Griegakademiet

Vedum med sterke signaler om videre finansiering av Griegakademiet

Det handlet om trommer og tinnitus da finansminister Trygve Slagsvold Vedum besøkte Griegakademiet fredag. — Det står verre til enn jeg trodde, sa han om de slitne lokalene.

Trommet bort frustrasjoner: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum besøkte Griegakademiet for å se musikkundervisningen med egne øyne — og hender. Bruno Tagliasacchi Masia til venstre.
Publisert Sist oppdatert

Hele det norske pressekorpset var trommet sammen i et klamt undervisningsrom på Nygård skole i Bergen fredag formiddag. I sirkelen av musikkterapistudenter med hver sin bongotromme sitter Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum — også han med en tromme mellom lårene.

— Man kan ikke spille tromme med jakke på, sa han — og kastet den av seg og trommet løs.

— Noen har kanskje sagt at jeg kunne trenge litt musikkterapi, sa den blide Senterparti-lederen, som virket å være enig med Khronos utsendte i at det kunne være godt å tromme bort noen frustrasjoner iblant.

Så bar det videre ut på gangen med 25 journalister på slep. De fleste var nok mest opptatte av de siste dagers politiske utvikling hvor Senterpartiet og Arbeiderpartiet har røket uklar om innføringen av EUs energipakke, og en mulig regjeringskrise.

— Vil du si at det er problemer med å holde takten i regjeringen om dagen? ville TV2s reporter vite.

Men Vedum var der for å se på Griegakademiet.

Tinnitus og plassmangel

Vedum møtte studenter og ansatte ved Universitetet i Bergens musikkutdanning.

Statsråden var ledsaget av universitetets rektor Margareth Hagen, universitetsdirektør Tore Tungodden og dekan Frode Thorsen ved Fakultet for kunst, musikk og design.

— Det har vært jobbet med nye lokaler for Griegakademiet i 26 år, sa dekan Thorsen i en tominutters presentasjon av det nye Griegakademiet.

Trolig har det aldri vært så mange umusikalske personer inne på et av jazzlinjens øvingsrom som da Vedum kom på besøk.

Det vakte stor oppstandelse ved Universitetet i Bergen da det nye Griegakademiet ikke ble nevnt da statsbudsjettet ble lagt fram i høst. 

«Nå er det nok,» sa rektor Hagen da hundrevis tente fakler under en demonstrasjon for et nytt Griegakademi i november.

Men da budsjettforliket med budsjettpartner SV ble lagt fram før jul, var det klart at 10 millioner var lagt inn til oppstart av prosjektet. 

Problemene med bygningsmassen har vært kjent i mange år. Fra sangstudent Julie Kristine Berg fikk finansministeren høre om plassmangel og studenter som får tinnitus og lungeproblemer som følge av lokalene.

Samtidig lovpriset hun fagmiljøet og studentene ved akademiet:

— Griegakademiet er så fantastisk bra, og så sitter vi her, sa studenten og pekte rundt seg i det slitte rommet.

— Det står verre til enn jeg trodde, kommenterte finansministeren.

Sender et signal

Trygve Slagsvold Vedum sa til Khrono at han ønsket å besøke Griegakademiet for å se med egne øyne hvordan tilstanden på bygget er. Han fremhevet viktigheten av gode musikkutdanninger i Norge og lovet at prosjektet ligger i linja til å gå videre.

— Vi ønsker å få det i gang. Dette er et signal. Det er sterke krefter i både Senterpartiet og Arbeiderpartiet som ønsker å få bygget Griegakademiet, sa han.

— Kan du garantere penger til Griegakademiet i revidert nasjonalbudsjett til våren?

— En garanti kan vi ikke gi før Stortinget har vedtatt det.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk se tilstanden på Griegakademiet på nært hold da han besøkte.

Finansministeren innrømmet at 10 millioner ikke er nok til å senke skuldrene i Bergen, men sa at han håper besøket kan gi litt større trygghet rundt fremtiden for Vestlandets musikkutdanning.

— Siden 2022 har vi måttet ta en rekke tøffe prioriteringer, svarte han på spørsmål om hvorfor det har tatt så lang tid. 

— Men vi mener vi har bedre kontroll nå.

På eget initiativ tok finansministeren opp andre prosjekter i universitets- og høgskolesektoren som regjeringen har krevd kutt i de siste årene.

— Men vi har gått tungt inn i for eksempel Livsvitenskapsbygget og Vikingskipsmuseet i Oslo. Og campusprosjektet ved NTNU mener jeg er bedre nå enn før vi gikk inn og krevde endringer. 

Hagen: Vil begynne byggingen i år

Rektor Margareth Hagen setter pris på at finansministeren tok seg tid til å komme, og er beroliget etter Vedums besøk. 

— Dette viser at også finansministeren ønsker å sette et eget stempel på prosjektet, og jeg tolker det som at han stiller seg helhjertet bak. Men jeg var ikke spesielt urolig før han kom heller, sier hun.

Hagen peker på at de 10 millionene i oppstartsbevilgning som kom i budsjettforliket var et sikkert tegn på at byggingen vil bli satt i gang. 

— Så nå er jeg trygg på at finansieringen kommer i revidert nasjonalbudsjett i mai.

— Når vil dere begynne å bygge?

— Vi har mål om å begynne å bygge før året er omme.

Endringslogg 15:58: Oppdatert med kommentarer fra Margareth Hagen

Powered by Labrador CMS