Marianne Aasen skal lede utvalget som skal tenke «høyt og vidløftig» om en ny høyere utdannings- og forskningspolitikk for Arbeiderpartiet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ap vurderer å kutte høgskoler og la alle få bli universiteter

Arbeiderpartiet skal lage seg ny politikk for høyere utdanning. Kan hende lander de på at alle høgskoler bør bort, og alt bli universiteter med obligatorisk trainee-ordning i arbeidslivet for studentene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere statssekretærer, ekspedisjonssjefer, nåværende næringslivsfolk og studentpolitikere er med i utvalget, som skal tenke høyt om og komme med forslag om, en ny politikk for høyere utdanning, til Aps landsmøte våren 2017. 

— Begrepene som «universitet og høgskole» har mistet mening. Det er ganske mange byråkrater i sektoren som nå jobber med å få på plass kriterier for hva som skal være hva. For folk utenfra er det som skjer nå komplett forvirrende, sier Marianne Aasen til Khrono. Hun skal lede det 13 personer store utvalget der det både er senior- og studentkompetanse representert. 

Seniorer og studenter

På lista over medlemmer i utvalget finner vi blant andre Kyrre Lekve. Han jobber nå i Simula, har vær assisterende direktør i forskningsinstituttet NIFU og også tidligere statssekretær for både Tora Aasland og Kristin Halvorsen (SV). Kari Kjenndalen er også med. Hun har både jobbet i Kunnskapsdepartementet, i sin tid som rådgiver for statsminister Gro Harlem Brundtland, vært generalsekretær i Forskerforbundet, styreleder ved HiST, og er nå i ferd med å ga av som fungerende fakultetsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus og over i pensjonistenes rekker.

Even Aas, tidligere LO og nå direktør i våpengiganten Kongsberg Gruppen, er med, og det samme er blant annet kommunikasjonssjef ved Nord universitet, Lotte Grepp Knutsen og prorektor ved NTNU, Kari Melby.

Det er ganske umulig å forstå hvorfor Agder, Nesna og Høgskolen i Sør-Trøndelag for eksempel, er universiteter nå, og at Nord universitet kanskje ikke kan være det lenger? Dette er ingen god situasjon.

Marianne Aasen

Som studentrepresentant finner vi Rasmus Haugen Sandvik, leder Studentlaget i Bergen Ap. Tidligere leder i Norsk studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, er utvalgets sekretær. 

Av viktige saker utvalget vil diskutere er blant annet kategoriseringen av universiteter og høgskoler. 

Universiteter vs høgskoler

 — Det er ganske umulig å forstå hvorfor Agder, Nesna og Høgskolen i Sør-Trøndelag for eksempel, er universiteter nå, og at Nord universitet kanskje ikke kan være det lenger? Dette er ingen god situasjon. Alle institusjoner er sterke på noen områder, men ikke alle. Noen er fremragende og i verdensklasse, men det er det de enkelte fagmiljøene som er, ikke institusjonene som sådan. Det handler ikke om huset man holder til i, eller om logoen til institusjonen de jobber ved, sier Aasen, og mener at det er på tide å tenke nytt rundt dette. 

Ved årrskiftet gikk en rekke mindre høgskoler over til å bli universiteter fordi de fusjonerte med større universiteter. Mens landets to største høgskoler, Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Sørøst-Norge sliter med å få universitetsstatus. 

Les også: Her har du det nye høgskole- og universitets-Norge 

Andre ting som utvalget vil være opptatt av å diskutere er blant annet studiefinansieringen. 

— Ikke nødvendigvis om den skal økes, eller ikke, men hva som skal til for å få reelle heltidsstudenter som bruker 35-40 timer i uka på studiene sine, sier Aasen. 

For få deltidsstudenter

Hun mener også at det er for få deltidsstudenter i Norge.

 — Mange flere av oss bør bli deltidsstudenter, vi må etterutdanne oss. Slik arbeidslivet ser ut nå er det et fåtall som vil klare seg med én type utdanning hele yrkeslivet i gjennom, mener Aasen og sier at både studiefinansieringen og måten å organisere utdanning på bør legges opp deretter. 

Hun sier til Khrono at utvalget også vil diskutere internasjonalisering. 

— Det bør være naturlig, og en hovedregel, at studentene bør ha minst ett semester i utlandet i løpet av utdanningen sin, sier hun. 

— Dette har jo den sittende statsråden fra Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, tatt til orde for også? 

— Men han har ikke gjort noe med det. Det vil ihvertfall være greit å finne ut hva som eventuelt vil være ulempene med en slik ordning, sier hun og, legger til: 

— I det minste bør man ihvertfall som student komme seg ut i næringsliv og arbeidsliv i praksis i en periode under utdanningen. En trainee-ordning for eksempel, ute i den virkelige verden, sier hun. 

«Høyt og vidløftig»

Aasen sier også at hun har en ambisjon om at utvalget hun skal lede skal «tenke høyt og vidløftig». 

— Vi skal bidra til god politikk og dra opp spenstige og radikale forslag, så er det ikke sikkert at alle forslagene vil få tilslutning på Aps landsmøte våren 2017, men det er bedre at det blir sagt nei til noe enn at det ikke kommer opp noen nye forslag, sier Aasen. 

Her kan du lese utvalgets mandat. 

Utvalget som skal spikre nye høyere utdannings- og forskningspolitikk for Arbeiderpartiet fram mot valget 2017 skal ha sitt første møte førstkommende mandag. Forslagene deres skal være ferdig utarbeidet før sommeren. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS