Vil ha studenter til å jobbe i landbruket
Norsk landbruk og grøntnæringa frykter for matproduksjonen dersom det blir innreiseforbud for sesongarbeidere. Studenter og permitterte kan løse krisen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tusenvis av ansatte rundt omkring har blitt permittert den siste tiden på grunn av koronakrisen, også studenter med deltidsjobb ved siden av studiene. Som Khrono har skrevet om før, har ikke studenter rett på dagpenger. Mange står derfor på bar bakke nå.
Samtidig står norsk landbruk i sin egen krise - drevet fram av det samme viruset. Med stengte grenser og innreiseforbud mister de nå viktig arbeidskraft: utenlandske sesongarbeidere.
30.000 utenlandske arbeidere
Hvert år kommer det om lag 30.000 utenlandske arbeidere som jobber i landbruket over grensene.
– Akkurat nå er det kritisk med tanke på våronna og de avlingene vi trenger, sier Elisabeth Gjems, leder i Hedmark Bondelag til NRK.
Til produksjon av grønnsaker, bær og frukt blir det brukt mye manuell arbeidskraft.
Gjems frykter mangelen på dette vil gå utover matforsyningen i Norge.
En åpenbar løsning på problemet kan være å få inn permitterte ansatte og studenter til å jobbe i landbruket. Dette ble diskutert i onsdagens Dagsnytt 18 på NRK. Nationen har også omtalt saken.
Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen ønsker at myndighetene skal jobbe for at de faste utenlandske arbeiderne kan komme til Norge, men synes også man kan skjøte på med permitterte norske arbeidstakere og studenter som vil bidra.
— Vi trenger en nasjonal dugnad, sa hun på Dagsnytt 18.
Bollestad ser muligheter
Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad, understreket hvor viktig det nå er at landbruket opprettholder aktiviteten og får plantet og sådd nå.
Hun er opptatt av at de som skal ha disse jobbene får ordentlig betalt.
— Men jeg ser mulighetene nå. Vi ser jo tusenvis av nye arbeidsledige hver dag nå, sa hun i programmet.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen var tydelig på at det er norske arbeidstakere som skal inn, under denne spesielle situasjonen.
— Reglene for arbeidslivet må gjelde for jordbruket og. Det er mange permitterte og studenter som vil ha glede av en sånn erfaring, sa han.
Graver frykter tvangstiltak
I et annet innslag i Dagsnytt18-sendingen onsdag, kalte jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo den ekstraordinære beredskapsloven som regjeringen fremmet onsdag og som skal vedtas i Stortinget allerede neste dag, torsdag, for galskap, og viste da både til måten den var blir fremforhandlet på, i hemmelighet på Stortinget uten at offentligheten var informert og også de vide fullmaktene den gir regjeringen.
– Her er det bare fantasien som setter grenser, sa Hans Petter Graver om hvilke tiltak regjeringen kan sette i verk. Han viste også til at det i krisesituasjoner ofte oppstår en kollektivt svekket dømmekraft. Han viste blant annet til situasjonen under rettsoppgjøret etter 2.verdenskrig og den kalde krigen.
På spørsmål fra programlederen om hvilke tiltak han eventuelt fryktet viste han blant annet til Israel som nå har fått hjemmel til å overvåke koronasmittedes mobiltelefoner for å følge med bevegelsene deres.
— Her hjemme kan det for eksempel være snakk om tvungen arbeidstjeneste i landbruket for studenter som et tenkt eksempel, sa han.
Isaksen: Andre muligheter
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sa til NRK i går at de ikke hadde fått til en ordning med at studenter som er premittert fra deltidsjobben sin kan få dagpenger fra Nav.
— Men jeg vet at andre politikere ser på andre muligheter for studentene, uten at jeg kan røpe hva det er nå, sa Isaksen.
På Norges bondelags nettsider står det at det allerede er åpnet opp for, er at det er en fleksibilitet til å ansette studenter og pensjonister til kortere oppdrag i landbruket uten at de får avkorting på stipend. Khrono har ikke fått disse opplysningene bekreftet.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut