Velkomstseremonien på osloMet, august 2018. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fem bruddstykker fra SHoT-undersøkelsen

SHoT. Studenter, helse og trivsel. Fem ledere for ulike velferdsting i Norge forteller hver sin relevante historie. Alle studenter kan kjenne seg igjen i deler av rapportens innhold. Det gjør også vi som ledere av Velferdstingene i Norge, skriver de fem. Les deres historier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse skaper sterke inntrykk. Alle studenter kan kjenne seg igjen i deler av rapportens innhold. Det gjør også vi som ledere av Velferdstingene i Norge.

Studenter får høre om den flotte studietiden og de faglige utfordringene, men ikke om de utfordringene som studenter kan møte i hverdagen. Realiteten er at det tidvis kan være tøft, men at det stort sett går bra og du kommer deg sterkere ut av det.

Som ledere av Velferdstingene i Norge mener vi at studentvelferd er det viktigste å jobbe for de neste årene. Vi må legge til rette for å snakke om utfordringene våre, samtidig som institusjonene, samskipnadene, kommunene og staten må ta sitt ansvar.

I mellomtiden er vårt beste tips til deg som student å engasjere deg ved siden av studiene, enten i en forening, en idrett eller i studentpolitikken. Studietiden bringer mange muligheter - og du kan forme den til din egen.

1/4 studenter har alvorlige psykiske plager

Maya Sol Sørgård.

«Jeg er ikke i form i dag, ligger enda i senga. Skal prøve å komme meg til neste time!»

«Hvis du ikke er i form, kanskje det er best å bli hjemme? Jeg har ikke tid til å bli smittet egentlig.»

Psykiske plager smitter ikke. Likevel dro jeg ikke i forelesning eller kollokvie den dagen. Det endte med at jeg skrev eksamen alene. Skulle ønske jeg var mer åpen, for det går an å være ressurssterk samtidig som du møter på utfordringer i livet.

Maya Sol Sørgård, Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus

Hver tredje student føler seg ensom

Truls-Einar Strand Johnsen.

Det var flaut å være den eneste som ikke hadde venner blant de mange hundre som satt der inne. De snakket om helgens festligheter, men ingen visste hvem jeg var. Følelsen av å ikke passe inn ble såpass sterk at jeg ikke orket å gå på forelesninger mer. Nå trives jeg veldig godt på master i Bergen, og føler glede av forelesningene og ikke uro. Selv om du føler deg ensom er du ikke alene om det.

Truls-Einar Strand Johnsen, Leder av Velferdstinget Vest

44 prosent plages mye eller svært mye med eksamensangst

Anne Marie Lund.

Når eksamen nærmer seg slutter jeg å prate med folk. Jeg stirrer tomt ut i luften, får ikke puste og tårene presser seg på. Mitt største ønske er å lese og bestå, men jeg er samtidig redd for eksamenslokalet. Jeg har både kontet og strøket, men nesten bare fått bra karakterer. Eksamensangsten kan ødelegge mye, men det går alltid bra. Ikke mist håpet.

Anne Marie Lund, leder av Velferdstinget i Stavanger

Andelen med svakt sosialt nettverk er høyere for studenter med sårbar økonomi

Ragnhild Karlsen Dalslåen.

Når noen spør om jeg skal bli med ut å spise fant jeg på en unnskyldning. Jeg måtte lese til eksamen, skulle på møte eller var syk. Lommeboken var tom. Hvorfor klarte jeg ikke å få endene til å møtes når alle andre tilsynelatende klarte det? De hadde deltidsjobb, det fikk jeg meg og. Så måtte jeg si nei til eventuelle studievenner fordi jobb og studier tok opp all tid. Selv pappas bursdag kunne jeg ikke reise hjem til fordi jobbhelgen var umulig å flytte.

Ragnhild Karlsen Dalslåen, leder av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim

Roy Skjæveland.

52 prosent opplever at det drikkes for mye i studentmiljøer

Det er svært ubehagelig å være den personen som sitter på en fest der resterende gjestene drikker. Du skal ikke være nødt til å måtte forsvare det å holde seg edru. Du skal ikke måtte føle presset til å drikke for å bli akseptert. Aksepten er stor for de som drikker alkohol, og det må kunne forventes at aksepten er minst like stor for de som velger å avstå.

Roy Skjæveland, leder av Velferdstinget i Agder

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS