Topper i kunnskapssektoren ønsker liv og røre, normalisering, et stikk i armen, saklig motstand, respekt - og mye mer for 2022.

Godt nytt år

24 toppers ønsker for 2022

Publisert Oppdatert

(Saken er oppdatert).

Her er - tradisjonen tro - årets nyttårsønsker fra et knippe rektorer og ledere i kunnskapssektoren.

Kristin Vinje, direktør i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har to ønsker for det nye året:

1) Liv og røre på alle campuser med fulle auditorier, lesesaler og studentpuber! 2) Friske debatter om ytringsfrihet og akademisk frihet, der ingen blir bedt om å holde kjeft, men heller blir møtt med saklig motstand.

Kristin Vinje direktør Nokut.

Vinje viser til et sitat fra Paulo Coelho for å understreke det siste;

«En ting er å tro at du er på rett vei, noe annet er å tro at din vei er den eneste.».

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor Høgskolen i Østfold:

«Tør vi som i 2021 håpe på normalisering? La oss det. La oss håpe på gode diskusjoner og refleksjoner om strategi og utvikling. La oss håpe at 2022 er året da vår phd i digitalisering og samfunn blir akkreditert, at vi fortsetter å ha høye ambisjoner for studenter, fag, forskning, utvikling og samarbeid om bærekraft med samfunnet rundt oss».

Gunnar Yttri, rektor Høgskulen på Vestlandet (HVL):

«Godt nytt år til kvar og ein! Måtte de alle lukkast med godt arbeid og planlagde gjeremål. Ny innsikt ventar. Vår verksemd er viktig for samfunnet. Difor er det særleg viktig at me stadig får til betre utdanning, forsking og nyskaping. Kanskje ligg ikkje framtidslukka i å lengta etter og håpa på dagar som liknar tida før pandemien råka. Kanskje ligg framtidslukka i å gripa dagen i dag og dagane som kjem på beste vis uansett innhald og vilkår. Qui arript diem, cras facit. Den som grip dagen skapar morgondagen.»

Mari Sundli Tveit, direktør i Forskningsrådet:

Mari Sundli Tveit

2022 er året for å heie på forskerne! Sammen skal vi flytte forskningsfronten, løse klima og naturkrisen, skape nye bærekraftige jobber og sikre velferden, i tillegg til å løse utfordringene med pandemien. Forskning har aldri vært viktigere og Forskningsrådet skal bidra til idékraft verden trenger!

Arne Krumsvik, rektor Høyskolen Kristiania:

«Mitt ønske for året er at vi både får til og får aksept for mer samarbeid mellom institusjoner om utdanning, slik at vi kan utvikle innovative programmer med høy kvalitet, og samtidig sikre bedre ressursutnyttelse i norsk akademia.»

Svein Stølen, rektor Universitetet i Oslo:

«Fagre ord er ikke nok. Den nye langtidsplanen må tydeliggjøre at den grunnleggende forskningen ikke alltid kan ha vikeplikt, og sette rammer som gjør at denne forståelsen følges opp i forsknings- og høyere utdanningspolitikken i 2022 og i de kommende årene.»

Tuva Todnem Lund

Tuva Todnem Lund, leder i Norsk studentorganisasjon:

I 2022 drømmer jeg om en studiestøtte å leve av, en pandemifri hverdag, samt en real satsning på akademia slik at vi kan fortsette å levere svar. I en ideell verden leverer politikerne på valgløftene sine, og vi har like rettigheter som våre kollegaer. Store drømmer, jeg vet.

Sunniva Whittaker, rektor ved Universitetet i Agder og leder i Universitets- og høgskolerådet:

Jeg ønsker meg en forutsigbar og koronafri hverdag for både studenter og ansatte, en studiefinansieringsordning som gjør det mulig å satse på utdanning uavhengig av økonomisk bakgrunn, og en konstruktiv debatt om UH-sektorens rolle i samfunnet.

Curt Rice, rektor Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU):

Thinking of the demands that these pandemic years have placed on all of us, my wish for you in 2022 is that you have exactly the kind of social contact you need to be mentally and physically healthy, and I wish for you that those who meet you – even when you’re not at your best – treat you with the compassion and respect that each of us needs and deserves. Happy New Year!

Ola Borten Moe, forsknings- og høyere utdanningsminister:

Ola Borten Moe

«Jeg gleder meg til et nytt og spennende år i 2022. Et år der vi forhåpentligvis legger korona bak oss. Jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med sektoren og jobbe godt sammen. Det trengs for at vi skal klare å komme med helhetlige løsninger for å møte morgendagens kompetansebehov, sikre livslang læring og gode utdanningstilbud i hele landet.»

Petter Aasen, rektor Universitetet i Sørøst-Norge:

Jeg ser fram til et nytt år der globale, nasjonale og lokale konflikter, utfordringer og muligheter møtes med kunnskap og kompetanse, solidaritet og toleranse.

Margareth Hagen, rektor Universitetet i Bergen:

To store ønsker for 2022: At det blir året da studentene og vi alle kan få arbeide uhindret av pandemien, og at vi i fellesskap evner å reflektere godt over hva vi har lært av den. At regjeringen viser vilje til langsiktig prioritering og ser forskningens egenverdi, slik at den får bedre vilkår uavhengig av kortsiktige politiske mål.

Bård Mæland, rektor VID vitenskapelige høgskole:

«Vi trenger hverandre mer enn noen gang! Jeg håper derfor at vi så snart som mulig kommer oss tilbake til kontorer og campusene våre, med mer øyekontakt, fellesskap og myldrende liv. Berg- og dalbanene siden mars 2020 har vist oss at dette ikke kommer av seg selv, at våre arbeids- og studiemiljøer har blitt litt «skadd». Så håper jeg for det andre at vi midt i vårt «norske» fokus setter kreftene inn på å friske opp våre relasjoner til samarbeidspartnere internasjonalt, særlig i det globale sør. Her har universiteter og høgskoler et stort ansvar, og store muligheter.»

Klaus Mohn, rektor Universitetet i Stavanger:

«I det nye året håpar eg me raskast muleg legg pandemien bak oss, slik at me igjen kan engasjere oss med fullt trykk i grensesesnittet mellom universitet og samfunn. I så fall gler eg meg til å sjå UiS halde fram med å opplyse og løyse samfunnsutfordringar, spesielt innanfor energi, helse og velferd – og læring for livet.»

Ole Gustavsen, rektor Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo:

Jeg ønsker at vi alle får tilbake vår normale hverdag slik den er uten pandemi - særlig ønsker jeg dette for de unge, som har mistet så mye de siste to årene. Aller mest ønsker jeg allikevel at vi klarer å forvalte kloden vår på mye bedre måte, og gjør det vi kan for en mer bærekraftig samfunnsutvikling.

Nina Waaler, fung.rektor OsloMet — storbyuniversitetet:

Jeg ønsker meg et 2022 hvor mye av det vi savnet i 2021 blir realisert, et yrende liv på campus med stor faglig og sosial aktivitet blant norske og internasjonale studenter og ansatte. Grunnet pandemien har universiteter og høgskoler kommet i gang med den digitale transformasjonen. Basert på våre erfaringer, måtte denne utviklingen fortsette i det kommende året!

Nina Sandberg.

Nina Sandberg, generalsekretær i Universitets- og høgskolerådet (UHR):

Det store i det små: Et stikk i armen for helse, hverdag, arbeidsplasser og økonomi. Produktet av et historisk felles forskningsløft på tvers av grenser. Måtte forskningsresultatene komme alle mennesker til gode. Og bli en lignelse for økte framtidige forskningsinvesteringer.

Sigbjørn Sødal, rektor NLA høyskolen:

Jeg ønsker meg åpne campuser og fulle auditorier.

Inge Jan Henjesand, rektor Handelshøyskolen BI:

«Snart to år med pandemi har lært oss hvor viktig det er å forberede seg på en fremtid vi ikke kan forestille oss. Når vi om ett år skal si hva vi fikk til i 2022 , håper jeg at vi kan si at det var det året vi som leverer etter- og videreutdanning ble flinkere til å utvikle og levere tilbud som er relevante og fleksible slik at de kan kombineres med jobb uansett hvor man bor i landet. Og at det var det året regjeringen leverte på løftene i regjeringsplattformen og gjennomførte en bred kompetansereform for arbeidslivet, la fram en langtidsplan for livslang læring, utredet hvordan arbeidstakere kan opparbeide rett til etter- og videreutdanning, fjernet hindringer i forskrifter og finansieringssystem for å øke tilbudet og sikret at staten bidrar til finansiering av kompetansereformen som del av trepartssamarbeidet og gjennom opprettelsen av et kompetansefond for å finansiere livslang læring. Godt nytt år!»

Sveinung Skule, direktør HK-dir:

Jeg håper 2022 blir et langt steg fremover mot at alle har tilgang til utdanning og opplæring av høy kvalitet, tilpasset den enkeltes og samfunnets behov. Unge og voksne, i by og bygd, i Norge og verden. Mitt mål er at nyetablerte @hkdir_no vil utgjøre en forskjell. Godt nytt år!

Anne Borg, rektor ved Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet (NTNU):

Mitt fremste ønske for 2022 er at også menneskene i den fattige delen av verden får vaksiner mot pandemien. For NTNU ønsker jeg at vi så snart som mulig kan ta imot studentene våre – både norske og internasjonale – til et mest mulig normalt studentliv på campus. Sist men ikke minst, ønsker jeg at 2022 blir året da ord omsettes til handling i bestrebelsene på å begrense klimaendringene og ruste oss for en mer bærekraftig utvikling, nasjonalt og globalt.

Vidar L. Haanes, rektor MF vitenskapelige høgskole:

Rektor på Menighetsfakultetet Vidar L. Haanes r.

Mitt ønske for 2022 er at vi så snart som mulig kan møtes ansikt til ansikt, studenter og ansatte. Vi har alle lært mye om digital undervisning, forskning og formidling. Men vi har også lært hvor uunnværlig det fysiske, menneskelige møtet er for både læring, forskning og arbeidsmiljø. Mine tanker går særlig til studentene, som vi har krevd mye av i året som er gått. Vi sier som i fjor: Håpefullt nyttår!

Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk:

Koronapandemien har satt det nordiske samarbeidet på en hard prøve. Ulike nasjonale kontrollstrategier og stengte grenser har splittet nordiske naboer. Mitt ønske for 2022 er at vi får igjen tilliten til hverandre, og at det nordiske forskningssamarbeidet revitaliseres.

Astrid Kvalbein, rektor Norges musikkhøgskole

«Eg ønskjer at studentane på musikkhøgskolen skal få gjere verk for stort orkester og syngje av full hals tett på andre, få spele for stinn brakke på Victoria jazzscene og vere i praksis i skolar og kulturskolar, fengsel, sjukehus og andre stader utan å engste seg for smitte, karantene og koronatrøtte tilsette. At vi skal reise og forske og at resten av samfunnet ser verdien av og brukar kunst- og kulturlivet for kva det er verdt, same kva form som til ei kvar tid er innanfor reglane».

(Hele Khronos redaksjon benytter også anledningen til å takke våre lesere for det gamle, og håper på videre følge inn i et forhåpentligvis forrykende 2022. Red.).

Endringslogg: Khrono beklager at vi glemte studentene! Saken er oppdatert kl.10.45 31.januar 2021 med nyttårsønske fra NSO-leder Tuva Todnem Lund.

Saken er ytterligere oppdatert med nyttårsønske fra rektor ved Musikkhøgskolen, Astrid Kvalbein, 1.januar 2022 kl.18.38.

Powered by Labrador CMS