Her er fire fremragende sentre
Tirsdag kveld ble det offentlig hvilke fire som kan kalle seg senter for fremragende utdanning i fem år framover i tid. UiO, to ganger NTNU og Høgskolen i Lillehammer er vinnerne.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Disse prosjektene vant ny status som fremragende senter for utdanning (SFU):
- Universitetet i Oslo, CCSE - Center for Computing in Science Education
- NTNU, Engage - Centre for Engaged Education through Entrepreneurship (i samarbeid med Nord universitet)
- NTNU, EXcITEd - Excellent IT Education (i samarbeid med Nord universitet)
- Høgskolen i Lillehammer, CEFIMA - Centre of Excellence in Film and Interactive Media
Isaksen gratulerer
Sentre for fremragende utdanning er en nasjonal prestisjeordning som belønner forskning på og utvikling av utdanning. Miljøene som fikk status utdanner studenter innenfor film, entreprenørskap, fysikk og IT.
Miljøene som har fått senterstatus er helt i verdenstoppen når det gjelder
utdanning.
Terje Mørland
Det var veldig morsomt og veldig
spennende.
Kathrine Skretting
— Jeg vil gjerne gratulere alle de nye sentrene for fremragende utdanning. De er med på å inspirere alle som etterstreber høy kvalitet. De skal være med å vise vei, når vi nå har ambisjoner om å løfte utdanningskvaliteten også i bredden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
En annen pris ble også delt ut tirsdag kveld: NMBU stakk av med prisen for utdanningskvalitet 2016
Rundt regna sentre til en halv milliard
Rett før presentasjon av vinnerne presenterte administrerende direktør Terje Mørland i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) økonomien i satsingen på fremragende sentre.
Totalt bruker NOKUT opp mot 240 millioner kroner. I tillegg må institusjonene legge tilsvarende sum på bordet som de får i støtte.
Totalt bruker høyere utdanning over en periode på to ganger 5 år, opp mot en halv milliard kroner på denne satsingen.
Kveldens kåring var den tredje i rekken. Forrige gang var i 2013. Det fantes fra før av fire slike sentre i Norge.
Les også: HiOA nådde ikke helt opp i finalerunden
Mest glad og overrasket
De prosjektlederne som åpenbart var mest glade og overrasket over at de vant fram var gjengen fra Høgskolen i Lillehammer.
Fra juryen fikk de skussmål om å våre helt i verdenstoppen med sin jobbing rundt filmutdanning.
Det første prosjektet som ble lansert var vinneren fra UiO. Deretter ble de to NTNU-baserte prosjektene trukket fram.
Så da det var det siste senteret som skulle leses opp var det seks spente kandidater i salen.
— Det var veldig morsomt og veldig spennende, sier rektor på Høgskolen i Lillehammer, Kathrine Skretting til Khrono.
Skretting løp opp og gratulerte prisvinnerne straks de kom ned fra podiet.
— De har jobbet veldig seriøst over lang tid. Det er egentlig ikke overraskende at de vinner fram, men svært gledelig i dette sterke selskapet, sier Skretting.
Digital kreativitet på Lillehammer
På sine nettsider beskriver NOKUT at i Lillehammer-prosjektet som er kalt CEFIMA, ønsker man å videreutvikle læring og undervisning i film gjennom å fokusere på digital teknologi og interaktivitet som et kunstnerisk virkemiddel.
De trekker fram at digital teknologi har lenge vært del av alle faser i film- og TV-produksjon, men CEFIMA mener det kunstneriske potensialet ikke er fullt utnyttet hverken i utdanningen eller filmbransjen.
Kjernen i CEFIMA skal være at studenter og ansatte tester ut nye digitale medier for innovativ historiefortelling. Og man beskriver at for å gjøre dette, trenger både studenter og ansatte opplæring i digital medieteknologi og interaktiv historiefortelling, tilgang til relevant utstyr og muligheter til å teste nye måter å skape film på.
— Historiefortelling er noe Norge har vært kjent for i mange hundre år, sa Mørland da den siste vinneren ble offentliggjort og han la til:
— Komiteen mener at senteret har et stort potensial for virkelig å gjøre en forskjell når det gjelder å utvikle historiefortellingen i fremtidens film- og spillindustri. Et digitalt paradigmeskifte er veldig relevant for filmskoler over hele verden, og CEFIMA kan være en pioner for hvordan filmskoler skal utvikle fremtidens filmskapere.
CEFIMA vil motta i overkant av 5,5 millioner kroner årlig i en femårsperiode med mulighet for forlengelse i ytterligere fem år. Foreslått senterleder er Fredrik Graver, undervisningsleder og førstelektor ved Den norske filmskolen, Høgskolen i Lillehammer.
NTNU tok to av fire
Prorektor for utdanning på NTNU Berit Kjeldstad var til stede under offentliggjøringen i Oslo tirsdag kveld, og hun tok ikke turen til Oslo forgjeves.
Med hjem i kofferten har Kjeldstad to nye fremragende satsinger på NTNU. De to første innen utdanning, og det var en tydelig fornøyd Kjeldstad å se etter at seremonien var over.
Begge NTNU-prosjektene er forøvrig utviklet i samarbeid med Nord universitet.
Det ene prosjektet har fått navnet EXcITEd. Målet for senteret skal være å bringe norsk høyere utdanning innen informasjonsteknologi til verdenstoppen. Senteret skal jobbe for at flere studenter velger informasjonsteknologi som utdanningsvei. Målet er å plassere norsk utdanning innen informasjonsteknologi i verdenstoppen.
Foreslått senterleder er Guttorm Sindre, professor ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU.
