Rektoren som skal ønske HiOA-studentene velkommen på St.Hanshaugen ved studiestart neste år må tilfredsstille en lang rekke krav, ifølge forslaget som blir lagt fram for høgskolestyret torsdag. Her fra årets velkomstseremoni. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil søke etter superrektor

Det stilles høyere krav til en ny ansatt rektor ved HiOA enn til en som skal velges. Vedkommende må blant annet ha doktorgrad, brenne for høgskolens visjon, ha politisk teft og medietekke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stillingsbeskrivelsen for rektorjobben på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) skal vedtas på høgskolestyremøtet torsdag, under forutsetning av at styret først har vedtatt å gå over fra valgt til ansatt rektor.

Det er ikke få krav det foreslås å stille til en ny rektor på HiOA.

Lang liste over krav

Vedkommende må blant annet ha: Ledererfaring på høyt nivå fra komplekse kunnskapsorganisasjoner og erfaring fra ledelse av endringsprosesser, utvikling og implementering av strategi, samt økonomistyring. I tillegg ønskes formell lederkompetanse.

Og dessuten: Rektor må ha svært god organisasjonsforståelse, evne til å utvikle en god og inkluderende organisasjonskultur, solid forståelse av arbeidslivets behov, av utdannings- og høgskolesektoren, samt av nasjonal og internasjonal utdannings- og forskningspolitikk.

Men dette er ikke nok: Den nye rektoren må ha evne til å bygge nettverk, ha en motiverende, tydelig og resultatorientert lederstil, politisk teft, evne og vilje til å profilere HiOA nasjonalt og internasjonalt, og være en synlig og dyktig kommunikator både i media og på samfunnsarenaen, samt overfor ansatte og studenter.

Trenger ikke være professor

Riktignok trenger ikke den nye rektoren å være professor, går det fram av forslaget som høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø (bildet over) legger fram for høgskolestyret. Det holder at han eller hun har vitenskapelig kompetanse minimum på doktorgradsnivå.

Wedø sier i saksframlegget at et krav om professorkompetanse ville avgrenset utvalget i for stor grad. Hun viser også til at av alle ledere i faglige/administrative stillinger ved HiOA er det bare 14 prosent som er professorer. Dette gjelder rektorat, dekaner, senterledere og instituttledere.

Ligner Stjernøs liste

Rektorkravene som foreslås overfor høgskolestyret torsdag ligner mye på listen som professor Steinar Stjernø la fram i et intervju med Khrono i høst.

Les også: Stjernøs krav til ny rektor

Her la han stor vekt på evnen til å stå i offentlige debatter, ha erfaring fra media og kunne representere høgskolen utad, i tillegg til akademiske kvalifikasjoner.

— Det var vel nokså selvfølgelige kvalifikasjonskrav jeg formulerte og derfor ingen overraskelse at de er med på den foreslått lista, om enn med noe andre formuleringer, sier Stjernø nå.

Er det noe som mangler på listen som legges fram for høgskolestyret?

— Jeg synes det er én ting som mangler - at rektor må stå og arbeide med utgangspunkt i akademiske verdier, det vil si forskningens og undervisningens frihet, åpenhet og fri debatt. Det kan nok dekkes av uttrykket «identifisere seg med høgskolens kjerneverdier», men kunne vært nevnt eksplisitt, sier han.

— Finnes det noen som fyller alle disse kravene?

— Ja, det fins folk som fyller disse kravene – spørsmålet er om noen av dem er interessert i stillingen, sier han.

Stjernø (bildet under) legger til at mange av kravene bør stilles også til kandidater som ønsker å stille til valg hvis styret skulle gå inn for å fortsette med dagens ledelsesmodell.

Kravene skjerpes

Før rektor ved den fusjonerte Høgskolen i Oslo og Akershus skulle velges i 2011, vedtok høgskolestyret kvalifikasjonskrav til rektor. Det er en kortere liste enn den som nå foreslås.

Spesielt er kravene til rektors evne til å kommunisere og profilere høgskolen skjerpet.

Mens det for fire år siden kun sto at rektor måtte ha gode kommunikasjons- og samarbeidegenskaper, blir det understreket tydeligere nå at rektor må være en synlig og dyktig kommunikator i media og på samfunnsarenaen, og dessuten kunne profilere HiOA nasjonalt og internasjonalt. Politisk teft er også kommet inn som et nytt krav. Og ikke minst er det kommet inn et eget punkt om at den nye rektoren må brenne for HiOAs visjon «Ny viten - ny praksis».

Holder fast ved stort utvalg

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø foreslår et innstillingsutvalg på 25 personer, som skal drive rekrutteringsarbeid for å få fram så gode kandidater som mulig, i samarbeid med HR-avdelingen på høgskolen. dette skal ha medlemmer fra styret, ansatte, studenter og tjenestemannsorganisasjonene.

Utvalget skal vurdere kandidater opp mot stillingsbeskrivelsen og velge kandidater til intervju. En mindre gruppe av utvalgets medlemmer skal utgjøre innstillingsrådet, og skal sammen med HR-direktør delta i intervjuer med kandidater og innhenting av referanser.

Prorektorene

I forslaget til vedtak i høgskolestyret går det også fram at prorektorene skal ansettes. Også til disse blir det stilt en lang rekke krav i stillingsbeskrivelsen.

Begge må være nytenkende og ha evne til å se sammenhenger, de må ha gode strategiske evner, ha en motiverende, tydelig og inkluderende lederstil, være resultatorienterte og ha gode kommunikative evner.

Prorektorene må også ha kompetanse minimum på doktorgradsnivå, og det ønskes lederutdanning i tillegg. Prorektor for utdanning må ha ledererfaring fra komplekse kunnskapsorganisasjoner, men for prorektor for forskning og utvikling trenger det ikke å ha vært en kompleks organisasjon.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS