SV og leder Audun Lysbakken gjør et sterkt skolevalg er like store som Fremskrittspartiet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

De unge vil ha regjeringsskifte

Arbeiderpartiet ble største parti, og de små partiene på venstresiden gjør det bra i årets skolevalg. NRKs ekspert Lars Nehru Sand konkluderer med at ungdommen ønsker seg et regjeringsskifte.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet gjør det klart dårligere i årets skolevalg enn for 2 år siden, men de gjør samtidig det beste skolevalget de har gjort i et år med Stortingsvalg.

— Dette er helt fantastisk. Det viser at elevene vil ha en ny regjering. Vi er større enn Frp og Høyre, og det er helt fantastisk, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK, og han legger til:

— Jeg tror vi kommer til å gjøre det enda bedre på mandag.

I årets skolevalg oppnår SV 10,1  prosent, Frp får 10,4 prosent.

Både MDG og Rødt gjør også gode valg med henholdsvis 6,8 prosent og 5,7 prosents oppslutning.

Aardal om skolevalget

Etter et valgmøte tirsdag morgen spurte Khrono valgforsker Bernt Aardal om skolevalget. Han sa blant annet:

— Tidligere var det jo slik at man så at ungdommene i større grad søkte mot fløypartiene, men de senere år har de jo søkt inn mot Høyre og Ap også, og blitt mer lik de voksne i sin atferd, sier Aardal.

Les også: Vel så spennende etter at resultatet er klart

Han trekker fram at det for noen partier er mer spennende å se på utslag av skolevalget enn andre, og han trekker fram Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Arbeiderpartiet (Ap) som to eksempler på dette.

— Det som kan være spennende er at partier som eksempelvis MDG, med en klar grønn profil normalt skal høste en del stemmer fra de unge. Hvis MDGikke skulle gjøre det godt i årets skolevalg kan det jo gi en indikasjon på utslagene mandag. Det samme gjelder Ap, sier Aardal.

Men han trekker også fram at det blir spennende å se om de unge faktisk kommer til å stemme.

— Det er spennende å se om denne valgkampen har klart å fenge dem og om de finner veien helt fram til valgurnene, legger Aardal til.

Hva skal man sammenligne med?

Bernt Aardal ble intervjuet av NRK da skolevalgsresultatet var klart.

Han trekker fram at han er usikker på hvilke resultater man skal sammenligne med, skolevalget 2015 eller om man bør gå fire år tilbake.

Men går man til 2013 har de rødgrønne framgang på 13 prosent og Høyre og Frp en tilbakegang på hele 18 prosent.

Aardal trekker fram at Høyre eksempelvis gjorde et ganske dårlig skolevalg i 2015, og at de bare går tilbake 1,2 prosent sammenlignet med 2015, kanskje ikke er et spesielt godt resultat.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS