Film Jan storø
Vakkert, sanselig og smertefullt portrett av kvinnefellesskap
Filmer der dialog og monolog er dominerende, kan være utfordrende. Om filmen «bare» blir tekst, eller også får en visuell kraft, er avgjørende for om den blir god — som film.
Smoke Sauna Sisterhood er en uvanlig film på mange måter. Den er fra Estland (et filmland vi i Norge ikke hører fra så ofte), viser nakenhet i nesten alle scener, forteller om en aktivitet som mange ikke har et forhold til (badstubad) — og får oppmerksomhet i mange land, endatil priser. For eksempel regiprisen i dokumentarprogrammet på Sundance Film Festival tidligere i år.
Innledningen i anmeldelsen må utdypes. Den er på ingen måte ment å redusere filmen til noe pittoresk eller sensasjonspreget. Hensikten med den er heller å pirre interessen for en film det er verdt å se.
Den ytre rammen for regissør Anna Hints debutfilm er at noen kvinner møtes i en vedfyrt badstue i et skogslandskap et sted i det sørlige Estland. Inne i badstuen møtes de til et samvær og en type samtaler som rommer både det lette og lystige i livet, og det tragiske — det som er vanskelig å snakke om.
Det meste av filmen er nettopp samtalene. Innimellom tas vi med på de andre aktivitetene den tradisjonsrike formen for badstubad også omfatter: vask, ris med blader, skrubbing med salt, isbading og enkle måltider. Det siste foregår her ved at kvinnene deler kjøtt som de har røykt inne i badstuen.
Men det var de samtalene, da. De er nære. De handler om kvinnenes egne erfaringer, på godt og vondt. Utseende, seksualitet, overgrep, forholdet til mor, abort, dick-picks, begjær, fødsel og brystkreft er blant temaene det fortelles om. I deler av filmen framheves også en åndelig dimensjon ved badstubadet. Latter, tårer og ettertenksomhet ledsager ordene. Humoren er aldri langt unna. Det nære og personlige er det viktigste. Fellesskapet. Hints forteller at samtalene er spontane i ekte badstuseanser. Ingenting av det som blir sagt, var planlagt da kameraene ble tatt med inn i badstuen. Hun er selv en av kvinnene som filmes.
Kanskje kan vi ta oss i å savne et mer politisk blikk på kvinnelivet. Men samtidig — det er nok ikke det badstuens halvmørke varme inviterer til.
Her er ingen menn. Ikke i fysisk forstand. Men de opptrer i en del av de samtalene kvinnene fører. Noen ganger som forførere, noen ganger som overgripere. I disse fortellingene får de ingen hovedrolle. Kanskje det er politikken i dem.
Hints viser oss nesten ikke ansikter. Vi ser kropper. Det er ikke den seksuelle kroppen som vi ellers kan se mye av på film. Vi ser vanlige kropper som har levd noen år. Kun en av kvinnene viser sitt ansikt. Hun gjør det til gjengjeld her og der gjennom det meste av filmen. Henne blir vi litt kjent med, gjennom hennes ettertenksomme mimikk. Dette grepet fungerer godt. Hun blir vår medtolkende partner når vi tar inn det som fortelles.
Med et snev av ordspill kan vi si at bildene viser hud og samtalene hudløshet.
Jan Storø
Med et snev av ordspill kan vi si at bildene viser hud og samtalene hudløshet. Satt sammen fungerer det godt. Samtalenes tekstlighet samspiller godt med de sanselige bildene.
Smoke Sauna Sisterhood er en vakker og relativt langsom film som lar oss ta del i et eget univers. Mange kvinner vil elske den. Men den bør også tiltale menn. Selv om vi ikke direkte blir kjent med de fleste av kvinnene, er vi likevel nært til stede i badstuen. Hints klarer å formidle denne nærheten ved god balanse mellom bilde og tekst (altså stemmene), ved nært og fint foto og ved god klipp. Filmens foto er blant dens sterkeste elementer. Ants Tammik er mannen bak kameraet. Han bidrar til at det blir sterkt og nært og allment.
Noe av det vakreste med filmen er dens langsomme og nære stemning. Den skapes av kvinnene selv ved at de ikke bare forteller — de lytter også. Badstuen er også et sted for lytting. Slik sett er en viktig del av filmens fortelling at den gode samtalen og dens nærhet krever tid, oppmerksomhet — og lytting. Det er ikke et dårlig budskap i vår tid.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut