Hans Petter Graver skal lede landets Vitenskapsakademi fra 1.1.2019-31.12.2021. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Graver blir ny preses i Vitenskapsakademiet

Ny leder. Jusprofessor Hans Petter Graver vant valget og blir ny preses i Vitenskapsakademiet. Ny vise-preses blir professor Gunn Elisabeth Birkelund.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA

Det Norske Videnskabs-Akademi (DNVA)

H.M. Kong Harald er Akademiets ærespreses.

H.M. Dronning Sonja, H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H Kronprinsese Mette-Marit er æresmedlemmer av Akademiet.

Akademiet hadde 901 ordinære medlemmer 1. januar 2017.

Medlemsmøtet er Akademiets høyeste organ. Akademiet ledes av et presidium som består av preses, generalsekretær og to visepresides.

Hver klasse har en klasseleder, en nestleder samt en sekretær.

Akademiets styre består av presidiet og de to klassestyrene.

Kilde: Akademiets hjemmeside

Valget av ny preses, eller øverste leder, av Det Norske Videnskaps-Akademi, ble avgjort på et medlemsmøte torsdag kveld. Han tar over etter Ole M. Sejersted som går av ved årsskiftet. Graver har tidligere vært visepreses ved Akademiet.

Hans Petter Graver fra Universitetet i Oslo blir ny preses fra 2019-2021. Ny vise-preses blir professor Gunn Elisabeth Birkelund, også hun fra Universitetet i Oslo, nærmere bestemt Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, ifølge en pressemelding .

Akademiet kan bidra til mer åpenhet og kunnskap om vitenskap.

Hans Petter Graver

Birkelunds utfordrer under kveldens valg, var språkprofessor ved UiT Norges arktiske universitet, Marit Westergaard. Ny vise-preses tar over etter Camilla Serck-Hanssen, som har gått over i stillingen som forskningsleder ved Senter for grunnforskning (CAS), og derfor trakk seg fra vervet fra 1.septemeber i år.

Mer åpenhet

Hans Petter Graver er professor i jus ved Institutt for privatrett ved UiO og styremedlem i Det Norske Videnskaps-Akademi. Han er tidligere dekan ved Det juridiske fakultet ved UiO. Graver leder for tiden Toppforskprosjektet «Domstolenes bristepunkt – Om dommere når rettsstaten er under press» som er finansiert av Norges forskningsråd. Hans vitenskapelige arbeider omfatter bøker og artikler, blant annet innen forvaltningsrett, rettssosiologi, rettshistorie, rettsteori, og argumentasjonsteori og retorikk.

TIl Khrono tidligere denne uken sa han at han ville jobbe for mer åpenhet og kunnskap om vitenskapen.

— Akademiet kan bidra til mer åpenhet og kunnskap om vitenskap, og har en god posisjon til å gjøre nettopp det, som helt uavhengig av myndigheter og institusjoner. Det kan det være lettere å feste tillit til et budskap som kommer fra akademiet, sier Graver, og la til:

— Jeg vil også gjerne bidra til at forskere og institusjoner tar dette på alvor, for en del av årsakene er forhold innenfor vitenskapen selv, som de mye omtalte røvertidsskriftene og en synkende kvalitet som følge av produksjonspress.

Akademiets hus ble i sin tid bygd av statsråd Hans Rasmus Astrup (1831-1898). Villaen på Drammensveien sto ferdig i 1887, men ble overtatt av Akademiet i 1911. Foto: Akademiet

Gunn Elisabeth Birkelund tar over for Camilla Serck-Hanssen som visepreses og leder av Den historisk-filosofiske klasse til 31.12.2019, (gjenværende del av perioden). Serck-Hanssen har trukket seg som vise-preses og klasseleder fra 1.9.2018, og er nå forskningsleder ved Senter for grunnforskning (CAS).

Anders Elverhøi fortsetter som vise-preses og leder av Den matematisk-naturvitenskapelige klasse.

Gravers motkandidat under kveldens valg var Olav Gjelsvik fra UiO.

Akademi siden 1857

Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) ble stiftet i 1857 og er en frittstående, landsomfattende organisasjon som omfatter alle vitenskapelige disipliner. DNVA har som formål å bidra til vitenskapens fremme. Spesielt skal Akademiet fremme den grunnleggende og langsiktige forskningen innen alle fagområder. DNVA har norske og utenlandske medlemmer og æresmedlemmer, heter det på hjemmesiden deres.

En plass blir ledig ved dødsfall eller når et medlem fyller 70 år, og innvalg av nye medlemmer finner sted en gang i året. Bare medlemmer av Akademiet kan foreslå kandidater til nye medlemmer, som vurderes på rent vitenskapelige kriterier. Medlemmene er fordelt på to klasser; Den matematisk-naturvitenskapelige og Den historisk-filosofiske klasse. Hver klasse er inndelt i åtte grupper.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS