Reagerer på utvisning av NTNU-student
Tirsdag ble NTNU-studenten Adrian Xhela (22) fra Kosovo pågrepet av politiets utlendingsenhet mens han var på vei til eksamen. — Forkastelig, sier leder av Studenttinget NTNU, Jone Trovåg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag melder Oppland Arbeiderblad at NTNU-student Adrian Xhela (22) fra Kosovo tirsdag ble arrestert av politiets utlendingsenhet i Gjøvik - på vei til eksamen.
— Jeg synes det er forkastelig at en student er pågrepet på eksamensdagen, sier Jone Trovåg (bildet), leder av Studenttinget på NTNU.
Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, synes dette er en trist sak og forteller til Khrono at studieavdelingen i dag har vært i møte med politiet:
— Vil bistå i den grad vi kan. Vår studieavdeling har vært i møter i dag for å gi uttrykk for at vi vil bistå dersom vi kan, sier Bovim.
Hvis det er riktig at studenten kunne fått oppholds-
tillatelse dersom utdanningen ble fullført burde han få anledning til det.
Jone Trovåg
Jeg synes dette er menneskelig sett veldig trist.
Gunnar Bovim
— Finnes det noen måte dere kan hjelpe i denne saken?
— Det har vel heller vært gjensidig orientering, vi har stilt oss til rådighet og orientert studentene våre. Men slik det står nå tror jeg ikke det vil gjøre noe fra eller til for hans utvisningssak, sier Bovim og legger til:
— Jeg synes dette er menneskelig sett veldig trist.
— Helt grusomt
Forhenværende sokneprest på Lena, Lasse Gran, og hans etterfølger Eystein Elde, forteller til avisen at de ble oppringt av Xhelas hybelvert på Kapp tirsdag morgen.
— Det er helt grusomt, sier de til Oppland Arbeiderblad.
Lasse Gran var en av støttespillerne til Xhela etter hans andre avslag på søknaden om oppholdstillatelse i Norge.
— Jeg reiste straks til NTNU Gjøvik for å prøve å finne ham, men på bachelorstudiet i økonomi og ledelse var det bare én som ikke hadde møtt opp til eksamen tirsdag, og det var Adrian, sier Elde til avisen.
Faren dømt for mord
Ifølge Eldes uttalelse til Oppland Arbeiderblad har ikke 22-åringen noe nettverk å reise tilbake til i Kosovo, bare farsslekten som er «mafia-folk».
— Faren er tidligere dømt for mord og det var på grunn av ham at familien flyktet til Norge. Moren og lillebroren flyktet videre til Tyrkia for mange år siden, sier sokneprest Eystein Elde.
Han mener ifølge avisen at Xhelas sak likner mye på saken til Maria Amelie i 2011:
— Ifølge advokat Arild Humlen i advokatselskapet Humlen & Rieber, ville Adrian fått oppholdstillatelse i Norge, hvis han fikk fullført utdannelsen sin på universitetet. Maria Amelie-saken skapte presedens for en slik rettspraksis, sier Gran og Elde til Oppland Arbeiderblad.
Utdanning og støttekonsert
Mange på Østre Toten er, ifølge Oppland Arbeiderblad, med i en fast givertjeneste for å støtte ham for å fullføre utdannelsen. Tidligere har Xhelas fullført videregående skole på Lena, og gått folkehøgskole på Ringsaker. Han snakker flytende norsk og har mange venner på Toten. For fire år siden arrangerte Ida Marie Ringerud, Knut Anders Sørum med flere en støttekonsert for unggutten, og hans kamp mot utlendingsnemndas vedtak om utvisning.
Studentleder på NTNU, Jone Trovåg, mener dette gjør ting enda verre:
— Hvis det er riktig at studenten kunne fått oppholdstillatelse dersom utdanningen ble fullført burde han få anledning til det, sier Trovåg og fortsetter:
— Å kaste ut noen midt i et studieløp er bortkastede ressurser for alle parter.
Adrian Xhela har vært i Norge i ni år. Han kom hit som 13-åring, og saken har skapt engasjement på Gjøvik over flere år.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!