HiOA snuser på byggene til gamle Veterinærhøgskolen
Høgskolen i Oslo og Akershus kan være interessert i å ta over de gamle lokalene til Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet på Adamstuen i Oslo, selv om det foreløpig er på idéstadiet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høsten 2019 skal Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen være ferdig fusjonert og flyttet til Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. Norges Veterinærhøgskole og Universitetet for miljø- og biovitenskap fusjonerte i 2014 til det som nå er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Statsbygg kartlegger
Statsbygg har fått i oppdrag å starte arbeidet med etterbruk, salg/makeskifte av statens eiendommer på Adamstuen i Oslo som i dag består av blant annet Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen. Mattilsynet holder også til i lokaler på Adamstuen.
Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen på Adamstuen ligger bare en trikketur på snaue fem minutter unna hovedcampus til Høgskolen i Oslo og Akershus på Frydelund i Pilestredet i Oslo.
Internt på HiOA snakkes det nå om man på sikt kan benytte seg av lokalene som blir ledige på Adamstuen.
Men Adamstuen er en idé som vi ønsker å forfølge.
Asbjørn Seim
Vi trenger økt kapasitet, så Adamstuen og Lillestrøm er helt
uavhengige
prosjekter.
Curt Rice
Statsbygg
mener at HiOA vil være en spennende aktør å jobbe sammen med om Adamstuen
framover.
Jorleif Jørgenvåg
Seim: Adamstuen er en idé
Asbjørn Seim, direktør for digitalisering og infrastruktur ved høgskolen, bekrefter at det snakkes om Adamstuen på HiOA, men forklarer at det først og fremst er en idé:
— HiOA er Norges neste universitet, og i vekst når det gjelder forskning og utdanning, i en by i sterk vekst. Dette må vi forsøke å møte, og det blant annet ved å se på den fysiske infrastrukturen. Og det er med dét bakteppet vi ser på hvilke muligheter vi har, som for eksempel på Adamstuen, sier han.
Seim (bildet) forteller at bygningsmassen på Adamstuen ikke er spesielt godt egnet til moderne forsknings- og undervisningsaktiviteter, og dermed er noe som ligger langt framme.
— Men Adamstuen er en idé som vi ønsker å forfølge, sier han.
— Og dette vil eventuelt bli dyrt?
— Det er klart det vil koste, det vil kreve et kjempeløft. Vi må se på hvordan vi skal finansiere infrastrukturaktiviteter for framtiden. Muligheten på Adamstuen ligger i sambruk og flerbruk, med kommunen eller andre institutter og forskningsmiljøer, sier han og legger til at hvordan man kan skape synergier på tvers av miljøer er noe man må vurdere framover.
Rice: Vi trenger økt kapasitet
Også HiOA-rektor Curt Rice er opptatt av at HiOA vil trenge mer plass.
— Vi vokser og kommer til å fortsette å vokse, sier Rice, til Khrono.
Høgskolen i Oslo driver også og utreder flytting av Capus Kjeller i Akershus til Lillestrøm. Men Rice avviser at Kjeller kan komme til å bli flyttet til Adamstuen.
Flytting av HiOAs studiested på Kjeller, er uavhengig av høgskolens interesse for Adamstuen:
— Det vil ikke konkurrere med Lillestrøm. Vi er en av landets mest attraktive utdanningsinstitusjoner, og studenter vil hit. Vi trenger økt kapasitet, så Adamstuen og Lillestrøm er helt uavhengige prosjekter, sier han.
Curt Rice forteller imidlertid at det er mange om beinet, og at eksempelvis Oslo kommune vurderer Adamstuen som aktuell for en av tre nye videregående skoler som skal etableres.
HiOA spennende å jobbe med
Eiendommene på Adamstuen utgjør til sammen cirka 65 dekar og en bygningsmasse på 59.000 kvadratmeter brutto. Bygningenes alder spenner fra 1820 til 1997, og omtrent en tredjedel av bygningsmassen er underlagt vern.
Statsbygg satte frist til 21. oktober 2016 for departementer og underliggende etater å vurdere eiendommene, men ifølge prosjektleder i Statsbygg, Jorleif Jørgenvåg, var det Statsbygg som tok kontakt med HiOA for å vise fram Adamstuen som en mulighet.
— Statsbygg mener at HiOA vil være en spennende aktør å jobbe sammen med om Adamstuen fremover, sier Jørgenvåg.
Når Khrono tok kontakt var ikke Statsbygg klar over at HiOA hadde en aktiv interesse for området.
— Hvilke andre interesserte vil HiOA måtte konkurrere med?
— Vi skal ha en prosess for å se på hvilke statlige behov som skal være med i videre utvikling av området, og skal levere et beslutningsgrunnlag til Kommunal- og moderniseringsdepartementet til påske neste år, svarer Jørgenvåg.
Prosjektlederen ønsker foreløpig ikke å gå inn på hvilke andre som har meldt sin interesse, utover at de ser på både statlige og kommunale behov. Foreløpig har det ikke meldt seg noen statlige interessenter som ønsker å benytte hele området.
Høgskolen ekspanderer
Høgskolen i Oslo og Akershus har vokst i omfang de siste årene:
- I 2013 sto et helt nytt helsefagbygg ferdig, Andrea Arntzens Hus, i ombygde lokaler til det gamle Rikshospitalet i Pilestredet 32.
- I 2014 flyttet sosialfag og flere av de nye forskningsinstituttene ved høgskolen inn i de gamle lokalene etter Forskningsrådet i Stensberggata 26 som ligger tett inntil Campus Pilestredet.
- I januar 2017 flytter Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier inn i de tidligere lokalene til Riksrevisjonen som ligger midt på campus - i Pilestredet 42.
- De gamle lokalene til lærerutdanningene i Pilestredet 52 skal totalrenoveres i 2017.
- Tidligere i år vedtok høgskolestyret å flytte fra campus Kjeller i Akershus og ser nå etter tomt sentralt i Lillestrøm og helst med gangavstand fra jernbanestasjonen. 7.desember møtte mer enn 60 aktører opp på et informasjonsmøte om universitetsbyen Lillestrøm og aktuelle tomter.
- HiOA har også, sammen med Universitetet i Oslo, lagt planer for et nytt hus på Tullinløkka for byens studenter, og studentersamfundet bl.a. Chateau Neuf skal etter planen flyttes dit.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!