Rektor Anne Husebekk og hennes prorektorer skal drive valgkamp uten motkandidater fram mot rektorvalget 1.-8. mars. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Husebekk eller Husebekk

Valgmøtene som UiT Norges arktiske universitet arrangerer fire steder i Nord-Norge ligger an til å bli heller tamme seanser. Bare én kandidat stiller til valg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har ikke lykkes nominasjonskomitéen i Tromsø å finne noen utfordrer til sittende rektor Anne Husebekk og hennes rektorteam, til tross for at komitéen ifølge reglementet er pålagt å sørge for at det finnes minst to alternative forslag.

Nå er fristen for å melde seg ute, og fasiten er at det kommer til å bli et lite spennende valg.  

— Det er synd at ikke flere team stiller. Det var ingen som ville ta opp hansken og stille mot Husebekk og hennes team, sier Peter Arbo, som leder komitéen. Han er professor ved Norges fiskerihøgskole, som er en del av Universitetet i Tromsø.

«Kan ikke gjøre underverker»

Han opplyser at nominasjonskomitéen har prøvd å kartlegge mulige interne og eksterne kandidater og har vært i kontakt med mange.

Når det ikke er noen som vil stille, så er det ikke så mye vi kan gjøre. Vi har gjort vår jobb og kan ikke gjøre underverker,
heller.

Peter Arbo

— Alle har svart nei, i denne runden. De ønsker ikke å stille mot Husebekk og hennes team. Det er alltid tyngre å få kandidater når sittende rektor stiller, og dagens team får jevnt over god anerkjennelse. Det har heller ikke vært noen tydelig opposisjon eller tydelige konfliktlinjer, sier Arbo.

Han påpeker også at det kan være vanskeligere å få kandidater når man må stille i team på tre, bestående av rektor og to prorektorer.

Hvor mange har dere kontaktet?

— Jeg vil ikke gi noe tall, men vi har hatt en omfattende søke- og kontaktprosess, sier Arbo.

— Når det ikke er noen som vil stille, så er det ikke så mye vi kan gjøre. Vi har gjort vår jobb og kan ikke gjøre underverker, heller, legger han til.

Laber valgkamp

Dermed blir det kun Anne Husebekk og hennes prorektorer Wenche Jakobsen og Kenneth Ruud som skal føre «valgkamp» fram mot valget, som skal foregå 1.-8. mars.

Det skal arrangeres fire valgmøter i februar, det første i Harstad 20. februar og deretter i Narvik, Alta og Tromsø samme uke.

— Valgmøtene blir en ren walk-over for team Husebekk og det er synd at vi ikke har flere kandidater som kunne bidratt til en debatt om framtidige veivalg for UiT, spesielt etter alle fusjonene vi har vært gjennom, sier Arbo.

— Med bare ett rektorteam som stiller til valg er det også fare for at valgdeltakelsen blir lav, sier han.

Vant overlegent sist

Anne Husebekk ble valgt til rektor i 2013, sammen med prorektorene Wenche Jakobsen og Kenneth Ruud. Team Husebekk fikk 70 prosent av stemmene, og slo dermed rektorteamet til professor i statsvitenskap, Synnøve Jenssen, som var den andre kandidaten.

Valgdeltakelsen var på 24,5 prosent i 2013, men blant de vitenskapelig ansatte var det 66,8 prosent som stemte. 62 prosent av de teknisk og administrative ansatte deltok i valget, og 13,3 prosent  av studentene stemte.

Styret ved UiT Norges arktiske universitet vedtok i september i fjor med 12 mot 5 stemmer å fortsatt ha valgt rektor.

Tre kandidater i Østfold

Førstkommende mandag, 6. februar, begynner rektorvalget ved Høgskolen i Østfold. Det varer fram til fredag 10. februar. Valget skal være elektronisk og resultatene skal være klare klokken 14.00 samme dag.

Hvis ingen av rektorkandidatene får over 50 prosent av stemmene blir det omvalg mellom de to som får flest stemmer i første runde.

Kandidatene som stiller er sittende rektor Hans Blom, dekan Unni Hagen og dekan Hans Holone (bildet over).

Les også: Sparket valgkampen i gang

Foreløpig bare sittende rektor, også i Bergen

I begynnelsen av januar presenterte sittende rektor ved Universitet i Bergen, Dag Rune Olsen, seg med sitt team for hans eventuelt andre periode som rektor ved UiB.

Foreløpig har det ikke meldt seg noen motkandidater, men fristen går ikke ut før fire uker før valget, som starter 3o. mars, det vil si frist for å melde sitt eventuelle kandidatur er 2. mars.

Olsen har fått med seg dekan på helsefag, Margareth Hagen, som prorektorkandidat, og har denne gangen valgt å stille uten viserektor for internasjonalisering.

Prorektor Anne Lise Fimreite ønsker ikke å stille for en ny periode.

Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, og viserektor for tverrfaglig virksomhet, Robert Bjerknes stiller på nytt. Viserektor for internasjonalisering, Anne Christine Johannesen, blir ikke med videre fordi hun ønsker å gå tilbake til forskningen. Hun blir ikke erstattet.  

Les også: Klare for val i Bergen

Skal ansette, men har bare to kandidater

Etter en heftig debatt sist vår endte Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) opp med ansatt rektor med 6 mot 5 stemmer i styret.

Søknadsfristen for rektorstillingen var 15. januar, etter at den var utvidet fra 1. desember. 

Til stillingen er det kun to kandidater som hadde søkt.

Professor  ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen, Jan Petter Hansen, er den eneste utfordreren til rektorstillingen og sittende rektor Mari Sundli Tveit (bildet over).

Les også: Kun to vil bli rektor

Så langt to rektorteam ved UiO

Det siste universitet som skal velge rektor denne våren er Universitetet i Oslo (UiO). Her har Ole Petter Ottersen sittet i to perioder, og skal erstattes. 

Ved UiO er det så langt to rektorteam som stiller til valg, fristen for å melde seg som kandidat er satt til 10. februar og 14. februar er endelig godkjenning av kandidatene.

Rektorvalget ved Universitetet i Oslo avholdes i perioden 3.-20.april 2017.

Det ene temaet er professor Hans Petter Graver, som stiller som rektorkandidat sammen med Inger Sandlie, prorektor for forskning og innovasjon og viserektorkandidat for utdanning, Jan Frich.

Det andre har professor Svein Stølen som rektorkandidat (bildet over), som prorektorkandidat for utdanning og læringsmiljø stiller Gro Bjørnerud Mo, og som viserektor for forsking og internasjonalisering, Åse Gornitzka, og viserektor for forskning og innovasjon: Per Morten Sandset.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS