Bovim er skeptisk til ny Starmus-festival

Publisert - Sist oppdatert
Gunnar Bovim, rektor ved <span class="caps">NTNU</span> utelukker ikke en ny vitenskapsfestival, men mener de må lære mye av evalueringene fra årets Starmus-festival. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gunnar Bovim, rektor ved NTNU utelukker ikke en ny vitenskapsfestival, men mener de må lære mye av evalueringene fra årets Starmus-festival. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Dersom NTNU skal arrangere en ny Starmus-festival må det store endringer til, mener rektor Gunnar Bovim.

Starmus, en vitenskaps- og musikkfestival, ble arrangert for fjerde gang i 2017, men for første gang ved NTNU og i Trondheim.

I et intervju med Adresseavisen sier NTNU-rektor Gunnar Bovim at dersom de skulle holdt en ny Starmus-festival, må det «store endringer til». 

— Vi må bestemme oss for om vi kjører full pakke som sist, om vi selv lager en vitenskapsfestival med et konsept som passer mer til vår profil, eller at vi dropper å ha festival. Vi må veie innsatsen vi legger ned, opp mot gevinsten, sier han til avisen.

Verdt pengene

— Var Starmus 2017 verdt pengene, spør Adresseavisens journalist.

De private sponsorene stilte raust opp, men opplevde at de i varierende grad fikk uttelling.

Gunnar Bovim
Rektor, NTNU

— Absolutt. Oppsiden er udiskutabel og enorm. Det var en spektakulær opplevelse. Månevandrere og vitenskapsfolk fra aller øverste hylle kom til Trondheim. Unge og gamle norske og utenlandske deltakere fikk masse ut av det og barn og unge i byen ble inspirert, svarer rektoren.

Han sier blant annet at organiseringsformen som Starmus-teamet var vant med ikke fungerte for NTNU, og dermed krevde mye ressurser av institusjonen.

Festivalen annonserte med stjerner som Stephen Hawking og Buzz Aldrin, men begge disse avlyste på kort varsel. I tillegg fikk festivalen kritikk for høye priser på adgangspass og kjønnsubalanse hos innlederne.

Les også: Mannefall fra Starmus 

Les også: Gutteklubben Starmus

Savnet musikkstyrke

Bovim sier han trodde festivalen skulle stille sterkere på musikk-siden, og at de private sponsorene kanskje ikke følte at de fikk valuta for alle pengene.

— De private sponsorene stilte raust opp, men opplevde at de i varierende grad fikk uttelling. Hvis vi skal ha private sponsorer, må vi har mer tid til å tenke gjennom mulighetene, sier rektoren videre.

Les også: Starmus sprengt av superlativer

Selv om han sier de lærte mye av å organisere en så stor vitenskapsfestival, mener han også at den faglige profilen kunne representert NTNU bedre. Mindre astrofysikk og mer hav for eksempel.

Han utelukker uansett ikke en ny vitenskapsfestival i byen:

— NTNU er ikke lunken til en ny festival. Vi vil derimot bruke de erfaringene vi har gjort oss slik at vi kan få til en like god vitenskapsfestival senere. Og da i samarbeid med departement, lokale myndigheter og andre, sier han til Adresseavisen.

 

Fakta

Starmusfestivalen 2017

Tittel: «Life and the Universe», handlet om syntesen mellom vitenskap og musikk i seks dager i Trondheim. Festivalens temaer: opprinnelse og evolusjon, samfunn og globale spørsmål.

Starmus-festivalen 2017 var den fjerde i rekken, men ble for første gang arrangert i Trondheim og på NTNU. 

De har tidligere vært arrangert på Tenerife og La Palma.

Styret i Starmus:

  • Stephen Hawking
  • Brian May
  • Peter Gabriel
  • Richard Dawkins
  • Alexei Leonov
  • Robert Williams
  • David Eicher
  • Jack Szostack
  • Garik Israelian (festivalens grunnlegger)

Den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian tok initiativet til Starmus-festivalen. Han er astrofysiker, og har blant annet forsket på å prøve å få akustiske lydbølger i stjerneatmosfærer. Brian May, astrofysiker og musiker, kjent som tidligere gitarist i rockebandet Queen, var også en av grunnleggerne. Navnet er satt sammen av STAR(stjerne) og MUS (musikk).

NTNU var vert for den fjerde Starmus-festivalen, i nært samarbeid med Kunnskapsdepartementet, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Norges Forskningsråd. 

Aviseierskap. U5-rektorene ønsker seg en solid nasjonal sektoravis med tilstedeværelse i Oslo, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen, etter uformelle samtaler i Trondheim mandag.

Omdømme. NTNU kommer ut med suverent best omdømme blant 39 kjente virksomheter i offentlig sektor, viser ny måling gjennomført av Kantar TNS som offentliggjøres mandag.