En arbeidsgruppe skal utrede muligheten for flere medisinstudenter i Norge. Her er medisinstudentene Karina Stenerud og Gry Syverstad i samarbeid med sykepleierstudent Bent Sannes. Foto: Nicklas Knudsen

Kan bli medisin i Stavanger

Medisinstudier. Arbeidsgruppe skal vurdere flere norske studieplasser i medisin, samt om norske medisinstudenter i utlandet kan ta de siste årene i Norge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra rektor Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger).

I en pressemelding skriver Kunnskapsdepartementet at en arbeidsgruppe nå er nedsatt for å følge opp et stortingsvedtak og en bevilgning på fem millioner kroner for å utrede muligheten for å øke antallet medisinstudenter innen landets grenser.

En konkret mulighet som skal vurderes, er en modell der norske studenter i utlandet kan ta de siste årene i Stavanger. Det vil i tilfelle skje gjennom et samarbeid mellom Stavanger Universitetssykehus, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen.

Boyesen: En gladsak

Dette er en gladsak som vi har ventet på.

Marit Boyesen

— Dette er en gladsak som vi har ventet på, sier rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen. UiS har jobbet lenge for å få en medisinutdanning til Stavanger, men det har blitt noe lunket mottatt.

— UiS har store, store forventninger til utredningen, og til at utenlandsstudenter kan fullføre den kliniske delen i Stavanger med Stavanger universitetssykehus og UiS som vesentlige bidragsytere, sier rektor Marit Boyesen, ifølge uis.no.

Hun ser for seg at dette er første trinn på veien til en full medisinutdanning i Stavanger.

Kostnad et hinder

Lokalpolitisk var det bred enighet før valget om å prøve å få medisinutdanning til UiS, men så sent som i oktober i fjor, argumenterte vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) mot en medisinutdanning i oljehovedstaden, selv om han ikke utelukker det helt.

Hovedsakelig er det de store kostnadene han mener er et hinder, ifølge Stavanger Aftenblad. I tillegg skriver avisa at han mener det er mest nærliggende å bygge videre på de fagmiljøene som allerede finnes og at det å bli selvforsynt med leger ikke er noe mål i seg selv. Han sier også at internasjonalisering er et gode i denne sammenhengen.

I fjor studerte 46 prosent av norske legestudenter i utlandet, ifølge tall fra Legeforeningen. Helseminister Bent Høie har tidligere sagt at han ønsker å få flere av medisinstudentene hjem.

«Dersom det skulle komme en velbegrunnet og godt forankret søknad om medisinutdanning ved UiS, vil jeg gi den en grundig vurdering. Et slikt tiltak vil deretter måtte vurderes i budsjettprosessene i regjeringen, herunder om det vil kunne fortrenge andre satsinger på kompetanse i helse- og omsorgstjenestene,» skriver Asheim ifølge Stavanger Aftenblad.

3000 medisinstudenter i utlandet

Det er positivt hvis norske medisin-studenter i utlandet kan få relevant erfaring fra det norske helsevesenet under studiene.

Iselin Nybø

— Over 3000 nordmenn studerer medisin i utlandet. Det tilsvarer nær halvparten av norske medisinstudenter. Leger som blir utdannet i Norge er tett på spesialhelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Utredningen gir en mulighet til å tilpasse undervisningen til de behovene og det systemet vi har her. Det er positivt hvis norske medisinstudenter i utlandet kan få relevant erfaring fra det norske helsevesenet under studiene, sier forskings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i meldingen.

Arbeidsgruppen skal levere sin rapport innen september 2019, og skal altså vurdere både å øke antall studieplasser samt opprettelse av studietilbud ved studiesteder som i dag ikke har medisinprogrammer.

Også kapasiteten ved de eksisterende medisinske fakultetene og tilgangen på praksisplasser skal vurderes i løpet av gruppens arbeid.

Fakta

Medisinutredning

Arbeidsgruppen som skal utrede mulige nye studieplasser innen medisin:

  • Hilde Grimstad, professor i allmennmedisin og atferdsmedisin, NTNU (leder gruppen)
  • Steinar Hunskår, prodekan for utdanning, Det medisinske fakultet, UiB
  • Geir Sverre Braut, professor II, UiS
  • Elisabeth Farbu, klinikksjef, SUS
  • Karin Straume, fagdirektør, Helsedirektoratet
  • Jeppe Emmersen, Vice Dean Education, Faculty of Medicine, Aalborg University
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS