Rektor ved Universitetet i Bergen Dag, Rune Olsen, universitetsdirektør Kjell Bernstrøm, sittende dekan ved Medisinsk-odontologisk fakultet Nina Langeland, sittende dekan ved Psykologisk fakultet Jarle Eid og sittende dekan ved Juridisk fakultet, Asbjørn Strandbakken. Bilde fra 2014. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Bare ni dekankandidater i Bergen og kun én kvinne

Alle sju fakultet ved Universitetet i Bergen skal få ny dekan. Det har bare meldt seg ni kandidater til seks stillinger og kun én er kvinne.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Bergen skal få nye dekaner. Rekrutteringsmodellen er ulik på fakultetene. Mens Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Det medisinsk-odontologisk fakultet har ansatt dekan, rekrutteres de øvrige via valg. Valgene blir holdt i løpet av mai. 

På Det humanistiske fakultet, Det samfunnsvitenskapelig fakultet og Det juridiske fakultet er det bare én kandidat til hver av stillingene. Konsekvensen er at det ikke blir valg, men at sakene går rett til fakultetsstyret. Der må kandidatene få minst 50 prosent av stemmene. Skjer ikke det må universitetet starte prosessen på nytt, skriver På Høyden.

Valg i mai

På Det psykologiske fakultet stiller det to kandidater, så her blir det valg fra 6.-15. mai. På Det juridiske fakultet var det også to kandidater, men sittende dekan Asbjørn Strandbakken trakk sitt kandidatur da han fikk konkurranse, så denne saken går også rett til fakultetsstyret.

På Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Det medisinsk-odontologisk fakultet har de ordning med ansatt dekan, og her har de fått to søkere til hver av stillingene.

Det å stille til valg som dekan er noe man tenker på lenge før man faktisk stiller. Det er en prosess.

Karl Harald Søvig

På det nyopprettede Fakultet for kultur, musikk og design er det foreløpig ikke satt noen frist for å melde kandidaturet sitt.

En av ti kandidater er kvinner

Totalt er det ni kandidater eller søkere til seks av de sju dekanstillingene ved UiB.

Kun en av disse kandidatene er kvinner, resten er menn. Kvinnen på lista er Bente Wold som stiller opp til valg som dekan på Det psykologiske fakultet.

I dag er to av seks dekaner kvinner, mannsdominansen kan bli enda tyngre etter vårens valg og tilsettinger.

I tillegg er fungerende dekan på det nye kunstfakultetet kvinne. På dette fakultet er man ikke kommet fram til frister og kandidater ennå.

Wold og Eid vil lede psykologisk fakultet

Det siste fakultetet med mer enn én kandidat er Det psykologiske fakultet. Der har både sittende dekan Jarle Eid og professor Bente Wold stilt til vervet.

— Jeg har tenkt slik at det er så mye som skjer på fakultetet og i hele sektoren, at det å ha med seg noen med historikk og erfaringer fra en tidligere dekanperiode vil være viktig, forteller Eid til På Høyden.

Også Wold har erfaring fra å sitte i dekanatet.

— Jeg har tenkt ganske lenge på om jeg skulle bli dekan. Helt siden jeg var prodekan for ganske lenge siden har jeg tenkt at det kunne være aktuelt å stille dersom noen spurte, forteller Wold til På Høyden.

Avlyste valgkampen på juridisk

På Det juridiske fakultet var det to kandidater, men for å forhindre splittelse på fakultetet har sittende dekan Asbjørn Strandbakken trukket kandidaturet sitt. I en epost til alle ansatte på fakultetet skriver han:

«Ut fra de henvendelser jeg har fått om å stille til valg, konstaterer jeg at fakultetet er delt i synet på hvem som bør lede fakultetet de fire neste år. Før valgkampen er kommet i gang ser man også tydelige tegn til polarisering. En valgkamp på disse premisser kan bidra til en ytterligere splittelse av vårt fagmiljø som kan ha svært uheldige konsekvenser. I lys av dette ser jeg meg ikke tjent med å stille til valg.»

Det innebærer at den eneste kandidaten er professor Karl Harald Søvig (bildet). 

— Det å stille til valg som dekan er noe man tenker på lenge før man faktisk stiller. Det er en prosess. Jeg har blitt oppfordret til å gjøre det, og så må man nedprioritere det som man jobber mest med. Men når man først bestemmer seg for å stille, så går man inn for dette med all iver og glede. Det er et fakultet jeg har vært på en god stund, og hvor jeg føler meg hjemme, sier Søvig til På Høyden.

Siden det bare er én kandidat, vil det ikke holdes valg på fakultetet, men fakultetsstyret vil oppnevne.

Sejersted eneste som vil lede humanistene

Jørgen Magnus Sejersted er eneste kandidat på Det humanistiske fakultet. Han er førsteamanuensis i nordisk litteratur, og har vært på Universitetet i Bergen siden han begynte som hovedfagsstudent i 1992.

På spørsmål fra På Høyden om hva han syns om at det bare er én kandidat, svarer han,

— Det er litt synd for universitetsdemokratiet, jeg synes det er en god ide med valgte dekaner og et levende universitetsdemokrati. Det hadde vært best med flere dekankandidater, og et reelt valg. Jeg tror også det er ulike syn i miljøene som kunne lagt til rette  for at det var flere kandidater. Men nå er det slik det er.

Ettersom det bare er en kandidat, vil det heller ikke her bli avholdt valg på fakultetet.

… og Askildsen eneste blant samfunnsviterne

Professor Jan Erik Askildsen stiller som eneste dekankandidat på Det samfunnsvitskapelige fakultet. Han vil jobbe for å heve nivået på forskningen

— Vi har jobbet aktivt med å styrke nivået på forskningen, noe som blir viktig å fortsette med. Det samme gjelder rekruttering, hvor vi ønsker å tiltrekke oss gode internasjonale forskere og bygge opp lokale kandidater som skal ha sjanse til å konkurrere om stillinger, sier han til På Høyden.

Dahle mot Havaeji på Mat-Nat

De to søkerne på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet er sittende dekan Helge Dahle og iranske Seyed Hossein Havaeji. Den faglige bakgrunnen til den iranske 36-åringen, er ifølge På Høyden, ukjent.

— Det virker som Helge Dahle er den klart mest aktuelle søkeren, slik jeg greier å se det i dag, men naturligvis skal vi ha en skikkelig prosess, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, til På Høyden.

På spørsmål om hvorfor sittende dekan Dahle har søkt jobben på nytt, sier han

— Jeg har sagt før at jeg synes jeg har en spennende jobb, og at jeg synes det er mye som gjenstår å gjøre. Fire år i en slik lederstilling er for kort tid. Du får gjort lite i løpet av fire år. 

Instituttleder vs. prodekan på Medisinsk-odontologisk fakultet

Sittende dekan ved Det medisinsk-odontologiske fakultet, Nina Langeland, har tidligere uttalt at hun ikke ville stille til en tredje periode.

De to kandidatene som har meldt seg der, er Per Bakke og Eyvind Rødahl. 

Bakke har vært instituttleder på Klinisk institutt 2 ved fakultetet siden 2010.

— Jeg har vært instituttleder siden 2010, og sett litt hvordan fakultetet fungerer fra instituttsiden. Jeg synes Nina har gjort en god jobb, men utifra den plasseringen jeg har hatt som instituttleder har jeg sett en del ting som man kan videreutvikle fakultetet på. Jeg tror jeg kan bidra til en slik videreutvikling, og derfor har jeg søkt på stillingen, sier Bakke til På Høyden. 

Rødahl er prodekan for forskning.

— Jeg har vært prodekan i to år, og syns det har vært interessant. Jeg ser at den innsikten jeg har fått gjennom de to årene vil være nyttig for å kunne lede fakultetet i en ny fireårsperiode, opplyser han til På Høyden.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS