NTNU, Gløshaugen, Trondheim. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm
NTNU, Gløshaugen, Trondheim. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

NTNU ommøblerer på studietilbudene sine

NTNU har startet ryddejobben i sin studieportefølje. I dag vedtar styret å ta bort syv og opprette tre nye program.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU rydder i studieporteføljen: På styremøtet i dag oppretter de tre nye studieprogram, og tar bort syv. Ifølge prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad, er bare ett av de nye et helt nytt studieprogram - de andre er sammenslåinger.

Master som etterutdanning

Det erfaringsbaserte masterprogrammet i skolefag og lærerprofesjon ved SVT-fakultetet blir helt nytt. Fra 2017 blir allmennlærerutdanningen en femårig masterutdanning, og det nye erfaringsbaserte masterprogrammet er ment for dem som har tre- eller fireårig lærerutdanning fra før av.

— Det er spennende at vi får opp et tilbud på videreutdanning for lærere som ønsker mastergrad. Dette er et direkte svar på et samfunnsbehov, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad (bildet over).

Den nye lærerutdanningen skal bestå av tre studieretninger: Norsk, matematikk og rådgivning og veiledning. Det er stipulert at hver av disse retningene skal ha 20 studenter.

Omlegging av to program

Material Science and Engineering og Master i film- og medievitenskap, blir to nye studieprogram, men egentlig er det snakk om omlegging av allerede eksisterende program.

Dette blir de nye studieprogrammene:

  • Erfaringsbasert master i skolefag og lærerprofesjon
  • Material Science and Engineering
  • Master i film- og medievitenskap

Disse studieprogrammene forsvinnner:

  • Master of Science in Light Metals, Silicon and Ferroalloy Production (erstattes av Material Science and Engineering)
  • Filmvitenskap (slås sammen med medievitenskap)
  • Medievitenskap (slås sammen med filmvitenskap)
  • Bachelor i dansevitenskap (dårlig rekruttering)
  • Internasjonalt masterprogram i lingvistikk (dårlig rekruttering)
  • Master of Science in Applied and Engineering Mathematics (slutt på Nordic-Five-Tech-samarbeidsprogram)
  • Master og Science in Sustainable Urban Transition (slutt på Nordic-Five-Tech-samarbeidsprogram)

I tillegg vil årsstudiet i samfunnsvitenskap avvikles etter ønske fra SVT. Studenter som allerede er tatt opp til programmene som forsvinner får fullføre innenfor normert studietid. Disse endringene gjelder fra studieåret 2016/2017. 

Flere endringer fra høsten 2017

De fire fusjonspartnerne tar alle med seg sine studietilbud inn i den nye organisasjonen fra nyttår. Det samlede studietilbudet for studieåret 2017/2018 skal etter planen diskuteres og styrebehandles i løpet av 2016.

Først fra studieåret 2018/2019 regner NTNU med å se eventuelle større endringer i det samlede studietilbudet. Da skal både ny fakultets- og instituttstruktur være på plass.

— Vi ønsker masterprogrammer som favner bredere, for å nå ut til flere søkere. Studieprogrammene som foreslås nedlagt har rett og slett for få søkere. Samtidig har hatt et stort antall 2-årige masterprogram, og forsøkt å redusere dette noe over tid. Alle program krever administrasjon og ledelse, og når det er dårlig rekruttering må vi vurdere om det er hensiktsmessig å beholde dem, sier Kjeldstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS