Sørøst-viserektor Halvor Austenå har stilt spørsmålet ved at parlamentet legger opp til å lukke valgutspørringene onsdag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studentene behandlet valg åpent i Sørøst likevel

Demokrati. Ledelsen ved Studentdemokratiet i Sørøst-Norge la opp til å lukke utspørringene av sine etterfølgere på kveldens valgmøte. Parlamentet fulgte ikke ledelsen og holdt møtet åpent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert etter at parlamentet valgte å gjennomføre valgene åpent)

Studentdemokratiet ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) har onsdag kveld sitt valgmøte, hvor det blant annet skal velges nytt arbeidsutvalg for neste studieår, i tillegg til styreleder og medlemmer til styret i Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

I valgsakene er det imidlertid lagt opp til å lukke møtet under utspørring av kandidatene.

Viserektor: — Underlig

I en epost til studentdemokratiet tirsdag, som Khrono har fått tilgang til, stiller viserektor for utdanning og studiekvalitet, Halvor Austenå, spørsmål ved hvorfor det er lagt opp til å lukke møtet.

— Denne saken er av stor interesse for ansatte og studenter ved HSN og jeg mener det er underlig å lukke møtet, skriver han, og legger til at det er snakk om verv som HSN betaler og at han mener at det må være åpenhet i prosessen.

Austenå ønsker ikke å utdype eposten videre.

— Jeg tror innholdet står for seg selv, sier han til Khrono.

Organisatorisk nestleder i arbeidsutvalget, Simen Oftedahl, forteller at dette har bakgrunn i tilbakemeldinger fra både parlamentsmedlemmer og tidligere kandidater om å gjøre situasjonen litt mindre pressende.

En klar og tydelig valgprosess er ikke vedtatt hos oss, og da forholder vi oss til de tilbake-meldingene vi har fått.

Simen Oftedahl

— Men bør ikke studenter ved HSN har tilgang til å følge hele prosessen på hvordan de som skal arbeide fulltid på deres vegne blir valgt?

— Alle har tilgang til kandidatskjemaer, kandidatenes valgtaler og valgkomitéens presentasjon av innstillingen. Det er et godt poeng, sier han, og forklarer at det uansett er opp til parlamentet å avgjøre om møtet skal lukkes eller ikke.​

Ikke like tydelig

Oftedahl forklarer at lukkingen ligner på hvordan man pleide å gjøre det ved tidligere Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han sier at arbeidsutvalget ser både fordeler og ulemper ved å lukke møtet.

Organisatorisk nestleder i Studentdemokratiet HSN, Simen Oftedahl, forklarer at bakgrunnen for å legge opp til lukking er tilbakemeldinger fra bl.a. tidligere kandidater.

— Vi forholder oss til innspillene og tilbakemeldingene vi har fått. En klar og tydelig valgprosess er ikke vedtatt hos oss, og da forholder vi oss til de tilbakemeldingene vi har fått, sier han, og legger til:

— Jeg ser at man fra utsiden da ikke vil vite hvilke spørsmål som har blitt stilt, og at hvorfor den enkelte kandidat velges kanskje ikke blir like tydelig.

Tøff utspørring

Parlamentsmedlem Steinar Vikholt ser at denne type utspørringer kan være tunge for kandidatene, og forstår hensynet som er vist til dem.

— Det er ganske tungt for kandidatene å gå gjennom en slik utspørring, sier han.

— Men er ikke det noe man kan forvente fra noen som stiller til et politisk verv?

— Det er tøft å stille seg til rådighet til et valg og det er viktig at organisasjonen tar vare på kandidatene både under og etter at valget er gjennomført, svarer han, og legger til at han ser at man andre steder er positive og veldig flinke til å ta hensyn til dem som ikke blir valgt også.

​Les også: En hyllest til Nossen

Samtidig mener Vikholt at åpenheten rundt er viktig.

— For at jeg som parlamentsmedlem skal kunne støtte å lukke møtet bør det være snakk om spesielle saker, som B-saker. Åpenheten bør komme fremst, sier han, og legger til at han synes det er bra at viserektor Austenå stiller spørsmål ved det.​

Sittet tidligere

​Valgkomitéen har intervjuet og innstilt Elin Cornaby Gravningen til leder, Kim Hellevammen til organisatorisk nestleder, Camilla Rønnevik til politisk nestleder og Anna Run Kristjansdottir til internasjonalt ansvarlig. Valgkomitéen har ikke innstilt noen til velferdsansvarlig.

Gravningen satt i arbeidsutvalget det ble rettet mistillitsforslag mot i fjor vår. Hun og han som nå er leder, Eton Williams, fikk forslagene mot seg trukket i løpet av behandlingen.

Les også: Vedtok mistillit mot 2 av 5

Møtet starter 15:30 på Campus Ringerike.

Sakspapirene kan leses her.

Fakta

Dette er Høgskolen i Sørøst-Norge

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) er landets største statlige høgskole, målt i totalt antall studenter, og større enn flere av dagens universiteter.

HSN har ca 18.000 studenter og 1.500 ansatte.

Studiesteder i Drammen, Vestfold, Kongsberg, Ringerike, Bø, Notodden, Porsgrunn og Rauland.

Klar ambisjon om å bli universitet, og sendte universitetssøknad til NOKUT i 2017.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS