Jusprofessor Hans Petter Graver har nettopp vært i Kina og forelest om menneskerettigheter. UiOs samarbeid med Kina om menneskerettigheter er 20 år i år. Foto: Nicklas Knudsen

Underviser i Kina om menneskerettigheter

— Jeg opplever kinesiske kolleger ganske åpne og interessante å diskutere med så lenge man ikke kritiserer regjeringen eller partiet, sier jusprofessor Hans Petter Graver.Flere universiteter samarbeider med Kina om menneskerrettigheter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo har drevet en målrettet innsats for å bidra til å bygge opp menneskerettighetsutdanning i Kina.

— Det har båret frukter, sier Hilde Salvesen, leder for internasjonal avdeling ved Senter for menneskerettigheter, ifølge UiOs hjemmesider.

En delegasjon fra Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) og Det juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) besøkte nylig Kina. Ifølge et referat fra turen på UiOs hjemmesider er kineserne sterkt interessert i videre samarbeid om jus og menneskerettigheter med UiO.

(Foto: UiO)

Jeg opplevere kinesiske kolleger ganske åpne og interessante å diskutere med så lenge man ikke kritiserer regjeringen eller
partiet.

Hans Petter Graver

Jeg ble positivt overrasket over det store engasjementet og aktiviteten som foregår ved juridiske fakulteter på alle universitetene vi besøkte.

Hilde Salvesen

Delegasjonen fra UiO, som besøkte sju ulike universiteter og forskningssentre i Hong Kong, Guangzhou og Beijing, besto av Hilde Salvesen, ny leder for internasjonal avdeling ved Senter for menneskerettigheter (SMR), jusprofessor Hans Petter Graver, og Cecilie Figenschou Bakke, ansvarlig for SMRs satsing på Kina og Øst-Asia.

Alle forskerne og menneskerettighetslærerne som delegasjonen traff hadde deltatt i eksperttreninger og utvekslingsprogrammer støttet av Senter for menneskerettigheter og er nå aktive i undervisning i Kina.

Positivt overrasket

— Jeg ble positivt overrasket over det store engasjementet og aktiviteten som foregår ved juridiske fakulteter på alle universitetene vi besøkte. Ambisjonsnivået er høyt og de er svært opptatt av internasjonalisering og utveksling, også på menneskerettighetsområdet, sier Hilde Salvesen ifølge uio.no.

Og hun forteller at en ny rammeavtale med Utenriksdepartementet muliggjør videre prosjekter for å fremme menneskerettigheter i Kina.

Ifølge Cecilie Figenschou Bakke var dette den første større delegasjonsreisen til SMRs samarbeidsuniversiteter etter normaliseringen av de diplomatiske og politiske forbindelsene mellom Norge og Kina.  

— Selv om vi har hatt samarbeidsprosjekter i Kina gjennom hele perioden er det nå en unik mulighet for å øke omfanget av det vi gjør. Det skjer spennende forskning på områder vi er særlig opptatt av, som rettsstat, ikke-diskriminering, kvinners rettigheter og FNs menneskerettighetssystem, sier Bakke. I en tidligere artikkel på hjemmesiden til Det juridiske fakultet ved UiO oppfordrer hun norske studenter til å dra på utveksling i Kina. 

— Det å ha Kina-erfaring begynner å bli et et stort pluss på CV-en, mener hun.

Graver foreleste

Jusprofessor Hans Petter Graver, som også stilte som kandidat i rektorvalget ved UiO i år, reiste til Kina rett etter valget, som ble vunnet av motkandidaten Svein Stølen. 

Under delegasjonsreisen foreleste Graver om dommere og autoritære samfunn, men overfor Khrono presiserer han at forelesningene ikke handlet om Kina. Graver har forsket på Vest-Europa og autoritære samfunn i det forrige århundre. Graver hadde også en måneds opphold i Kina i fjor. 

— Hvor lett eller vanskelig er det å snakke og forelese om menneskerettigheter i Kina, der myndighetene ikke er spesielt opptatt av akkurat dette temaet? 

— Det var veldig interessant. Uten at de nevnte Kina direkte, var det lett å merke at en del problemstillinger var velkjente, sier Graver. 

Ikke kritikk av partiet

— Jeg opplever kinesiske kolleger ganske åpne og interessante å diskutere med så lenge man ikke kritiserer regjeringen eller partiet, sier Graver.

— Hvorfor er det så viktig med samarbeid med Kina?

— Jeg synes det er viktig fordi som et juridisk fakultet skal vi tilby norske studenter internasjonal ekspertise. Da er det viktig å ha kjennskap til de juridiske rammebetingelsene for de som skal operere i Kina, sier Graver og viser til Kinas økende posisjon i verden både økonomisk og kulturelt.

Universitetet i Oslo har, i likhet med Universitetet i Bergen, inngått avtaler med Renmin-universitetet i Beijing og under Kinabesøket traff delegasjonen fra UiO studenter som kommer på utveksling til Senter for menneskerettigheter og Det juridisk fakultet til høsten. UiOs jusstudenter har også begynt å reise til Kina. 

Samarbeid i Bergen også

Menneskerettighetssenteret ved Renminuniversitetet har nå blitt en av åtte offisielle baser for menneskerettigheter oppnevnt av myndighetene, ifølge UiO.

(Foto: Tor Farstad, På Høyden)

Rektor Dag Rune Olsen klipte, ifølge På Høyden, i begynnelsen av mai snora, under åpningen av Norwegian China Law Centre i Universitetsaulaen ved Universitetet i Bergen. Åpningen foretok han sammen med dekan ved Det juridiske fakultet ved UiB, Asbjørn Strandbakken og dekan ved Renmin University of China Law, Han Dayuan (bildet over).

Visedekan ved Det juridiske fakultet ved UiB, Bjørn Borvik, har hatt flere forelesninger om menneskerrettigheter ved Renminuniversitetet. I et intervju i Aftenposten i februar i år sa han:

— Det kan sikkert innvendes at jeg ved å forelese spesifikt om europeiske menneskerettigheter kan bidra til å forsterke den kinesiske oppfatningen om at vestlige menneskerettigheter ikke nødvendigvis er universelle. Jeg ser annerledes på dette og mener at det har betydelig verdi at noen av fremtidens kinesiske jurister får kunnskap om de europeiske erfaringene på dette området. Heller ikke vi sitter med alle svarene. Også i Europa er det debatt om det nærmere innholdet i menneskerettighetene, sa Bjørnar Borvik.

Mange på Kina-tur

For et drøyt år siden ble, ifølge Aftenposten, et stort antall menneskerettighetsadvokater arrestert i Kina. Ifølge den Hongkong-baserte organisasjonen China Human Rights Lawyers Concern Group, ble minst 319 personer – advokater og deres assistenter – rammet av de landsomfattende aksjonene.

— Hadde kinesiske myndigheter vært opptatt av å ha full kontroll over hva studenter skal få kunnskap om, ville det ha vært dårlig strategi å la Renmin samarbeide med oss, sa visedekan Borvik ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.

Han sier at han ikke har opplevd at det legges føringer om hvilke temaer som kan tas opp i forelesningene.

Stadig flere norske høyere utdanningsinstitusjoner besøker igjen Kina for å inngå nye, eller pleie gamle, samarbeidsavtaler. Både NTNU, Nord universitet og UiT Norges arktiske universitet har også vært på Kina-tur i vår. 

Les også: Samarbeidet med Kina blomstrer opp igjen

Statsminister Erna Solberg fikk kritikk tidligere i år fordi hun var på offisielt besøk i Kina uten å drøfte menneskerettighetsspørsmål. Forholdet mellom Kina og Norge har vært på frysepunktet siden Nobelkomitéen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Statsminister Solbergs besøk i Kina var det første av en norsk statsminister på 10 år, og målet var å normalisere forholdet igjen. 

Samarbeid med Kinas prestisjeuniversiteter

— Nye samarbeidsavtaler og større omfang på utveksling med Kina er helt i tråd med strategien for juridisk fakultet, sier dekan Dag Michaelsen ved Universitetet i Oslo ifølge uio.no.

— De kommende ukene venter vi flere delegasjoner fra Kinas prestisjeuniversiteter for å diskutere videre samarbeid innen forskning og utdanning. Vi ønsker også å utvide samarbeidet med Kina på forskningsområdet, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS