Jimi Thaule og de andre biblioteksansatte ved HiOA har valgt å henge opp reaksjoner på HiOAs håndtering av karikaturutstillinga på veggen, for å vise at de ønsker en åpen dialog om utstillinga.
Jimi Thaule og de andre biblioteksansatte ved HiOA har valgt å henge opp reaksjoner på HiOAs håndtering av karikaturutstillinga på veggen, for å vise at de ønsker en åpen dialog om utstillinga.

Biblioteket med alternativ utstilling

Ansatte ved biblioteket ved HiOA har valgt å stille ut reaksjonene på skolens håndtering av utstillingen om ytringsfrihet. De er kritiske til det de oppfatter som en munnkurv fra ledelsen. Ledelsen beklager.

Publisert Oppdatert

På langveggen ved siden av rommet med den mye omtalte karikaturutstillingen har de ansatte ved biblioteket på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) valgt å lage en ekstra utstilling, en som omhandler reaksjonene som har kommet mot høgskolens håndtering av karikaturene.

De har hengt opp utklipp fra aviser og nettaviser, i tillegg til reaksjoner fra sosiale medier.

— Bildet som er kommet fram i media, stemmer ikke helt med måten vi forholder oss til utstillinga på. Mye kritikk har blitt retta direkte mot biblioteket. Derfor har vi nå laget en utstilling med reaksjoner. Vi ønsker å vise hele spekteret, sier bibliotekar Jimi Thaule ved Læringssenteret på høgskolen.

Reagerte på munnkurv

For meg er dette en prinsippsak.

Jimi Thaule

Ledelsen har ikke gitt
bibliotekarene 
munnkurv.

Anne Christel Johnsgaard

Han har gått ut på det sosiale mediet Twitter og reagert på det han mener er en munnkurv fra ledelsen ved HiOA. Der understreker han at avgjørelsen om å «gjemme vekk» utstillinga ikke er bibliotekets, men høgskoleledelsens, og at bibliotekarene i kjølvannet av Osloby-oppslaget om utstillinga har blitt nektet å uttale seg til mediene.

— Jeg gikk ut sterkt som privatperson på Twitter, fordi jeg mener vi ble satt i en situasjon vi ikke ville være i. For meg er dette en prinsippsak. Jeg har forståelse for at HiOA må ha en form for kommunikasjonskontroll, men vi må kunne svare på spørsmål fra pressen, spesielt når det har blitt retta så mye kritikk mot oss, sier han.

— Ekskluderende av HiOA

Han sier han oppfatter måten HiOA har snakket med biblioteket på i etterkant av medieoppslagene som ekskluderende.

— Vi er lojale mot HiOA og har fulgt deres retningslinjer. Det var vi som inviterte sikkerhetssjefen til å gjøre vurdering av utstillinga, og forholdt oss til hans avgjørelse. Men nå opplever vi at HiOA ekskluderer oss i dialogen, vi har blitt bedt om å ikke svare på spørsmål fra pressen, sier Thaule, og legger til:

— Det er ekstra ironisk at vi pålegges en form for munnkurv om en utstilling som handler om ytringsfrihet.

Thaule sier at munnkurven skal ha kommet i form av et muntlig pålegg til bibliotekarer om å ikke uttale seg til pressen.

— Ledelsen har ikke gitt munnkurv

Kommunikasjonssjef Anne Christel Johnsgaard fastholder at ingen har gitt bibliotekarene munnkurv.

— Ledelsen har ikke gitt bibliotekarene munnkurv. Jeg ser jeg er oppfattet slik. Jeg skal innrømme at jeg var tydelig på at biblioteket burde markedsføre selve utstillingen framfor sin misnøye med plasseringen av utstillingen. Jeg beklager hvis dette opplevdes ubehagelig, sier hun til Khrono.

— Håper folk gjør seg opp en egen mening

Bibliotekssjef Anne-Berit Gregersen ved HiOA sier tilleggsutstillinga også er et forsøk på å flytte fokuset.

— HiOA har håndtert denne utstillinga klønete, og det har fått mer oppmerksomhet enn selve karikaturustillingen. Vi håper flest mulig vil komme hit selv, se på karikaturene og gjøre seg opp sin egen mening, sier hun.

Hun legger til at hun som biblioteksjef er helt komfortabel med Thaules utspill på Twitter.

— Vi ønsker ikke å kneble noen, og mener det er positivt med debatt om denne saken.

Johnsgaard ønsker også den nye tilleggsutstillinga velkommen:

— Den gleder jeg meg til å se! De to utstillingene til sammen gir et godt bilde av ytringsfrihetens betydning, hvordan vi velger å bruke den, for hvem og til hva, sier hun.

HiOA-ledelsen fjernet plakat

Thaule og de andre bibliotekarene reagerer også på at et bilde av plakaten for utstillinga som de hadde lagt ut på Læringssenteres nettsider ble fjernet uten at biblioteket fikk beskjed.

— Vi reklamerer for utstillinga inne på våre nettsider, og der hadde vi også et bilde av plakaten for utstillinga. Det bildet ble fjernet fra våre nettsider, uten at vi ble konsultert, sier Gregersen.

På plakaten er en av karikaturene i utstillinga avbildet.

Dette er plakaten som ble fjernet fra bibliotekets nettsider uten at de fikk beskjed.

— Det er riktig at vi fjernet et bilde fra nettsiden. Som ansvarlige for HiOAs nettsted gjør vi hver dag vurderinger både med hensyn til tekst og bilder. Vi har rutine for å varsle om dette, og beklager at dette ikke ble gjort i dette tilfellet, sier Johnsgaard.

Hun mener HiOA kan lære mye av denne saken.

— Jeg tror alle involverte har noe å lære i denne saken. Beslutningen om utstillingen ble først tatt mandag kveld denne uken, og det ble kort tid til å gi god nok informasjon om sikkerhetshensynene vi var nødt til å ta. Så må vi ha forståelse for at våre roller og ansvarsområder er ulike, sier hun.

Lar publikum kommentere

I tillegg til den nye tilleggsutstillingen med reaksjoner på HiOAs valg rundt karikaturutstillingen, har biblioteket også hengt opp et ark der publikum kan komme med sine reaksjoner og tanker rundt karikaturutstillinga.

Ifølge biblioteket kom forslaget om å henge opp et slikt ark fra en av journaliststudentene på høgskolen.

En av dem som har vært en varm støttespiller for utstillingen, og som også deltok på åpningen av den, er journalistikkprofessor Elisabeth Eide. Hun tok turen innom biblioteket mens Khrono var der i dag, og benyttet anledningen til å gi sin tilbakemelding på utstillingen.

«3x3 hurra! Leve frie ytringer», var Elisabeth Eides tilbakemelding på utstillinga.

Eide åpna utstillingen om ytringsfrihet på HiOA tirsdag, og valgte da å kritisere HiOAs ledelse for å «gjemme bort» utstillingen.

— Denne utstillingen burde vært helt åpen, og hengt i vestibylen, slik at alle kunne se den, sa hun i sin åpningstale.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!