forskning

150 millioner til forskning på internasjonale spørsmål

Forskningsrådet bevilger nær 150 millioner kroner til 14 prosjekter som forsker på internasjonale spørsmål. Sju prosjekter er rettet mot global helse.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er fornøyd med satsing på prosjekter bidrar med kunnskap for fremtidens utenriks- og utviklingspolitikk. Her inspiseres utstyr som skal til Ukraina. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Publisert Oppdatert

I denne søknadsrunden ble det søkt om drøyt 625 millioner kroner til de 57 søknadene som ble behandlet. 14 prosjekter får innvilget totalt 148 millioner kroner, ifølge Forskningsrådet.

Prosjektene er innenfor Forskerprosjekt for fornyelse, Forskerprosjekt for unge talenter og treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet.

– Med utfordringer som klima- og naturkrisen, krig i Ukraina, høye energipriser i Europa og usikkerhet rundt den globale matsikkerheten, er jeg glad for at regjeringen satser på forskning på internasjonale spørsmål. Disse prosjektene skal bidra med viktig kunnskap for fremtidens norske utenriks- og utviklingspolitikk, skriver utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Kinas rolle i internasjonal politikk er tema for tre av prosjektene.

Blant temaene innen global helse, der sju prosjekter får støtte, er hvordan miljøgifter påvirker barns helse og test av nye metoder for å diagnostisere og behandle svangerskapsforgiftning og kjønnssykdommer.

To av prosjektene handler om global matsikkerhet, og skal gjennomføres i samarbeid med lokale partnere i Afrika.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS