økonomi

Vil legge ned studier og oppløse institutt

Institutt for reiseliv og nordlige studier ved UiT i Alta foreslås nedlagt på grunn av sviktende økonomi. I første omgang er det kroken på døra for nordlige studier.

Institutt for reiseliv og nordlige studier holder til her på UiTs campus i Alta. Nå foreslås instituttet oppløst og 4.mai skal universitetsstyret avgjøre om bachelor i nordlige studier skal legges ned.
Publisert Oppdatert

En prosjektgruppe har foreslått at Institutt for reiseliv og nordlige studier ved UiT Norges arktiske universitet i Alta oppløses og bachelor og årsstudium i nordlige studier legges ned.

Begrunnelsen er at instituttet har en svært anstrengt økonomi på grunn av flere års akkumulert overforbruk. Dette er nå kommet opp i cirka 20 millioner kroner.

Saken kommer opp på styremøtet ved UiT 4.mai, der styret i denne omgang skal ta stilling til nedleggelse av bachelorprogrammet i nordlige studier. Fakultetet har bedt om en snarlig avklaring på dette, i lys av de økonomiske utfordringene ved instituttet.

Det er universitetsstyret som har myndighet til å opprette eller legge ned studietilbud med omfang på 60 studiepoeng eller mer.

Fakultetsstyret ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fakultetet) har allerede vedtatt nedlegging av årsstudiet i nordlige studier og anbefaler nedlegging av bachelorstudiet og at instituttet oppløses.

Verre med skolepenger

Begrunnelsen for å legge ned bachelorprogrammet er sviktende studentrekruttering, lav studiepoengproduksjon og dårlig gjennomstrømming på programmet.

I saksframlegget viser rektor Dag Rune Olsen dessuten til at det skal innføres skolepenger for studenter utenfor EU/EØS fra høsten 2023, noe man regner med vil føre til enda lavere studenttall de kommende årene.

Ifølge Database for statistikk om høyere utdanning (DBH) var det i høst totalt 20 studenter på bachelor i nordlige studier og 25 studenter på årsstudiet, men instituttleder Arild Røkenes opplyser til Khrono at det er langt færre studenter nå. Det var 5-10 studenter som begynte på bachelorstudiet i høst.

Begge studier undervises på engelsk, og det samme gjelder reiselivsstudiene ved instituttet.

— Umulig å dekke inn

Instituttet er blitt bedt om å dekke inn det akkumulerte overforbruket, noe Røkenes regner som umulig.

— Det sier seg selv når overforbruket er på 20 millioner, og vi har et budsjett på cirka 10 millioner, sier han.

Han påpeker at det aller meste av kostnadene er knyttet til lønn og at det tar tid å få til store kutt. Å komme i balanse er dermed umulig på kort tid.

Også Røkenes regner med at rekrutteringen til programmene i nordlige studier ville blitt ytterligere svekket etter innføring av skolepenger for studenter fra utenfor EU/EØS, ettersom mange av studentene har kommet fra disse landene.

Utreder oppløsning

Hva som ellers skjer med virksomheten ved instituttet er ikke klart ennå, og dermed også hvilke konsekvenser dette får for de ansatte.

Fakultetet har satt ned to arbeidsgrupper, der den ene skal utrede om bachelor i medieproduksjon kan overføres til et annet institutt.

To mastere og en bachelor i reiseliv skal bestå, men under en ny organisatorisk paraply, noe en annen arbeidsgruppe nå utreder. Det betyr at man ser på hvilket institutt studiene og dermed også de ansatte skal overføres til.

Ifølge styreframlegget skal det arbeides videre med dette fram mot juni, da rektor Dag Rune Olsen vil komme tilbake til universitetsstyret med en sak om de organisatoriske endringene som fakultetet foreslår. Endringene vil ha virkninger for oppgaver og bemanning ved instituttet, noe som det vil bli arbeidet videre i samarbeid med de ansatte det gjelder, heter det.

Institutt for reiseliv og nordlige studier har 18 heltidsansatte, hvorav tre er i diverse permisjoner, slik at det per i dag er 15 heltidsansatte på instituttets lønnsbudsjett.

Endringslogg: Oppdatert kl 17 med korrekt antall heltidsansatte på instituttet.

Powered by Labrador CMS