Høye strømpriser

Urolig for strømpriser som kaster studenter under dyner og tepper: — Hårreisende

Norsk studentorganisasjon (NSO) ber regjeringen gripe inn.

— Vi hører om studenter som fryser hjemme, og leser til eksamen under tepper og dyner. Det er hårreisende, sier NSO-leder Tuva Todnem Lund.
Publisert Sist oppdatert

Rekordhøye strømpriser og kaldt vær er ingen god kombinasjon.

Flere studenter sliter med å få endene til å møtes, og NRK har snakket med flere studenter ved Universitetet i Agder som ikke har på varme på soverommet eller dusjer på treningssentere for å spare på kilowattimene.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er bekymret.

— Strømsituasjonen mange studenter nå finner seg i, er trist og provoserende. Vi vet at studenter har det vanskelig økonomisk, og mange sliter med å betale strømregningene sine. Vi prøver å få politikerne til å hjelpe studentene, men flertallet har ikke ønsket å bedre situasjonen vår, sier NSO-leder Tuva Todnem Lund.

— Skjer ingenting for oss

Hun viser blant annet til at studenter ikke kan benytte seg av bostøtteordningen, som politikerne har valgt å styrke for å bedre strømsituasjonen til flere.

— Dette vet politikerne, likevel skjer det ingenting for oss. Vi hører om studenter som fryser hjemme, og leser til eksamen under tepper og dyner. Det er hårreisende, sier Lund.

Det gjør heller ikke situasjonen bedre at regjeringen mandag presenterte et budsjettforlik med SV, hvor en økning i studiestøtten ikke lå inne.

— Vi har vært tydelige i flere år om at studiestøtten må økes til 1,5 G. Vi vet at mange er nødt til å prioritere deltidsjobb over studier, og det er veldig synd. Likevel ser det ikke ut til at den nye regjeringen vil gjøre noe for å bedre studentenes økonomisk situasjon. Med disse ekstra høye strømutgiftene står flere studenter i en ekstra vanskelig situasjon, sier Lund.

Tidlig i november skrev Khrono at flere universiteter, høgskoler og samskipnader sliter med å bruke opp penger de fikk tildelt som krisepenger til tiltak for studentene.

Samskipnadene varslet at de trolig ville ha 27 millioner kroner gjenstående ved utgangen av året, mens høgskolene og universitetene varslet at 42 millioner kroner ville bli ståande utbrukte.

De har derfor alle bedt om at midlene overføres for videre bruk i 2022.

Det har regjeringen bestemt at de ikke får. Som Khrono skrev tirsdag, blir pengene trekt tilbake.

Det mener NSO-lederen mener at det er her regjeringen kan sette inn skytset for å avhjelpe studentene med skyhøge strømregninger.

— Regjeringen kan gjøre en innsats for å hjelpe studentene og si at studentsamskipnadene heller kan bruke disse midlene til å hjelpe studenter med strømregningene. Det er varierende hvor mye den enkelte samskipnad sitter igjen med, så i tillegg til dette må det nok også komme noen ekstra midler slik at de kan hjelpe flere studenter, sier Lund.

Fastavtale på strøm gir studentene fordel

Flere av studenthybelene til ulike samskipnader rundt om i landet har strøm inkludert i husleia. Dermed er det flere studenter som kanskje ikke kjenner de høye strømprisen like direkte på kroppen.

Men i boenhetene til Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) er det ikke slik. Der er strømavgiftene skilt ut av husleia. Likevel har samskipnaden fremforhandlet en fastavtale for studentene.

— Og den ble regulert da markedsprisen var på et gunstigere nivå, for omtrent et år siden. Vi regulerte den da ned ut i fra markedet, da vi som samskipnad ikke skal ha noen fordeler av en høy strømpris. Akkurat slik prisene er nå, i allefall i går, så er den til fordel for studentene. Studentene som bor hos oss har en fastavtale på strøm, sier direktør for strategi og kommunikasjon, Nina Steen.

Steen sier at Sit regulerer strømprisene periodisk og at det ikke er en diskusjon om å justere prisene nå.

— Om vi ser at dette blir den nye normalen, så må vi som alle andre orientere oss i markedet. Men da vil vi i så tilfelle prøve å påvirke prisene til fordel for studentene, sier Steen

Powered by Labrador CMS