Aarebrot-forelesningen
200 minutters reise gjennom klimahistorien
Klimaforsker Kikki Flesche Kleiven tar publikum med på en reise gjennom 4,5 millarder års klimahistorie under årets Aarebrot-forelesning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Klimaforsker Kikki Flesche Kleiven ved Universitetet i Bergen loset publikum gjennom 4,5 milliarder år under årets Aarebrot-forelesning søndag kveld.
Forelesningen kan sees i opptak nederst i saken.
I løpet av de 200 minuttene maratonforelesningen varer, gir hun et innblikk i de store prosessene som har formet jorden og vårt klima: eksempelvis månen, atmosfærens sammensetning, vulkansk aktivitet, kontinentalplatenes bevegelser, istider, tørkeperioder, havstrømmer, meteorittnedslag og utallige fascinerende skapninger som har levd - og av ulike årsaker blitt utryddet - på planeten vår, skriver Universitetet i Bergen på sine nettsider.
– Tro det eller ei, jeg har jobbet hardt med å begrense meg. Det er kanskje ikke så rart, med milliarder av år å ta fra. Men jeg kom igjennom alt jeg hadde planlagt, sier Kleiven.
Aarebrot-forelesningen ble arrangert for tredje gang, i samarbeid mellom UiB, Studentersamfunnet i Bergen og familien til Frank Aarebrot.
I fjor var det jussprofessor Jørn Øyrhagen Sunde som holdt Aarebrot-forelesningen med tema tusen års rettshistorie på 200 minutter.
Den første Aarebrot-forelesningen ble holdt i 2018, og da var det professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvedt, som foreleste om fascisme.