konferansen mot dødsstraff utnevnte Jaf en representant for organisasjonen sin på den arabiske halvøy — der samtlige land praktiserer dødsstraff.
Jafs nettverk og samarbeidsorganisasjoner har også skrevet kritiske uttalelser der de kaller rapporter fra Amnesty og Human Rights Watch for politiske — rapporter som er kritiske til myndighetene i De forente arabiske emirater og til Saudi-Arabias prins Mohammed bin Salman. EU får det glatte lag for uttalelser som er kritiske til demokratiutviklingen i Egypt.
Registrerer menneskerettighetsorganisasjonen i Storbritannia
Da Khrono tok kontakt med Jaf for første gang i januar, kuttet han kontakten da han fikk spørsmål om Oslo International University. Etter flere henvendelser sendte Jaf en e-post der han skrev at universitetet er slettet.
Siden har han gjort seg utilgjengelig på sosiale medier. De siste ukene har han fjernet andre sosiale medier-kontoer og sperret organisasjonenes Twitter-kontoer fra innsyn.
Khrono møtte Jaf i begynnelsen av august og ble enige om å sende over spørsmål og å gjøre et intervju på et senere tidspunkt. Jaf har ikke overholdt avtalen og ikke besvart henvendelser eller spørsmål Khrono har sendt ham.
Men Jaf fortsetter aktiviteten sin.
6. mai registrerte Jaf, sammen med advokatene Mahmoud Shaaban og Ahmed Ghazy, en ny organisasjon i det britiske foretaksregisteret, under navnet Peace Experts LTD. 21 dager senere endret de navn til International Authority for Investment Experts and Entrepreneurship LTD.
10. juni dukker nok en organisasjon opp i Aihan Jafs og de to advokatenes navn i det britiske registeret.
Sammen med en fjerde person registrerer de Jafs menneskerettighetsorganisasjon Arab-European Center for Human Rights and International Law på en postboksadresse i London.
Derfor identifiserer vi personene i denne saken
** Medienes egne etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, ber om at man skal være varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige forhold, samt at man skal ta hensyn til urimelig belastning for tredje person.
I arbeidet med de falske universitetene har vi valgt å identifisere personene som står bak de to «norske universitetene», og deres internasjonale samarbeidspartnere.
** Vi mener at både navnene på universitetene og andre organisasjoner de står bak, samt identifisering avmenneskene, kan begrunnes i et berettiget informasjonsbehov.
** De to mennene som er hovedpersonene bak hvert sitt «universitet», som inntil Khrono begynte å jobbe med saken har vært registrert i Norge, har begge selv søkt - og fått - bred oppmerksomhet om sin virksomhet i form av at de har publisert bilder og videoer i stort omfang i sosiale medier hvor de reklamerer for diplomutdelinger og internasjonalt samarbeid, over blant andre store deler av Midtøsten.
** Slike «diplommøller», eller falske universiteter, finnes i stort omfang utenfor Norge og vesten og Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), advarte mot dette som et stort og økende samfunnsproblem allerede i 2014.
** Nå viser det seg at norske myndigheter har hatt slike falske universiteter i sin egen bakgård, blitt varslet om det gjentattet ganger, uten å ha gjort noen nærmere undersøkelse av omfanget eller aktiviteten. Og heller ikke personene eller organisasjonene som står bak.
** Målgruppen til de falske universitetene befinner seg ikke i Norge eller Europa, og det kan være en fare for at intetanende og godtroende mennesker betaler for en «utdanning» for å få et papir som de tror kan føre til godkjent utdanning i Europa og Norge.
** Derfor har også Khrono valgt å oversette teksten i dagens artikkel til både engelsk og arabisk.
- Tove Lie, redaktør i Khrono
Vet du noe vi bør vite?
Du kan tipse Khronos journalister via e-post og telefon. Telefonnummeret kan brukes også i apper som Signal, Whatsapp og Telegram.
Torkjell Trædal, journalist
torkjell@khrono.no
tortra@protonmail.com
+47 91859540
Mats Arnesen, journalist
mats@khrono.no
+47 95446697
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år