Stian Lindmoen var den som ble valgt til Studentparlamentet ved HiOA med flest stemmer. Foto: Nicklas Knudsen

Økt valgdeltakelse så langt, unntatt på NTNU

De øverste studentdemokratiene har lenge hatt laber valgdeltakelse. Nå kan det imidlertid se ut til at trenden snur på universitetene, med unntak av NTNU.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert fortløpende ettersom valgresultater fra studentvalgene tikker inn til tips@khrono.no)

Høst er i ferd med å bli vinter og det er lokale studentvalg i det ganske land. Stort sett - det finnes fortsatt unntak som gjennomfører valg på våren.

I tallene Khrono har innhentet fra studentdemokratiene hittil kan det se ut til at den generelle tendensen er at flere studenter bruker stemmeretten sin.

Trenden snudd på HiOA?

Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fullførte sitt parlamentsvalg onsdag denne uka.

 Jeg er meget fornøyd med å sette ny rekord.

Magne Bartlett

Vi har endret valgkretsene fra fakultet til by, så da ble det veldig mange kandidater å gjøre seg kjent med i Trondheim.

Jone trovåg

Vi håper det vil fortsette å gå denne veien, og det blir viktig å videreføre våre erfaringer til neste arbeidsutvalg og da få til en økning også til neste år.

Sunniva Myrene Braaten

Ett tall skaper ikke en trend, men det ferske resultatet fra HiOA kan tyde på at fjoråret valgdeltakelse var et bunn-nivå. Khrono skrev om forrige valg at oppslutningen hadde sunket fra 13,5 til 8,4 prosent på tre år. Nå har altså valgdeltakelsen økt tilbake til 2014-resultatet på 10,26 prosent.

— Har trenden snudd?

— Det er jo bare ett valg siden sist, og i dét valget har det snudd, sier parlamentsleder ved HiOA, Sunniva Myrene Braaten, og fortsetter:

— Vi håper det vil fortsette å gå denne veien, og det blir viktig å videreføre våre erfaringer til neste arbeidsutvalg og da få til en økning også til neste år.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Braaten tror at det har blitt skapt mer blest rundt valget i år, og viser blant annet til informasjonsfilmene de har laget.

— Men det er studentvalg hele tiden og det kan være vanskelig å skille dem og vite når man skal stemme som student. Jeg tror vi har klart å være tydeligere denne gangen, sier studentlederen.

Les også: Going for Vice President next year

Rekord i Stavanger

— Jeg er meget fornøyd med å sette ny rekord, sier leder for Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger (StOr), Magne Bartlett (bildet under).

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han forteller at målet, i år som i fjor, har vært 20 prosent valgdeltakelse.

— Nå er vi nærmere enn noen gang, så forhåpentligvis klarer vi det neste år, sier han.

— Vi har lyktes med å nå ut til studentene og tilgjengeliggjøre informasjon om valget, sier Bartlett. Han deler om seg en lang liste over tiltak for å øke valgdeltakelsen.

Organisasjonen har i år hengt opp «dassaviser» på samtlige toalett på campus, og det ble sendt ut tekstmelding til alle studenter en uke ut i valget med link til stemmeløsningen.

— Og vi laget morsomme memes om valget som vi hengte opp som plakater rundt omkring på campus, sier studentlederen.

Videre ble det gjennomført tre debatter, listene hadde felles stands, og mobile stands hvor arbeidsutvalget gikk rundt i byggene med nettbrett og fikk folk til å stemme.

— Så for å oppsummere så er knallhard jobbing og vilje til å prøve nye ting for å nå ut til studentene, den beste måten å øke deltakelsen på, avslutter Bartlett.

NTNU-deltakelse synker kraftig

I 2014 og 2015 var valgdeltakelse på NTNU 13 prosent. Høsten 2016 har den sunket til 8 prosent.

— Hva tror du er årsaken til at dere går så mye tilbake på valgdeltakelsen?

— Vi har ikke gjort noen grundig evaluering av resultatet ennå, så jeg har ikke noen klare årsaker, sier leder for Studenttinget på NTNU, Jone Trovåg (bildet over).

Han tror imidlertid at en av årsakene kan være at det var noe færre kandidater til valget enn det pleier å være. I tillegg er det et nytt studentdemokrati, og nye valgkretser:

— Vi har endret valgkretsene fra fakultet til by, så da ble det veldig mange kandidater å gjøre seg kjent med i Trondheim. Der kunne man stemme på inntil 21 kandidater, forteller han.

— Har dere sett på forskjellene mellom byene?

— Ja, Trondheim hadde 8 prosent, Ålesund 12 og Gjøvik 5 prosent valgdeltakelse, sier Trovåg.

Bergen best i klassen

Høgskolen i Bergen (HiB) har ligget på 30 prosent deltakelse de siste tre årene, men har på grunn av fusjonen med høgskolene i Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund er det ikke gjennomført parlamentsvalg ved nye Høgskulen på Vestlandet.

Her er det relevant å nevne at Sogn og Fjordane har hatt bare 6 prosent deltakelse de siste to årene, og Stord/Haugesund hadde sist 14 prosent.

Universitetet i Bergen er en av dem som har valg på våren, og har opplevd en betydelig utvikling i valgdeltakelsen de siste tre årene: Fra 18,1 via 22 til 25 prosent valgdeltakelse nå i vår.

Leder for Studentparlamentet UiB, Håkon Randgaard Mikalsen, viser til flinke folk i de politiske listene og at det i 2014 kom nye lister.

— De nye listene styrket konkurransen. Det å være synlig gjennom året har også vært et fokus hos oss, og valgtidspunktet er flyttet ut av den verste eksamenstida så det passet bedre for studentene. 

Norges Handelshøyskole har ligget på 17,8 prosent de siste to årene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS