Ny bok

333 ord som skal hjelpe de aller ferskeste studentene

— Jeg har undervist i mange år, og det er en del studenter som blir som store spørsmålstegn når de kommer inn i universitets- og høyskole-verdenen, sier Jan Storø.

Målet er at ferske studenter skal komme fort inn i begrepsbruken både faglig spesielt, men også akademia spesielt. Hva er et institutt? En dekan? Et fakultet? sier forfatterne av ny ordbok.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«333 ord du trenger når du studerer til barnevernpedagog, sosionom og vernepleier»

Dette er tittelen på Jan Storø og Jon Arne Løkkes nye bok. Den gjør et forsøk på å forklare en rekke begreper en som studerer til yrkene nevnt i tittelen vil støte på gjennom studietiden og i arbeidslivet.

FAKTA

Om forfatterne

  • Jan Storø (t.v.) er dosent i sosialpedagogikk ved Institutt for sosialfag på OsloMet, han underviser på bachelorutdanningen til barnevernpedagog.
  • Jon Arne Løkke er dosent i atferdsanalyse og merittert underviser ved Avdeling for helse og velferd på Høgskolen i Østfold. Han underviser på bachelorutdanningen til vernepleier.

*Kilde: Fagbokforlaget

Førsteårsstudenten i fokus

— Vi har vært opptatt av førsteårsstudenten, vi ser jo det når de nye studentene kommer og virrer rundt i gangene og treffer på en hel haug forelesere som «legger av gårde». Da kan det være greit å ha en bok som tar de mest åpenbare ordene som kommer tidlig i semesteret, sier Jon Arne Løkke.

— Jeg har undervist i mange år, og det er en del studenter som blir som store spørsmålstegn når de kommer inn i universitets- og høyskole-verdenen. En del av dem har ikke noe særlig forbindelse med den fra før av, kanskje de kommer fra familier som ikke har høyere utdanning. Det var nok det som satte det i gang, sier Jan Storø.

Forsiden på den nye boka.

Ord med mange betydninger

— Har du noen favorittord fra boka?

— Jeg syns det er spennende med de orda som har ulike betydninger, avhengig av hvordan og hvor du bruker dem. Da tenker jeg for eksempel på ordet «sosialisere», det har vi også skrevet om i innledningen. Særlig yngre folk i dag bruker sosialisere om å være sammen med vennene sine, men i fagsemmenhengen som boka retter seg mot betyr det egentlig noe annet, sier Storø.

— Atferd er et sånt ord. Det er ikke spesielt vanskelig, men kan bety en hel haug forskjellige ting, avhengig av hvem du snakker med og hvilket perspektiv du har, sier Løkke.

— Det er jo sånn at uansett hvilket ord du velger, vil det være alternative definisjoner og forklaringer. Det er noe av det vi har tenkt på som mulig kritikk, sier Løkke.

Studenter med ulik bakgrunn

Forfatterne vil gi studenter med ulik bakgrunn muligheten til å raskere komme seg inn og forstå fagbegrepene.

— Det er også et perspektiv at folk kommer inn i høyere utdanning med veldig ulik klassebakgrunn. Det har blitt sånn at veldig mange tar høyere utdanning, og det er klart at blant de er det en del folk som ikke er vokst opp i, hva skal man si, «møblerte» hjem hvor man snakker akademisk. Det betyr at de som ikke har den bakgrunnen starter med en liten ulempe, så boka er et lite virkemiddel for å bøte på den distansen som finnes der, sier Løkke.

— Vi har også lagd en liste med ord som dreier seg om akademia. For eksempel: Hva er et institutt? Hva er en dekan? Det er klart at hvis du ikke har vært i høyere utdanning kjenner du ikke til de begrepene. Når du begynner så hører du de begrepene rundt. «Gå og snakk med dekan», hvem var nå det? sier Løkke.

Boka kommer ut på papir 20. mai 2021.

(Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Jan Storø også er tilknyttet Khrono som filmanmelder).

Powered by Labrador CMS