Kunstner og førsteamanuensis Mikkel Wettre stiller ut på Carl Berner og er opptatt av det du bare ser i øyekroken og som formes av din assosiasjonskraft. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

HiOA-kunstner på T-banen

Førsteamanuensis og kunstner Mikkel Wettre håper mange vil stoppe opp og utforske installasjonen han har laget nede i mørket på Carl Berner T-banestasjon.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant travle trafikanter på Carl Berner T-banestasjon legger Mikkel Wettre siste hånd på installasjonen «After Dark», som består av en rekke svarte geometriske objekter i et hvitt rom bak et vindu dekket med sort folie som er perforert i et ornament-mønster. Objektene kan være hustak, gravstøtter eller en slags skyline som forandrer uttrykk ettersom tilskueren beveger seg utenfor vinduet.

— Det er en utfordring å få til noe som er engasjerende uten at folk kan gå inn i rommet, sier Wettre om utstillingen, som er en vindusutstilling i galleriet Prosjektrom Carl Berner i et rom noen meter inn i fjellveggen på T-banestasjonen.

Mikkel Wettre er førsteamanuensis ved Institutt for produktdesign på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), der han jobber 50 prosent med undervisning i eksperimentell materialbruk og form, samt driver med verkstedopplæring i metall. Ellers er han kunstner og har hatt en lang rekke utstillinger, både alene og sammen med andre. 

— Jeg er opptatt av å utforske det du ser i øyekroken, nesten i halvsøvne, og som formes av din assosiasjonskraft, sier Wettre.

Kunst for folket

Installasjonen på Carl Berner består av seks skulpturer i gjenkjennelige former bak det foliekledte vinduet, men samtidig er verket hele tiden i flyt og det man synes man drar kjensel på forandrer seg.

I det lille varme, rommet har Wettre fått de svarte skulpturene i et plastmateriale på plass, men to menn fra Norsk Dekorservice klistrer opp folien på vinduene. T-banepassasjerer haster fordi, men ganske mange av dem sender lange blikk mot arbeidet som foregår i vindusgalleriet.

Linda Olsen fra Norsk Billedhoggerforening, som driver galleriet som en del av Skulpturarena Øst, synes det er spennende at folk som vanligvis ikke går på utstillinger kan få en kunstopplevelse her nede i T-banestasjonens mørke.

- Her treffer kunstnerne et annet publikum, og vi får mange tilbakemeldinger på at det fungerer fint, sier hun.

Foreningen arrangerer seks-åtte utstillinger i året, og kunstnerne søker om å få ha utstilling her.

Utsmykker Hersleb

Wettres utstilling er stedsbunden og skal fjernes når utstillingsperioden er over 6. juli. Da nærmer deg seg åpningen av et av hans andre kunstprosjekter, «Sargasso», som er en utsmykning av nye Hersleb videregående skole. Der vant han konkurransen om utsmykning av inngangspartiet, og lager en utsmykning i gulvet og en stor skillevegg som går på langs i rommet og også består av perforert materiale som slipper lys gjennom.

— På Hersleb bruker jeg perforerte kobberplater som slipper lys gjennom. Det handler om lyskvalitet og lys som livgivende faktor, sier han.

Kunstprosjektet på Hersleb skole ble presentert på et seminar om kunstnerisk utviklingsarbeid på HiOA i januar i år, og både det og prosjektet på Carl Berner er blitt utviklet i tiden Mikkel Wettre disponerer til å gjøre kunstnerisk utviklingsarbeid på høgskolen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS