vaksinestatus
Vaksinekrav kan gi praksistrøbbel
Studenter lengst nord får krav om å oppgi vaksinestatus.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studenter ved UiT Norges arktiske universitet som skal i praksis på sykehus og i kommuner kan bli spurt om å oppgi vaksinestatus, skriver iTromsø.
For de som ikke svarer eller ikke er vaksinert kan det bli litt praktiske problemer omkring omplassering av praksis, sier prodekan ved UiT, Terje Steigen, til avisen, i følge NRK.
Det er iTromsø som først skrev om saken.
UiT sendte epost til studenter
Det er UiT som har informert studentene om situasjonen gjennom en epost til alle studenter ved Det helsevitenskapelige fakultet.
Prodekan ved det helsevitenskapelige fakultetet ved UiT, Terje Steigen, opplyser til Khrono at det er studentenes praksissteder, og ikke UiT, som ønsker kartlegging av vaksinestatus.
— Studenter som er i praksis er etter loven å anse som helsepersonell, og da blir de behandlet på lik linje som andre ansatte. Vi kan ikke pålegge studentene å ta vaksine, men etter lov og forskrift kan praksisstedene innhente opplysninger om vaksinasjonsstatus, sier Steigen, til iTromsø, og han gjentar det samme til Khrono.
Stigen poengterer at de per nå ikke vet hvor mange studenter som eventuelt ikke er vaksinert. De antar at det er få, og han sier at det kan godt tenkes at man for de det gjelder kan finne løsninger for de utfordringer som oppstår med tanke på praksis.
— Men det vet vi først når vi får oversikt, og må behandle sakene individuelt, sier Steigen til Khrono.
— Har du vært i kontakt med andre helsedekaner i sakens anledning?
— Nei, det har jeg ikke, men jeg antar dat dette dukker opp flere steder i landet. Dette kom litt brått på, så det har ikke vært tid til å kommunisere med universitetene, legger prodekanen ved UiT til.
— Helt greit, sier studentene
Blant studentene er det veldig få som syntes det er problematisk å opplyse om vaksinestatus, ifølge Nora Frøen, leder for studentutvalget på helsefakultetet ved UiT.
– Vi har allerede MRSA-screening (antibiotikaresistente gule stafylokokker, red.anm.) for helsepersonell som har vært i risikoområder, for eksempel, så slikt er naturlig for oss. Jeg tenker at det er helt greit at det skal være opplysningsplikt i spørsmål om vaksine i dette tilfelle, sier Frøen.