NTNU

29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier

For femte gang har NTNU utpekt forskere som får del i Stjerneprogrammet, ei satsing for å gi støtte til forskning. 

De 29 stjerneforskerne får større handlingsrom til å utvikle forskning og prioritere egen forskning.
Publisert Sist oppdatert

NTNUs Stjerneprogram er et utviklingsprogram for unge og lovende forskere ved universitetet. Forskerne som er plukket ut, har blant annet fått tidligere tildelinger fra Forskningsrådet og EU — og nasjonale og internasjonale utmerkelser. 

Når de nå har fått plass i Stjerneprogrammet, kan de søke på ERC grants eller tilsvarende i perioden 2024 — 2028. 

I tillegg får de større handlingsrom av instituttene i arbeidshverdagen til å utvikle forskningsideer og til å prioritere egen forskning, heter det i ei pressemelding fra NTNU. 

Stjerneprogrammet har pågått over tid. Det er det femte kullet som nå tar del i det for fra 2025 og fire år framover. Dette kullet er det største så langt. 

Dette er stjerneforskerne:

1. Angelos Xomalis: Forsker på hvordan molekylære kvantesystemer kan brukes til å utvikle små fotoniske sensorer. Tilhørighet: Institutt for elektroniske systemer (IE).

2. Anne Engelst Nørgaard: Har fordypet seg i politisk kultur, politisk språk og kommunikasjon med særlig fokus på demokrati som idé og begrep gjennom 1800-tallet. Tilhørighet: Institutt for historie og klassiske studier (HF).

3. Bradley Loewen: Forsker på sosiale aspekter ved bærekraftig omstilling, med et særskilt fokus på planlegging, energi og innovasjonsstudier. Tilhørighet: Institutt for tverrfaglige kulturstudier (HF).

4. Corinna Schulze-Netzer:  Ser på hvordan man kan forbedre prosessene med å gjøre om avfall til energi, resirkulere plast og utvikle fossilfritt drivstoff ved hjelp av avanserte simuleringer og kjemiske modeller. Tilhørighet: Institutt for energi- og prosessteknikk (IV).

5. Emily Hartop: Jobber med å oppdage, klassifisere og studere økologien til hyperdiverse insektgrupper, og bruker avanserte metoder for å avdekke skjult biodiversitet. Tilhørighet: Institutt for naturhistorie (VM).

6. Foteini Oikonomou: Forsker på kosmisk stråling for å forstå hvordan de oppstår, og hva de kan fortelle oss om astrofysiske fenomener i universet. Tilhørighet: Institutt for fysikk (NV).

7. Gaute Linga: Forsker på hvordan væsker, gasser og kjemikalier beveger seg gjennom porøse materialer som stein og jordsmonn. Tilhørighet: Institutt for fysikk (NV).

8. Guglielmo Genovese: Forsker på hvordan nye protokoller og biomarkører kan forbedre diagnostisering av hjernesykdommer. For tiden forsker han på migrene og andre hodepinerelaterte plager. Tilhørighet: Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap (MH).

9. Gustav Agneman: Forsker på hvordan preferanser, normer og kultur blir påvirket av samfunnsendringer. Tilhørighet: Institutt for samfunnsøkonomi (ØK).

10. Isabell Richter: Forsker på hvilke faktorer som påvirker miljøvennlig atferd, og ser spesielt på hvordan ulike framtidsscenarioer kan bidra til å fremme bærekraftig utvikling på lokale nivåer. Tilhørighet: Institutt for psykologi (SU).

11. Jan Sandstad Næss: Forsker på miljøanalyser og sirkularitet i det bygde miljø. Tilhørighet: Institutt for arkitektur og teknologi (AD).

12. Johann Riemensberger: Forsker på å utvikle den neste generasjonen med fotoniske integrerte forsterkere og kvantelyskilder. Tilhørighet: Institutt for elektroniske systemer (IE).

13. Julia Debik: Forsker på bruken av kunstig intelligens i folkehelse og helsetjenester for persontilpasset forebygging og behandling av sykdommer. Tilhørighet: Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie (MH).

