Originalmanuset til «Is-slottet» av Tarjei Vesaas ble kjøpt på auksjon av lærerstudenter i Oslo for 3200 kroner i 1966. Læringssenterdirektør Anne-Berit Gregersen og forskningsdirektør Christen Krogh og Fakultet for lærerutdanningen sørger nå for at det kommer i gode hender på Nasjonalbiblioteket. Foto: Tove Lie

Kulturskatt funnet i høgskolens safe

I snart 50 år har en kulturskatt befunnet seg skjult bak lås og slå på høgskolen. Originalmanuset til «Is-slottet» av Tarjei Vesaas lå glemt og gjemt i en safe.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En opprydding for noen måneder siden førte til at originalmanuskriptet til et av de mest sentrale verkene i norsk litteratur ble funnet i en safe i fellesadministrasjonen på HiOA.

Det var andre gang det verdifulle manuskriptet ble gjenfunnet. Også i 2001 ble det ryddet, og den gang lå manuset mellom gamle eksamensprotokoller og andre dokumenter i en safe i ekspedisjonen på lærerutdanningen.

– At dette manuset befant seg hos oss var helt ukjent for meg inntil for noen måneder siden, sier dekan Knut Patrick Hanevik (bildet over) ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI).

Til Nasjonalbiblioteket

Manuskriptet ble gitt til Oslo lærerskole i 1966, etter at lærerstudentene hadde kjøpt det på en auksjon. Etter sammenslåinger og fusjon er det nå fakultetet LUI som forvalter tradisjonen fra gamle Oslo lærerskole. Dekan Hanevik har fått manuskriptet i hende, og han er ikke i tvil om hva som må gjøres med det:

– Vi har bestemt at det må overleveres Nasjonalbiblioteket, som gjerne vil ha det.  Vi ønsker å lage et faglig arrangement rundt dette, med feste i norsk- og språkmiljøene på fakultetet og også med medvirkning fra studentene, sier han.

Arrangementet vil finne sted omtrent midtveis i høstsemesteret. Hanevik tenker seg et  faglig arrangement som er knyttet til Vesaas' forfatterskap og Is-slottet spesielt. Ungdomslitteratur og spørsmålet om Vesaas fortsatt er aktuell er blant temaene som diskuteres.

Is-slottet var ikke førebudd i lengre tid, det kom brått på og gjekk i eit ruff.

Tarjei Vesaas

Manuskriptet ble overrakt Oslo lærerskole på en litteraturkveld i 1966.

– Vi ønsker å ivareta tradisjonen og forankre overrekkelsen til Nasjonalbiblioteket i lærerutdanningens historie som viktig kulturbærer, sier Hanevik.

Gleder seg til å få manuset

Anne-Berit Gregersen er direktør på Læringssenteret på høgskolen. Det er hun som har hatt kontakt med Nasjonalbiblioteket om det merkverdige funnet i høgskolens safe.

Gregersen forteller at på nasjonalbiblioteket ble de både glade og ivrige over funnet, og de vil svært gjerne overta manuset snarest.

Sammen med dekan Hanevik skal Gregersen være med og planlegge tilstelningen som ender med overrekkelse til Nasjonalbiblioteket.

Manuset er nettopp funnet. Forskningsdirektør Christen Krogh sammen med læringssenterdirektør Anne-Berit Gregersen viser fram selve manuset. Foto: Eva Tønnessen
Her forteller daværende lærer-rektor Jon Haukaas på en liten lapp om hvordan manuset havnet i lærerstudentenes hender.
Inngangen på boka. Manuset er maskinskrevet og innbundet, men med forfatterens egne kommentarer og rettinger. Foto: Eva Tønnessen
Tarjei Vesaas skulle skrive om hvordan Is-slottet ble til, men skriver i et brev at det var en umulig oppgave. Foto: Eva Tønnessen
Sammen med originalmanuset lå det brev fra Tarjei Vesaas der han skulle forsøke å fortelle om hvordan Is-slottet ble til. Foto: Eva Tønnessen
Tarjei Vesaas skulle skrive om hvordan Is-slottet ble til, men skriver i et brev at det var en umulig oppgave. Foto: Eva Tønnessen
Anne-Berit Gregersen og Christen Krogh studerer Is-slottet. Her sammen med manus og de andre brevene som ble funnet i en safe.
Tarjei Vesaas skulle skrive om hvordan Is-slottet ble til, men skriver i et brev at det var en umulig oppgave.
Tarjei Vesaas skulle skrive om hvordan Is-slottet ble til, men skriver i et brev at det var en umulig oppgave.
Nærbilde av inngangen til originalmanuset.