— ExcITEd vil også, med sitt gode utgangspunkt i IT-fagene,utvikle nye informasjonsteknologiske verktøy til bruk i læring på tvers av fagfelt, sa Mørland da han omtalte prosjektet.
NOKUT opplyser at senteret vil motta 6,8 millioner kroner årlig i en femårsperiode med mulighet for forlengelse i ytterligere fem år.
Entreprenørskap sentralt i NTNU-prosjekt nummer 2
Det andre prosjektet på NTNU som også er i samarbeid med Nord universitet heter ENgage, og har også flere partnere i inn- og utland.
NOKUT beskriver at senteret tar utgangspunkt i en verden i stadig endring der innbyggerne må være i stand til å identifisere utfordringer, finne innovative løsninger og være endringsagenter.
Terje Mørland fortalte da prosjektet ble ropt opp på scenen at ekspertkomiteen spesielt var imponerte over den viktige posisjonen studenter og studentorganisasjoner har innen ENgage. Senteret har også en rekke dyktige partnere med lang erfaring innenfor ulike aspekter av entreprenørskapsutdanning.
— Relevansen av dette senteret for hele universitets- og høyskolesektoren i Norge, er spesielt tydelig gjennom det faktum at flere institusjoner allerede har kontaktet ENgage for å bli involvert i aktivitetene etter at det ble kjent at de var i finalen om SFU-status, sa Mørland.
NOKUT opplyser at ENgage vil motta 6,8 millioner kroner årlig i en femårsperiode med mulighet for forlengelse i ytterligere fem år.
Selv trekker ENgage man fram at entreprenørskap er helt nødvendig for å kunne møte verdens utfordringer. Senterets ambisjon er derfor at entreprenørskap skal være en del av høyere utdanning innenfor alle fagfelt.
I følge NOKUT er studentaktiv læring der studenter jobber med problemer fra «den virkelige verden» og tar ansvar for egen utdanning, kjernen for ENgage. Senteret har erfaring med ulike innovative pedagogiske praksiser og ønsker å teste flere.
Foreslått senterleder er Roger Sørheim, professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU.
Fornøyd direktør
Kunnskapsministeren delte ut SFU-status sammen med NOKUT-direktør Terje Mørland.
— Miljøene som har fått senterstatus er helt i verdenstoppen når det gjelder utdanning. De tilhører svært forskjellige fagfelt, men har til felles at de gjennom utdanning svarer på viktige utfordringer som samfunnet står overfor, sa NOKUT-direktør Terje Mørland, og la til:
— For å sette studenter i stand til å løse problemer må vi vite hvordan de lærer. Derfor er en av sentrenes oppgaver å teste ut nye undervisningsmetoder og å forske på læring og undervisning. Sentrene kjennetegnes også ved et stort studentengasjement og involvering av studentene både i utviklingen av selve utdanningene og i visjonen for sentrene.
Fornøyde på Universitet i Oslo (UiO)
Khrono snakket med professor Anders Malthe-Sørenssen som leder det UiO-baserte prosjektet CCSE - Center for Computing in Science Education, dagen før selve prisutdelingen.
Les også: Håper på fremragende status
Da var han veldig spent, og gledet seg til å få avgjørelsen tirsdag kveld. Og det var en tydelig lettet og glad fysikkprofessor å se etter at UiO ble ropt opp som første prosjekt som ble tildelt status som fremragende.
— Målet for vårt senter er å bli et internasjonalt senter for forskningsbasert utvikling og formidling av undervisning, læring og vurderingsmetoder knyttet opp mot integrering av beregninger i begynnerutdanningen, forklarte Malthe-Sørenssen til Khrono.
— Bruk av databaserte beregninger har en helt annet og mye viktigere betydning for naturvitenskapelige fagområder i dag enn tidligere. Derfor har vi sett behovet for at studentene får en innføring i bruken av slike beregninger på et langt tidligere tidspunkt i utdanningsløpet enn de har fått tidligere. Vi ser mange spennende effekter når vi introdusere dette helt fra første semester.
NOKUTs-direktør Terje Mørland sa blant annet dette da Malthe-Sørenssen ble ropt opp på scenen:
— Senteret fyller et tydelig behov og komiteen er overbevist om at CCSE har et stort potensiale til å lede an et gjennombrudd i naturvitenskapelig utdanning, som ikke bare innebærer endringer lokalt på UiO, men vil være et banebrytende eksempel nasjonalt og internasjonalt.
NOKUT opplyser at senteret vil motta i overkant av 4,8 millioner kroner årlig i en femårsperiode, med mulighet for forlengelse i ytterligere fem år.
Ni prosjekter fra sju institusjoner i finalen
Ni finalister har kjempet om status som Sentre for fremragende utdanning (SFU) siden finaleheatet ble klart i juli.
NOKUT mottok 22 søknader fra totalt 12 institusjoner da søknadsfristen gikk ut i mai. Det er tredje gang NOKUT lyser ut nye Sentre for fremragende utdanning, og Mørland mener at søkerne har levert gode og ambisiøse søknader.
Finalistene er spredt rundt på sju ulike institusjoner og spenner seg over fagfelt som film, medisin og IT.
Gratulerte alle med finaleplass
— Jeg har lyst til å gratulere de ni utvalgte med en plass i finalerunden. Vi vet at det ligger mye arbeid bak søknadene som ble sendt inn i mai, og at konkurransen om å komme til finalen er tøff, sa NOKUT-direktør Terje Mørland, og la til:
— Vi ser et økt ambisjonsnivå i søknadene denne runden både når det gjelder aktivitetsnivå, finansiering og antall partnere som inngår i samarbeid der det er aktuelt. Dessverre er det kun noen få som kan gå videre til finalen, men jeg ønsker å takke alle som deltok med søknader denne runden.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!