14. Lars Edvard Blystad Dæhli: Jobber i skjæringspunktet mellom materialteknologi og konstruksjonsteknikk, og søker å forstå, modellere og beregne hvordan materialer oppfører seg frem til de brytes. Tilhørighet: Institutt for konstruksjonsteknikk (IV).

15. Madeleine Louise Lynch Dungy: Forsker på implementeringen av bevegelsesfrihet i forløperen til EU og hvordan det har påvirket sosiale relasjoner innenfor medlemslandene. Tilhørighet: Institutt for moderne samfunnshistorie (HF).

16. Madalina Dobrescu: Har et særskilt fokus på EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk, EUs forhold til sine østlige naboer, samt demokratisering i Øst-Europa og Sør-Kaukasus. Tilhørighet: Institutt for historie og klassiske studier (HF).

17. Maria Andersen: Forsker på lipidmetabolismens rolle i utviklingen av prostatakreft. Tilhørighet: Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk (MH).

18. Maria Lavruchit: Ser på hvordan økonomiske og matematiske modeller kan gi beslutningsstøtte for investeringer og drift under usikkerhet. Spesielt knyttet til det økonomiske aspekt ved naturressurser og bærekraft. Tilhørighet: Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (ØK).

19. Mojtaba Mokhtari: Forsker på bærekraftige løsninger som kan brukes til å utvikle fornybare energisystemer offshore. Blant annet ved å kjøre multifysikksimuleringer og studere smarte materialer. Tilhørighet: Institutt for marin teknikk (IV).

20. Nadia Shardt: Forsker på vanndråper og bobler i kolloidsystemer for å blant annet forbedre industrielle prosesser som vannbehandling, og forstå naturlige prosesser som skydannelser. Tilhørighet: Institutt for kjemisk prosessteknologi (NV).

21. Paraskevas Kontis: Forsker på å utvikle høyytelseslegeringer som tåler ekstremebelastninger. Tilhørighet: Institutt for materialteknologi (NV).

22. Pshem Kowalczuk: Forsker på bærekraftig mineralgjenvinning og prosessering med sikte på å videreutvikle mineralnæringen i en sirkulær retning og for å redusere miljøpåvirkningen fra gruveindustrien. Tilhørighet: Institutt for geovitenskap og petroleum (IV).

23. Rakesh Kumar: Forsker på utviklingen av energieffektive mikroprosessorer og hvordan disse kan forbedres til å drive fremtidens datasystemer. Tilhørighet: Institutt for datateknologi og informatikk (IE).

24. Rino Heim: Forsker på hvordan politiske institusjoner og teknologiske nyvinninger påvirker velgeres adferd ved demokratiske valg og folkeavstemninger. Tilhørighet: Institutt for sosiologi og statsvitenskap (SU).

25. Roger Andre Søraa: Forsker på digitalisering og samfunn, spesielt på hvordan ny teknologi som kunstig intelligens og robotikk påvirker brukere, og hvordan forskjellige grupper kan bli diskriminert og ekskludert av digital teknologi. Tilhørighet: Institutt for tverrfaglige kulturstudier (HF).

26. Sarai Dery Folkestad: Utvikler og forsker på kvantekjemiske modeller for å beskrive molekylære egenskaper når molekyler interagerer med lys. Tilhørighet: Institutt for kjemi (NV).

27. Sladjana Lazarevic: Forsker på hvordan urban design og byplanlegging kan gjøre byer bedre rustet til å håndtere klimaendringer gjennom innovasjon og nyvinninger. Tilhørighet: Institutt for arkitektur og planlegging (AD).

28. Soledad Gonzalo Cogno: Søker å forstå og avdekke mekanismene som styrer den nevrale aktiviteten i hjernen, og som ligger til grunn for adferd og kognisjon. Tilhørighet: Kavli Instituttet (MH).

29. Stefano Basso: Forsker på hydrodynamikk i elver og vassdrag med sikte på å utvikle bedre løsninger til å blant annet forutse flom, konsekvenser av tap av karbondioksid i våtmarker, og endringer i elveleier som forstyrrer økosystem eller som kan ramme mennesker og samfunn. Tilhørighet: Institutt for geografi (GF). 

Retting 22. november: NTNU opplyste først at programperioden er fra 2025-2029, men det rette er at dem er fra 2024-2028.

Powered by Labrador CMS