Styret ved Universitetet i Bergen vedtok torsdag at man må være professor for å være valgbar som rektor. Her stemmes det over en annen sak; om det fremdeles skal være anledning til å ha valgte instituttledere. Alf Erling Risa (t.v.), Sausan Hussein, Jørgen Melve og Sofie Marhaug stemmer for. Foto: Hilde Kristin Strand

UiB: Vedtok at rektor må være professor

Rektorvalg. Et splittet styre ved Universitetet i Bergen vedtok torsdag at bare professorer kan velges til rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 6 mot 5 stemmer vedtok styret ved Universitetet i Bergen at bare professorer kan velges til rektor.

Dermed fikk rektor Dag Rune Olsen og universitetsdirektør Kjell Bernstrøm det som de ville.

Vedtaket ble gjort uten diskusjon, ettersom diskusjonen ble tatt på styremøtet 30. august. Da var imidlertid saken såpass uryddig presentert at vedtak ble utsatt til møtet torsdag.

Dag Rune Olsen, rektor Universitetet i Bergen

Dag Rune Olsen legger ikke skjul på hva han mener om saken.

— Jeg skulle gjerne brukt dobbeltstemmen min, sa han, etter at opptellingen torsdag først viste 5-5, men etter ny votering viste det seg at det ble 6-5 for kravet om at man må ha professorkompetanse for å være valgbar som rektor.

På linje med UiO og UiT

Dermed har UiB lagt seg på samme linje som Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet, som i likhet med UiB velger sine rektorer.

Ved Universitetet i Agder, som nylig vedtok å fortsette med valgt rektor, holder det derimot å være på førstestillingsnivå.

Diskusjonen på forrige styremøte på UiB 30. august viste at det var stor uenighet om saken. Studentene argumenterte sterkt mot professorkravet, og det gjorde også blant andre Jørgen Melve, som representerer teknisk-administrativt ansatte og ellers er hovedtillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag.

— Hvis du klarer å bli valgt til rektor uten å være professor, da har du legitimitet altså, da bør du klare deg i jobben, sa han på møtet.

Melve var blant mindretallet på fem som stemte for å fjerne professorkravet, sammen med blant andre studentene.

Kan få velge instituttledere

Styret vedtok også at fakultetene skal få velge om de vil ansette eller om det fortsatt skal være mulig å ha valgte instituttledere.

Nå har de aller fleste ansatt instituttleder, og det handler, slik jeg ser det, om en profesjonalisering av instituttlederrollen.

Kjell Bernstrøm

Vedtaket ble, ifølge På Høyden, gjort med 8 mot 3 stemmer. Bare rektor Dag Rune Olsen, representant for faglig ansatte Kjersti Fløttum og eksternt styremedlem Bjørn Østbø stemte for at alle instituttledere skal ansettes.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm la fram to alternative forslag til vedtak på møtet, men er i sakspapirene helt tydelig på at han mener at adgangen til å velge instituttledere må fjernes. Slik gikk det ikke, og det blir opp til det enkelte fakultet å velge modell.

Eksternt styremedlem Bjørn K. Haugland stilte spørsmål ved om det er noen forskjell på valgt eller ansatt instituttleder. Ifølge På Høyden fikk han etterhvert til svar at i eksisterende regelverk er valgt og ansatt instituttleder likestilt. Begge rapporterer til dekan, men hvis man vil kvitte seg med en instituttleder er det forskjeller i måten det kan gjøres på ut i fra om instituttlederen er valgt eller ansatt.

Kjell Bernstrøm viste til at det er blitt færre valgte instituttledere på den tiden han har vært ansatt ved UiB.

— Nå har de aller fleste ansatt, og det handler, slik jeg ser det om en profesjonalisering av instituttlederrollen, sa han, ifølge På Høyden.

I dag er det kun Det samfunnsvitenskapelige fakultet som har valgte instituttledere, og i tillegg har dekanatet på Det psykologiske fakultetet gått til valg på at det skal være valgte instituttledere der.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS