Horisont Europa
16.000 akademikere i kamp for forskningspenger i EU
Det tyske formannskapet presser på for å få rask enighet om langtidsbudsjett. 16.000 akademikere presser på mot kutt til ERC.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Hvor mange milliarder skal ligge i potten når EUs rammeprogram for forskning de neste sju årene, Horisont Europa, rulles ut fra nyttår?
Spørsmålet ligger nå på forhandlingsbordet i Brussel.
Forrige uke startet dragkampen om fordelingene av milliardene mellom representanter for EU-parlamentet, EU-kommisjonen og Det europeiske råd. Et av stridsspørsmålene er nettopp hvor mye som skal gå til forskning.
Det er denne dragkampen 16.000 akademikere sikter seg inn mot med et åpent brev til de tre EU-institusjonene, der de advarer mot kutt til Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Kalddusj for universitetsfolk
Da EU-toppmøtet i juli banket på plass en krisepakke og langtidsbudsjett for de neste sju årene ble det en kalddusj for forskere og universitetsfolk. Horisont Europa ble barbert med milliarder, fra det opprinnelige forslaget på 94,4 milliarder til 80,9 milliarder.
Dette er langt mindre enn kravet på 120 milliarder euro, som er reist av tunge aktører i universitetssektoren, med støtte fra EU-parlamentet.
Dragkampen handler ikke bare om antallet milliarder til Horisont Europa, det handler om hvordan milliardene skal fordeles innad i forskningsprogrammet. Støtten i programmet er rettet inn mot tre områder, eller pilarer, der ERC er en del den pilaren som handler om «fremragende forskning».
Sender brev til EU-toppene
Dette er denne delen akademikerne nå ber om at sikres, gjennom det åpne brevet, som er omtalt tidligere i Khrono.
ERC, en av de største europeiske suksesshistoriene det siste tiåret, er truet, heter det i en pressemelding fra alliansen Friends of the ERC, i forbindelse med at det åpne brevet og signaturene nå sendes til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, EU-parlamentets president David Maria Sassoli og presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel.
Initiativet kommer fra Universitet i Bergen. I tillegg til en rekke norske rektorer, har universitetsledere fra en rekke europeiske land skrevet under under. Brevet som nå sendes over er ifølge Friends of the ERC signert av 16.048 akademikere fra 94 land, deriblant en rekke nobelprisvinnere, inkludert May-Britt og Edvard Moser.
Også ERC-president Jean-Pierre Bourguignon har varslet kamp mot kutt i forskningspengene.
— Budsjettkampen er ikke over, sa ERC-sjefen i et intervju med Khrono i august.
Presser på for avtale før oktober
Etter EU-toppmøtet i juli, var beskjeden fra EU-parlamentet at de ikke kunne godta langtidsbudsjettet uten endringer, de avviser blant annet kutt til Horisont Europa.
De står nå under press for å stille seg bak avtalen fra statslederne så raskt mulig. Den tyske europaministeren Michael Roth insisterte overfor finanskomiteen i EU-parlamentet tirsdag denne uka på at han ikke kan se «noe handlingsrom for store endringer».
Det tyske formannskapet presser nå på for at de skal ha på plass en avtale om budsjettet innen utgangen av september.