Flytter ikke studentboliger på Svalbard bort fra skredsonen
142 studentboliger blir liggende i et område med fare for snøras når nye skredsoner blir vurdert på Svalbard. Samskipnaden vil ikke flytte boligene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi har ikke fått tilbakemeldinger på at det er nødvendig å flytte studentboligene på grunn av skredfare, sier boligdirektør i Norges arktiske studentsamskipnad, Leif Tore Hanssen til Khrono.
19. desember i fjor gikk det et skred på Svalbard som førte til at 10 hus ble flyttet mange titalls meter og to personer omkom.
Studentboligene som ligger i Nybyen, 3 km unna Longyearbyen sentrum, ligger i en skredsone, ifølge rapporter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) fra 1993 og 2003.
Det er Norges arktiske studentsamskipnad som eier og drifter studentboligene i Longyearbyen på vegne av Universitetsenteret på Svalbard (UNIS). Til tross for at boligene ligger i en skredsone, har ikke samskipnaden tenkt å flytte.
Har undersøkt forholdene
Det hadde ikke vært lov å sette opp studentboligene der de står i dag på grunn av nye skredsoner i Longyearbyen.
Linn Tautra Grønseth
– Vi har orientert oss om situasjonen og fått tilbakemeldinger om at det er trygt å ha studentboligene i Nybyen. Lokalstyret har gitt byggetillatelse til flere nye bygg i området, men disse ligger utenfor skredsonen. Det vil uansett bli gjort undersøkelser for en eventuell skredfare før bygging. Historisk sett har det ikke gått skred som har rammet bebyggelsen i Nybyen tidligere. Ut i fra slike vurderinger har vi bestemt oss for å verken flytte studentboligene eller studentene som bor der, sier eiendomssjef i Norges arktiske studentsamskipnad, Leif Tore Hanssen.
Skredet som gikk 19. desember startet ved Sukkertoppen og stoppet få meter unna hovedgata i sentrum i Longyearbyen. Studentboligene lå trygt fra skredet, men ligger øverst oppe i en del under en bratt fjellside og kan derfor være utsatt for skred.
Hadde ikke bygget der igjen
Hanssen sier at dersom det hadde vært en reell fare å oppholde seg i Nybyen på grunn av fare for snøskred, hadde de ikke latt studentene flytte tilbake ved semesterstart.
– Dersom vi hadde fått beskjed om at vi måtte flytte på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, hadde vi handlet med en gang. Tilbakemeldingene jeg har fått sier noe annet, sier Hanssen.
Arealplanlegger i Longyearbyen lokalstyre, Linn Tautra Grønseth, sier at nye skredsonevurderinger har gjort at det ikke vil bli gitt byggetillatelse til nye bygg i skredsonen der studentboligene i Nybyen ligger.
– Det hadde ikke vært lov å sette opp studentboligene der de står i dag på grunn av nye skredsoner i Longyearbyen. Det er godkjent byggetillatelse i Nybyen, men det er utenfor skredsonen, sier Grønseth.
I løpet av året kommer det en ny rapport fra NVE som skal vise hvor de nye skredsonene i Longyearbyen skal gå. Linn Tauta Grønseth sier at bebyggelsen i Nybyen trolig vil bli nødt til å gjennomgå ulike sikringstiltak da skredsonene kommer til å bli utvidet.
Tre studenter tilstede
Samtlige bygg i Nybyen ble evakuert 19.desember på grunn av faren for skred samme dag som skredet skjedde ved Sukkertoppen. På det tidspunktet var det bare tre studenter tilstede i Longyearbyen, men to ansatte ved universitetssentret og familien til en av dem ble tatt av skredet som tok spisshusene, men de ble raskt hentet ut.
Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) skriver på sine hjemmesider at de har informert studentene og gitt de tilbud som hjelp dersom det skulle være ønskelig.
– Nylig ble nye studenter ferdig med et obligatorisk sikkerhetskurs for de som skal være her dette vårsemestret. En viktig del av dette kurset er opplæring i skredfare, sier informasjonssjef ved UNIS, Eva Therese Jenssen og forteller at studentene setter pris på kursene de får når de starter semestret.
Boliger fra 60-tallet
Studentboligene i Nybyen er brakker som ble satt opp på 1960-tallet som arbeiderbrakker. Brakkene består i dag av 142 hybler. I tillegg til studentboliger er det andre boliger og næringsbygg i området.
På Svalbard har det tidligere ikke vært skredvarsling, men det ble satt opp dagen etter skredet av Norges Geotekniske Institutt i samarbeid med Universitetsenteret på Svalbard (UNiS). Ved månedskiftet vil NVE ta over skredvarslingen på Svalbard. Nå er skredfaren på Svalbard på nivå 1 og anses derfor som lav.
Les også: Kulltrøbbel gir universitetssatsning på Svalbard
Vil etablere campus
Eiendomssjef Leif Tore Hanssen ved Norges arktiske studentsamskipnad sier at de etterhvert har planer om å flytte studentmassen fra Nybyen til campus i sentrum, men sier at dette ikke har noe med skredfaren å gjøre.
– På lengre sikt har vi planer om å legge alle studentboligene ved universitetet for å danne et campus. Det er blant annet på grunn av avstanden til Nybyen og for at studentboligene kan være tilgjengelig for selvstudium i tillegg til gruppearbeid, sier boligdirektør Hanssen.
Høsten 2014 flyttet de første 88 studentene inn i nye studentboliger like ved Universitetsenteret. Planen er etter hvert å få bygget 150-200 nye studentboliger. Det er beviglet penger til 88 nye boliger til byggetrinn 2, men det er usikkert når det vil så ferdig. Byggetrinn 3 er ennå ikke tatt stilling til.
– Vi avventer byggingen av nye studentboliger til det er behov for flere. Per nå har vi tilstrekkelig med studenthybler i Longyearbyen, sier boligdirektør Hanssen.
Les også: Svalbardstudenter med butikksuksess
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!