Mange fornøyde fjes i vandrehallen på Stortinget i dag. (f.v.) NSOs Therese Eia Lerøen, rektor ved Uniersitetet i Bergen, Dag Rune Olsen og stassekretær Bjørn Haugstad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ny finansiering er et lite knepp i riktig retning

— Noen ville vel ha ønsket seg større endringer i finansieringen, men det er ikke det vi har gått til valg på for å si det sånn, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono møtte en strålende fornøyd statssekretær Bjørn Haugstad på Stortinget kort tid etter at årets statsbudsjett var kjent onsdag.

Helt fra tidlig morgen hadde diverse nyhetskanaler meldt at Kunnskapsdepartementet var en av årets budsjettvinnere, og skal man tolke statssekretæren kan det være at han deler det synspunktet. 

Mange fornøyd

Haugstad hadde en relativt enkel jobb som stedfortreder for statsråd Torbjørn Røe Isaksen i stortingsgangene denne dagen. Det var ikke mange av de oppmøtte der som var veldig kritiske til departementets forslag til budsjett.

Både rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen og bergensrektor Dag Rune Olsen var fornøyde - det samme var stort sett leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad og studentleder Therese Eia Lerøen, selv om sistnevnte nok kunne tenkt seg mer enn 316 kroner mer i måneden å rutte med i økt studiestøtte. 

(Foto: Universitetet i Agder)

Kan hende hadde sjefen selv, Torbjørn Røe Isaksen (bildet over), en mer krevende dag da han hadde tatt turen til Sørlandet for å presentere statsbudsjettet. Ifølge sørlandsmediene og rektor i Agder, Torunn Lauvdal (bildet over), ble de skuffet på Sørlandet da han ikke hadde med seg noen ferske penger til forskningssatsingen Sørlandslab, så de setter nå sin lit til støttepartiene Venstre og Krf. 

— Premierer på en annen måte

— Breddeuniversitetene er fornøyde med at dere ikke gjør store endringer i finansieringsordningen, men de nye unviersitetene og høgskolene er vel mindre fornøyde med dere her? 

— Det kan nok hende. Vi rører ikke ved basisbevilgningen, men sterke høgskolemiljøer og unge universiteter vil bli premiert når det gjelder endringene i ROB-indikatoren (resultatbasert omfordeling), sier Haugstad. I praksis betyr det at samarbeid med næringslivet blir belønnet noe mer enn i dag. I tillegg er det noe endring i EU-finansieringen som gjør at de nye institusjonene får større fordeler i at de har vært flinke til å få EU-finansiering, sier Haugstad. 

— Jeg mener at det som ligger inne nå er et lite knepp i riktig retning for de nye universitetene og høgskolene, sier han og legger til at noen sikkert ville ønsket seg mer: 

— Men det er ikke det vi har gått til valg på, for å si det sånn, sier Haugstad.

Tre faglige prioriteringer

— Og satsing på profesjonsutdanningene, hvor finner vi den? 

— Her er det tre faglige prioriteringer: MNT-profilen (matte, naturfag og teknologi), noen helseprofesjonsstipendiater og det er 50 stipendiater til lærerutdanningene som ennå ikke er fordelt, sier han. Sistnevnte dreier seg om 25 varige og 25 midlertidige.

Haugstad regner med at Tromsø og NTNU vil stå sterkt i fordelingen her uten at han vil som om det får mesteparten. Høgskolen i Sørøst-Norge og Høgskolen i Oslo og Akershus vil også få tildelinger her, men ikke Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo. 

— Her skal de som har grunnskolelærerutdanning få tildelinger, sier Haugstad. Han kan ennå ikke si hvordan fordelingen blir. 

— Vi skal se nærmere på behovene hos den enkelte institusjon først, så den endelige fordelingen blir nok ikke klar før over jul en gang, sier han. 

Fusjonspenger

Når det gjelder penger til fusjoner sier Haugstad at det ligger 175 millioner kroner inne i rammen til budsjettet til dette inneværende år. Forskerforbundets Petter Aaslestad er fornøyd med dette, de ba om 100 millioner kroner mer enn i inneværende år, og det får de. 

— Men NTNU mener at deres fusjon vil koste 250 millioner kroner og i Tromsø anslår de 125 millioner. Er 175 millioner kroner nok da?

— Jeg må minne om at ingen av de som fusjonerer nå har likviditetsproblemer. 175 millioner kroner ligger nå inne i budsjettrammen og vi har ingen planer om å fase dem ut.

— Og 175 millioner er tilstrekkelig selv om det skulle komme flere fusjoner enn dem dere vet om p.t.?

— Ja, det vil være tilstrekkelig for ett år, altså 2016, mener Haugstad.

Svarer ikke på oppgaven

Marianne Aasen er forundret over at regjeringen ikke har utdypet basis og fordelingen blant institusjonene slik Stortinget vedtok da de behandlet strukturmeldingen. 

Les også: Stortinget ber statsråd Isaksen om bedre løsninger på finansiering

— I propisisjonen gjentar de bare sine egne argumenter fra strukturmeldingen. De har også avholdt et seminar for de stortingspolitikere som hadde anledning og lyst om dette temaet. Her har kunnskapsministeren ikke svart på oppdraget han fikk fra Stortinget, sier Aasen og legger til:

— Etter mitt syn hadde vært bedre at de direkte uttalte at man ønsket den skjevfordelingen mellom gamle og nye universiteter/høgskoler som eksisterer.

Både glad og skuffet

Ved Universitet i Stavanger er de veldig fornøyd med bevilgning til historisk mange stipendiatstillinger til universitet, men sværts kuffet over at basisfordelingen er urørt.

— Vi er veldig glade for antallet rekrutteringsstillinger vi har fått. Det er den største enkelttildelingen av stipendiat- og postdoc-stillinger noensinne, sier universitetsdirektør John B. Møst. Imidlertid er kun 10 av de 24 rekrutteringsstillingene langsiktige; 14 fases ut etter en stipendiatperiode. Alle rekrutteringsstillingene kommer til MNT-fag (realfag og teknologi).

Fra de unge universitetene har det vært knyttet klare forventninger om tydelige forklaringer fra regjeringen på forskjellene i basisfinansiering mellom gamle og unge universiteter.

Sistnevnte har argumentert for at forskjellene må bli rettet opp, slik at alle universitetene får samme økonomiske rammebetingelser. Dette blir ikke fulgt opp i budsjettforslaget.

— Jeg har håp om ytterligere heving av basisbevilgningene til de unge universitetene i årene framover, sier universitetsdirektøren.

Ny finansieringsmodell

Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, er fornøyd med mange av regjeringens innspill på finansieringsordningen.

— Det er mye positivt i forslaget, og vi er glade for at departementet lyttet til våre innspill om utdanningsinsentivene og at forskningsrådsmidlene fortsatt skal gi uttelling i budsjettsammenheng, sier Curt Rice, men han legger til:

— Vi registrerer at basistildelingen er videreført, og at regjeringen ikke ønsker den gjennomsiktigheten i systemet som jeg oppfatter at Stortinget har bestilt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS