revidert budsjett
4000 nye studieplasser er fordelt
27 universiteter og høgskoler får ekstra studieplasser fra høsten. Se oversikten her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram 12. mai lå det 4000 nye studieplasser til universiteter og høgskoler.
Mandag ettermiddag la Kunnskapsdepartementet fram fordelingen av de 4000 plassene og også av 250 ekstra rekrutteringsstillinger. Forutsetningen for å få nye studieplasser er at de blir opprettet allerede høsten 2020.
NTNU får mest
Av de 27 universitetene og høgskolene på listen er det NTNU som får mest, i alt 464 studieplasser og 29 rekrutteringsstillinger.
Det er likevel langt mindre enn NTNU sa at universitetet kunne ta i mot. 12. mai sa rektor Anne Borg at NTNU var villig til å ta i mot nær 900 nye studenter, hvorav nær 400 innenfor matematikk, naturfag og teknologi, og drøyt 130 innenfor helse- og medisinutdanningene.
Nest flest plasser går til UiT Norges arktiske universitet (385 plasser), og deretter følger OsloMet med 326 og Universitetet i Oslo med 307.
– Rekordmange har søkt seg til universiteter og høyskoler i år. Behovet og ønsket om mer utdanning møter vi nå med 4000 nye studieplasser allerede til høsten. Disse studieplassene har vi valgt å styre ganske stramt inn mot fagområder vi vet arbeidslivet har stort behov for kompetanse innenfor, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet. Der kan detaljene om fordelingen av studieplasser og rekrutteringsstillinger leses.
Viser til høye søkertall
Da revidert budsjett ble lagt fram sa Asheim at koronakrisen trolig er en viktig årsak til at søkertallene til høyere utdanning er rekordhøye. I år har over 150.000 personer søkt seg til høgskoler og universiteter via Samordna opptak. Det er omtrent 12.000 flere enn i fjor. Det er også en økning på 10.000 på de lokale opptakene. I tillegg har over 9400 søkt seg til fagskolene, ifølge departementet.
Fordelingen på fagområder er nesten lik det som ble presentert i forbindelse med revidert budsjett:
- Helse- og sosialfag, blant annet medisin, sykepleie og barnevern: om lag 1 100 studieplasser
- Lærerutdanning, blant annet grunnskolelærer, PPU, barnehagelærer: Om lag 550 studieplasser
- Matematisk-naturvitenskapelige fag med vekt på informatikk og teknologiske fag med vekt på IKT: Om lag 1 500 studieplasser
- ·Juridiske og økonomisk-administrative fag: Om lag 800 studieplasser
- Animasjon, utøvende musikk, film og kunst: Om lag 20 studieplasser
Fordeling av studieplassene gjøres med forbehold om Stortingets behandling av revidert nasjonalbudsjett for 2020. Institusjonene vil få et eget brev med fordeling på fagområder.
Les også: Regjeringen oppretter 4000 nye studieplasser
250 stillinger fordelt
NTNU får også flest rekrutteringsstillinger (29), etterfulgt av UiT (23), OsloMet (20). Universitetet i Oslo (19) og Universitetet i Sørøst-Norge (18).
— I årene som kommer trenger vi flere smarte hoder som kan finne nye løsninger på nye utfordringer. Nye rekrutteringsstillinger bidrar til at flere får en fot innenfor akademia og at vi opprettholder den langsiktige forskningsaktiviteten. Det skal også bidra til å bygge fagmiljøer, og styrke satsingen på forskningsbasert utdanning, sier Asheim i pressemeldingen.