korona
Ut mot høy husleie for studentboliger
Studentopprop krever at Studentsamskipnaden SiO reduserer husleien for studentboliger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentsamskipnaden i Oslo og Viken (SiO) la nylig ut en video på Instagram med tips til hvordan man kan «overleve på 50 kroner i tre dager». Humoren traff ikke alle studentene like godt, og inspirerte faktisk noen studenter til å starte et opprop for å få ned husleien. Det skriver Vårt Oslo.
UiO-student Merita Fjetland og OsloMet-student Nina Arnesen står bak oppropet som til nå er signert av over 700 personer.
I oppropet skriver de blant annet at videoen viser «i hvor liten grad SiO er i kontakt med studentenes behov og bekymringer. Vi vil ikke ha et SiO som bruker penger på videoer som håner studenter i krise. Vi vil ha et SiO som er handlekraftig og som tar studentenes krav og behov alvorlig. I steden for å gjøre narr av studentene, kan SiO sette inn konkrete tiltak slik at studenter i Oslo kan klare seg på studiestøtten».
Studentene krever at SiO tar sin oppgave med å sikre studentvelferden på alvor ved å redusere husleia, og innsyn i SiO's budsjett, og reell påvirkningskraft på SiO's pengebruk.
Har tre jobber ved siden av studiet
— Vi mener husleia til SiO er alt for høy, med det stipendet og den støtten vi får. Og her har SiO et spesielt ansvar. Ettersom deres hovedmandat er er å ta vare på studentenes velferd, sier Nina Arnesen til Vårt Oslo.
— Jeg jobber i tre jobber ved siden av studiene, noe som må til for å få det til å gå rundt. Mange studenter har blitt og blir permittert nå, og da har man bare studiestipendet, sier Fjetland til avisen.
En ny undersøkelse utført av Sentio på vegne av studentavisen Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at 30 prosent av norske studenter har måttet ty til hjelp fra familien for å klare seg økonomisk under koronapandemien. Like mange har måttet bruke av egne oppsparte midler for å komme seg gjennom pandemien.
Beklager at humoren ikke traff
Både Arnesen og Fjetland er i tillegg oppgitt over at SiO, som går med økonomisk overskudd, ikke strekker seg ut til studentene for å høre hva de har mest behov for.
Under den aktuelle Instagram-videoen har SiO nå lagt inn en beklagende kommentar:
«Hei alle sammen!👋🏻Takk for engasjementet deres! Disse tipsene var på ingen måte ment bokstavelig, men som et humoristisk innslag. Vi ser at vi ikke traff, og det er vi lei oss for. Vi tar til oss kritikken og skal gjøre det vi kan for å treffe bedre fremover og være der for dere i en tid med mye usikkerhet❤️»
Jonas Virtanen, styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo, sier til Vårt Oslo at han forstår at studentene reagerer.
— Flere tar til ordet for at husleien ikke kan økes mer enn det studiestøtten øker. Dette opplever vi som et forslag med gode intensjoner. Dessverre er det ganske dyrt, og vi mener det vil være lite rettferdig bruk av ressurser, sier han til avisen.
Han mener i tillegg lavere husleie hos SiO er urettferdig for de som ikke bor i studentboliger.
— Ved å sette ned husleien medfører det i praksis at studenter som ikke bor i SiO-bolig, men bruker våre tjenester betaler for redusert husleie til de som allerede bor i en studentbolig, sier han.
Penger på bok
Som Khrono tidligere har skrevet har direktør i Studentsamskipnaden SiO, Lisbeth Dyrberg 2,19 millioner kroner i årslønn og av alle samskipnadene i Norge har SiO mest penger på bok. I juli var dette tallet drøye 525 millioner kroner.
Leder av Norsk studentorganisasjon, Andreas Trohjell sa dette til Khrono i sommer:
— Vi er i en spesiell situasjon akkurat nå, og studentene har generelt mindre å rutte med enn de har hatt tidligere, da jobbmulighetene ble borte. Jeg har derfor en klar oppfordring til samskipnadene, og det er: Ikke øk husleiene nå.
I mars bestemte SiO seg for å sette av 19,8 millioner kroner til velferdstiltak i forbindelse med koronapandemien. Pengene skulle blant annet gå til krisehjelp for studentforeninger, styrket psykisk helsetilbud og digitale aktiviteter for økt trivsel.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024