statistikk
14.000 med utdanning som grunnskolelærer jobber ikke i skolen
3 av 4 med grunnskolelærerutdanning jobber i skolen, mens 16 prosent av de med grunnskolelærerutdanning jobber med helt andre ting.
Den største gruppen blant lærerutdannede er de som har allmenn-/grunnskolelærerutdanning. Over 56.000 personer har denne utdanningen. Av disse er 75 prosent sysselsatt i grunnskolen eller på videregående skole, viser tall fra Statisk sentralbyrå (SSB).
I tillegg har SSB tall for de med barnehagelærerutdanning, lektorutdanning, fag- og yrkeslærerutdanning, samt to ulike utdanninger innen praktisk pedagogisk utdanning (PPU).
For de med førskole-/barnehagelærerutdanning er i overkant av 60 prosent sysselsatt i barnehager.
Tallene viser at 16 prosent av de som utdanner seg som barnehagelærere, jobber i skoleverket, det vil si i grunnskolen eller på videregående skoler.
PPU-kandidater i minst relevant arbeid
Av tallene fra Statistisk sentralbyrå kan man se at ulike kandidater som har tatt praktisk pedagogisk utdanning (PPU), både den for yrkesfaglærere og kandidater fra universitets- og høgskoler, har lavest hyppighet for faktisk å jobbe i skolen.
Prosentandelen som jobber i skolen er mellom 45 og 53 prosent i de ulike kategoriene, og rundt 30 prosent av disse, totalt sett, jobber ikke i en relevant jobb målt fra PPU-utdanningens side.
Helse og sosialtjenester mest vanlig
For sysselsatte med lærerutdanning som jobber utenfor relevante næringer, er arbeid innenfor helse- og sosialtjenester mest vanlig.
I denne næringen er det sysselsatt 9666 personer med lærerutdanning. Den nest største næringen er offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring hvor 7717 personer med lærerutdanning er sysselsatt.
— Total jobber 5 prosent av sysselsatte som har tatt en lærerutdanning innenfor helse og sosialtjenester. 38 prosent av disse er personer med førskole-/barnehageutdanning, sier førstekonsulent Emmie Stolpe Foss i en artikkel på ssb.no.