Brev fra Vesaas

Sammen med korrekturmanuskriptet med Vesaas` håndskrevne rettelser lå også en brevveksling mellom tidligere rektor ved Oslo lærerskole Jon Haukaas og Tarjei Vesaas, som forteller litt om hvordan manuset kom høgskolen i hende.

Vårsemesteret 1966 hadde Oslo lærerskole, som holdt til der Litteraturhuset i Oslo ligger i dag, en stor innsamling for å få restaurert gården Grimdalen i Skafså i Telemark, fødestedet til billedhuggeren Anne Grimdalen. Lærerskolen fikk en mengde gaver som ble solgt på en auksjon på Oslo Bymuseum. Blant giverne var Tarjei Vesaas, som ga manuskriptet til Is-slottet. Dette kjøpte lærerstudentene for 3000 kr og ga det senere til skolen.

Av brevene som ble funnet sammen med manuskriptet, går det fram at rektor Jon Haukaas skrev til Vesaas og ba ham fortelle litt om hvordan Is-slottet ble til.

«Gjekk i eit ruff»

I et håndskrevet brev svarte Vesaas at det kunne han alltids gjøre, men han understreket at han ikke hadde kladde-lapper og slikt.

«Is-slottet var ikke førebudd i lengre tid, det kom brått på og gjekk i eit ruff», skriver han.

Senere samme år sender han artikkelen «Då Is-slottet vart til» til Haukaas. Der forteller han hvordan han lå og fabulerte i Midtbøs bakker en varm julidag. Is og kulde kunne synes langt unna, men Vesaas skriver at det som mennesket har i seg, kan få Midtbøs bakker til å blekne som om det var oktober. Han skriver romanen i løpet av mars, april og juni, og sender manuskriptet til Gyldendal og sitt svenske og danske forlag 15. juni.

I et brev han sendte til Haukaas sammen med artikkelen, skriver han at han har prøvd å fortelle om tilblivelsen av Is-slottet, men at det er en umulig oppgave. Så ber han Haukaas hilse lærerstudentene og si at han er takknemlig for at de ville sikre skolen Is-slott-manuskriptet.

Riktig moro

Vesaas skriver også at han synes det var riktig moro å lese referat fra auksjonen, og han roser tidligere rektor Jon Haukaas.

«Det var nok du sjølv som forsto å sette verkeleg sprett på sakene», skriver han.

Kladden til Is-slottet hadde Vesaas allerede gitt til Nasjonalbiblioteket, mens det som nå er gjenfunnet på HiOA er det innbundne korrekturmanuskriptet som er skrevet på maskin, men med håndskrevne rettelser fra forfatteren.

Glad manuset skal til Nasjonalbiblioteket

Olav Vesaas, sønn av Tarjei, er glad originalmanuset til Is-slottet nå er funnet, og han er veldig glad for at høgskolen skal levere manuset videre til Nasjonalbiblioteket.

Olav Vesaas forteller at han husker historien som førte til at manuset havnet i lærerutdanningens hender godt.

— Det var jo en flott gave fra min far til auksjonen lærerutdanningen skulle ha. Men far og mor var gode venner med Jon Haukaas som var rektor på lærerutdanningen den gangen. Haukaas var rektor da jeg gikk på skolen også, forteller Vesaas.

— Både Haukaas og min far syns det var bra at auksjonen medførte at manuset ble hos lærerutdanningen den gangen, sier Vesaas. 

  • Her lå originalmanuset til Is-slottet av Tarjei Vesaas, sjekk video:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS